Parfüm: minden ami magyar!

Mi magyarok sok mindenben élen járunk/jártunk, nincs ez másképp a parfümök terén sem. Az első, modern értelemben vett parfümnek I.Károly felesége Erzsébet igényei által készített Hungary Water, azaz Magyar Királyné Víze nevű kölnit nevezhetjük. Sok helyen a The Queen of Hungary’s Waterként emlegetett kölni volt az első alkohol tartalmú parfüm Európában, a XIV. században használta a királyné. “Természetesen” a parfümöt elnyelte a történelem vihara, nem tudható, hogy ki készítette, összetevői között lehetett a rozmaring, levendula, menta, zsálya, majoránna, narancsvirág és citrom.

A legenda szerint V. Károly francia király is, aki igencsak lelkesedett az illatokért, kapott pár üveggel.

Egészen az Eau de Cologne megjelenéséig (XVIII. századig) a Magyar Víz igen népszerű volt Európában, sőt, nem csak mint illatosító használták a gyógynövény alapú parfümöt, hanem orvosságként is ajánlották, belső (!) fogyasztásra borral, vodkával keverve:)

( A Magyar Víz ihlette illat a Crabtree & Evelyn angol kozmetikai cégtől)

Kevesen tudják, de van nekünk egy parfüm Oscar-díjas parfümőrünk is, Judith Müller. A magyar születésű, Izraelben nevelkedett Judith Müller a kozmetika és a szépség bűvöletében nőtt fel, már kiskorában megérintette Dávid és Bathsheba története, mely ihlette az első illatpárosát. Párizsban tanult meg mindent a szépségiparról, majd a ’60-as években felépítette parfümgyárát, ahol megszületett a King David for men és a Bath Sheba. Sajnos a siker nem tartott sokáig, a cég csődbe ment és Judith egy barát unszolására nemzeti illatokat kezdett kreálni: Oriental-Thaiföld, Suva of Fidji. Később Stern ékszerész rendelésére elkészítette a L’Esprit de Perfume illatot, majd – lévén magyar gyökereit soha nem feledte – megálmodta Magyarország nemzeti illatát, a Hungarian Rhapsody No.5 parfümöt 2005-ben, mely anno még a Douglas polcain is megtalálható volt. A parfüm kifejezetten a magyar virágokra épül, mint az orgona, gyöngyvirág, rózsa, egy kis jázmin, ámbra és mirha keverékével, melyet természetesen a paprika fűszerez meg.

(Egy csodás pillanat: a két magyar “Orr”, Judith Müller és Zólyomi Zsolt. Fotó via.)

Ma Magyarországon egy Orr él és tevékenykedik, Zólyomi Zsolt, aki ékszerdoboznak is beillő parfümériájában a legszebb niche parfümöket nyújtja a parfümrajongóknak. Zsolt az exkluzív francia Fragrance Academy kurzust elvégezve itthon alapított céget, kreál személyes parfümöket és nyújt személyes parfümtanácsadást.

Tágabb értelemben Estée Lauder munkájának gyümölcseire is büszkék lehetünk, mi magyarok, hiszen Josephine Esther Mentzer néven magyar anyától és cseh apától született anno Estée Lauder, aki 1946-ban alapította vállalatát, mely napjainkra az egyik legnagyobb vezető luxusmárkájává nőtte ki magát. Estée (Eszti) megtörte a francia parfümök egyeduralmát az Egyesült Államokban, az Youth Dew parfüm kampánya és illata segítségével  egycsapásra Amerika kedvenc parfümévé vált. Estée Lauder igen ravasz módon “manipulálta az ’50-es évek illedelmes háziasszonyait: egy alkalommal vendégségben felfedezte, hogy a háziasszony parfümjei szépen egymás mellé állítva, érintetlenül porosodnak a polcon. Akkoriban a nők nem vettek maguknak parfümöt, férjük vagy vőlegényük feladata volt kedveskedni különböző illatokkal. Estée kezdetben fürdőolaj formájában adta a nők kezébe a választást, később a nagy népszerűség hatására parfüm formájában is kiadta a Youth Dew-t.



1 thought on “Parfüm: minden ami magyar!”

  • Nagyon jó kis írás 🙂 Judith Müller illatait hol lehetne megszagolni? Van valami ötleted?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter