Pompás pacsuli

Sokan ismerik, sokan nem, jöjjön hát az igazság. A pacsuli a menták családjába tartózó növény. Ránézésre olyan, mint egy szimpla bokor. Virágai gyönyörű halvány rózsaszínek, aromás, erőteljes illatú leveleit pedig évszázadok óta használja a parfümipar. A pacsuli eredetileg Ázsia trópusi éghajlatú tájairól származik, mint pl.: India, Indonézia egyes vidékei. A parfüm készítéséhez a növényből olajat nyernek ki. A pacsuli elnevezés régi tamil eredetű szavakból ered, a patchai ?zöld?-et jelent, az ellai jelentése pedig levél. A pacsuli később eljutott a Közel-Keletre, majd Napóleonnak köszönhetően a Selyemúton keresztül Európába is. Ám ekkor még szigorúan őrizték a titkot, hogy mi is ez a növény és hol is található pontosan. A titkot 1837-ben Franciso Manuel Blanco törte meg, így a nyugati világ végre hozzájutott ennek a különleges, keletről származó összetevőnek a titkához. Az első nagy ?pacsuli-láz? az 1960-70-es években érte el Amerikát és Európát. Sajnos a pacsulit a hippik igen rossz színben tüntették fel, mivel előszeretettel viselték, de nem az eredeti Indiából származó fantasztikus összetevőből készült parfümöt, hanem rossz minőségű szintetikus pacsulit. Ennek köszönhetően sajnos a mai napig is sokan a pacsulival azonosítanak minden nehéz, tömény, tolakodó, közönséges parfümöt?.ami igen nagy hiba.

És hogy milyen is a pacsuli illata? Gazdag zöld, fás, földes, de a végeredmény függ a termesztéstől, a szárítástól és a desztillálásától. A legjobb minőségű és legtisztább pacsuli olaj előállításához a növény legfelső 3-4 levelét használják fel, mivel ezekben található a legnagyobb koncentrációjú olaj. Az olaj balzsamos, fás illatú. A szárított levelekből nyert kivonat pedig sötétzöld színű, édes, kissé gyógynövényes illatú. A pacsuli olaj és a kivonat is orientális jellegű, kissé púderes.

És most 3 pacsulis parfümön keresztül szeretném bemutatni ezt a szenzációs nyersanyagot.

Egyik kedvencem John Richmond eau de Parfum for woman. Nagyon pacsulis, nagyon nőies, energikus és dinamikus nőnek készült, akik szeretik kifejezni nőiességüket, mégis ezt valami határozott magabiztossággal kombinálva. Hihetetlenül tartós, télre abszolút telitalálat. Telt, gazdag illat, melynek fejjegyében először körte, grapefruit és szeder bontakozik ki. Szívjegyében nárcisz, liliom és magnólia bukkannak elő, ezzel erősítve a parfüm feminin oldalát. Majd az alapjegyben a szantál és ámbra mellett megjelenik a pacsuli, mely órák múlva is fantasztikusan ölel körül. Stílusos illat, stílusos üvegben, stílusos nőknek. Ez az illat azt a nőtípust jeleníti meg, aki mindig tökéletesen néz ki, ruhája, cipője, táskája, ékszerei, parfümje és minden egyéb kiegészítője is tökéletesen harmonizál egymással. Akinek mindig tökéletesen áll a haja, hibátlan a sminkje, mindemellett nem egy rideg Miss Tökéletesség, hanem az, akire fölnéznek, aki életvidám, optimista és mindenki irigyli. Ilyen ez az illat is, meghatározó és a társaság középpontjává teszi viselőjét.

John_Richmond-John_Richmond_WOMAN-Eau_de_Parfum

Másik pacsulis kedvencem már előkerült itt a Parfümblogon egy 2012-es tavaszi cikkben. Ez pedig a Chloé L?eau de Chloé. Ebben az esetben a pacsuli egy teljesen más oldalát mutatja, mint az előző parfüm esetében. Szinte alig hisszük el, hogy egy pacsulis illat ennyire friss és könnyed is lehet. Csupa citrusosság, rózsa és pacsuli kíséretében. Bájos csomagolás, légies, ártatlan illat, üdítő nyári finomság. Sajnos rajtam még a legnagyobb nyári melegben is nagyon hamar elillant, pedig odavagyok ezért az illatért. Akik a pacsuli könnyed formáját keresik, ezzel érdemes kezdeni.

EAU_DE_CHLOE_DP

Harmadik pacsulis kedvencem a Gucci Guilty for woman. A marketingesek szerintem kissé melléfogtak, ugyanis party-illatnak, merész bulizós lányok, ?pasivadász? illatának hirdetik a Guilty-t, mely szerintem abszolút nem igaz rá. A Guilty sokkal inkább komoly, elegáns, luxust sugárzó, alkalmi illat, teljesen egyetértek a róla 2011 végén készült cikkel, hogy ez nem egy laza buli-illat. Nekem kifejezetten tetszik, ahogy a mandarint, orgonát, muskátlit és az orientális összhatást pacsulival zárják, mely kifejezetten dominánsan érződik benne, mégsem tolakodó. A virágok és a pacsuli tökéletesen simulnak egymásba, az aranyszínű stílusos csomagolás is rendkívül jól illik ehhez a kompozícióhoz. Sajnos rajtam nem volt túl tartós, mégis ha valahol elegánsan és visszafogottan kell megjelenni, én szívesen választom a Guilty-t.

guilty

Nektek mi a véleményetek a pacsuliról? Szeretitek? Van kedvenc pacsulis illatotok?

Szylwy



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter