Parfüm workshop Daniel Pescio-val

Egészen friss az élmény, hiszen ma a Madison parfümériában egy parfümkészítő workshopon vettem részt, amelyet Daniel Pescio parfümőr vezetett. Daniel fiatal, agilis és független parfümőr, aki a hagyományos francia parfümiskolát kijárva dolgozott a világ legnagyobb cégeinek, majd pár évet Frederick Malle mellett töltött, majd szabadúszóként folytatta parfümőri pályafutását.

parfümblog parfümkészítő workshop

Fél éve már meghallgattam egy előadását, ahol a gourmand parfümök rejtelmeibe engedett bepillantást, most pedig sikerült jelentkeznem parfümkészítő workshopjára, amelyre már nagyon vágytam!

A 2-3 órás szeánsz gyakorlatilag egy klassz kis csináld magad workshop. Az asztalokon a legkülönfélébb parfümalapanyagok (gyümölcsök, virágok, fás jegyek, oud, fűszerek, ámbra, ambroxol stb), és előttünk egy profi parfümkeverő lap, amin gondosan jegyzetelhettük az alapanyagok mennyiségét. Az az igazság, hogy nulla előkészülettel mentem, azaz egyáltalán nem gondoltam át, hogy milyen illatot szeretnék kreálni, azaz de: nagy kedvencemet, a Kenzo Tigre-t szerettem volna rekonstruálni, de ahogy az alapanyagokat szagolgattam, tudtam, hogy most nekem a tubarózsával kell kísérleteznem. Választhattunk, hogy 30 vagy 50 ml-s parfümöt szeretnék kreálni, s így már előkészítve az üvegben alkohollal várt minket minden, csak az alapanyagokat kellett belecseppenteni az üvegbe.

Imádom a tubarózsát, és nagyon szerettem volna megismerni azt, hogy különböző alapanyagokkal hogyan érvényesül az illata. Miután eldöntöttem, hogy a tubarózsa lesz a fő csapás, Daniel segített abban, hogy mivel díszítsem ki, azaz elmondtam neki, hogy milyen jellegű illatot szeretnék. Én egy olyan tubarózsára vágytam, ami nem túl virágos, krémes, érzéki és leszáradásnál komolyabb illat marad. Így első körben került bele bőr, ámbra, ylang-ylang, pacsuli és gardénia. Pár csepp bőrtől is nagyon száraz lett az eredmény, így egy kis gyümölcsös akkorddal vidítottam fel (körte és barack). Ez viszont elnyomta a tubarózsa lényegét, így ennek tónusát kellett emelni nagyobb dózissal, narancsvirágggal, majd jázminnal és magnóliával. Kíváncsi voltam, hogy egy kis bergamott mennyire dob rajta, igazából nem igényelte volna a kompozíció. Ami viszont nagyon jót tett neki, a sok kókusz és az édes ámbra, egy csipetnyi ambroxollal. A végső eredményt nagy adag vanília hozta meg, nagyon feldobta az illatot.

Nem mondom, hogy FiFi díjas illatot alkottam, sem azt, hogy ez álmaim illata (ha újrakeverhetném, nem tennék bele pl bőrt), de nagyon jó érzés viselni, szeretni fogom! Az viszont hatalmas tanulság, hogy valóban szép, harmonikus illatot kreálni nem könnyű munka, és hogy jó azt tudni, melyik alapanyag melyikkel alkot egy tökéletes akkordot. Nagy élmény volt, gyertek legközelebb ti is!

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter