Jo Malone – két kultikus illat górcső alatt

Álom luxuskivitelben, talán ez jellemzi legjobban Jo Malone életútját, aki már kislányként, virágcsokrokat kötögetve imádott elmerülni a virágok tiszta, élénk illatában. Végül kozmetikusként találta meg azt az utat, amely egy ma már nemzetközi márka felépítéséhez vezetett. A klasszikus, fekete-fehér, letisztult csomagolású üvegek, dobozok és szalagok mind a nemes egyszerűség és luxus érzetét keltik, s valóban! A Jo Malone ma már a legexkluzívabb testápolási termékeket és enteriőrillatosítókat kínálja, s nem utolsó sorban közel 130 illata közül lehet válogatni, melyeket nem hogy nem szabad, hanem egyenesen kell is rétegezni. A Jo Malone parfümök gyakorlatilag 2-3 illatanyagra épülnek, koncentrációjuk a kölni és az eau de toilette körül mozog, így tökéletesen alkalmasak arra, hogy bőrünket festővászonként használva, azon rétegezve 2-3 parfümmel létrehozzuk a legszemélyesebb illatunkat. Én most két vágyva vágyott illattal ugrottam fejest Jo Malone világába, és szeretném megosztani veletek tapasztalataimat.

Körülbelül 15 éve ismertem meg a Jo Malone márkát közelebbről, egy külföldi utam során botlottam bele egy Jo Malone pultba, és naná, hogy majdnem mindent muszáj volt kipróbálnom. Arra emlékszem, hogy akkor első látásra szerelem a Velvet Rose & Aoud lett, amelyre azóta is vágyakozom 🙂 Istenien bársonyos (de tényleg) édeskés rózsaillat nem túl brutálisan erős ouddal (nem szeretem a nyers, vad oudot, nekem túl sok). Ha Jo Malone és nyár, akkor Lime Basil & Mandarin és Wood Sage & Sea Salt, de van két illat, amely az állandó kínálatukban is hatalmas bestseller, és amelyek gyakorlatilag bármilyen szezonban, alkalomra kiválóak.

A Tuberose Angelica az egyik legélethűbb tubarózsa illatú parfüm. A tubarózsa nyers, delejes, enyhén zöldes, krémes és ugyanakkor friss illata önmagában pusztítóan erős tud lenni, a legtöbb parfüm csak a krémes és érzéki oldalára koncentrál, míg a Tuberose Angelica épp a zöldes-friss, kissé nyers karakterére játszik rá. Az angyalgyökér gyógynövényes, finoman édes illata nagyszerűen emeli ki a tubarózsa természetes mivoltát, mintegy felvezeti a nagyasszonyt a pódiumra és segíti abban, hogy a nagyáriát előadhassa. Mert a tubarózsa magának követeli itt is a főszerepet, de nem harsány, nem ordít ki az illatból, hanem Maria Callas módjára stílusosan áriázik. Valódi díva illat, amely a hétköznapokat is feldobja. Tartóssága kifejezetten jó, hiszen bár cologne (kölni) kategória, az Intense sorozat tagjaként jelent meg, így nevéhez hűen valóban intenzívebb az átlag Jo Malone illatoknál. Nagyon szeretem!

A klasszikusok klasszikusa a Jo Malone Red Roses. Az a fajta valódi és katartikus rózsaillat, amelyet csakis akkor érez az ember, amikor minimum száz szál vörös rózsa szirmaiba szippant, igazi angol rózsakert élmény! Engem leginkább a bolgár rózsavízre emlékeztet, kislányként imádtam szagolgatni, bár az valóban nagyon nyers volt, a Red Roses mégsem valami vintage nagyiillat (bármit is jelentsen ez), hanem maga a megtestesült klasszikus értelemben vett elegancia. Arisztokratikus tartásán cseppnyi játékossága és finom ragyogású gyümölcsössége lazít, egy csepp mézzel megbolondítva. Az ibolyalevél fanyarkás, földes akkordja adja a rózsa szárának illatát, mintha épp most metszettük volna a kertből, még érezhető rajta a virágföld harmattól ragacsos aromája. Annyira alap-klasszik illat, hogy minden rózsarajongónak egyszer ki kell próbálnia. Nem túlbonyolított (mint egyik Jo Malone illat sem), de éppen ezért lehet jól rétegezni őket. Például a Red Roses mellé egy-két fás vagy bőrös illatot lehet fújni, máris egy komplex orientális illatot kapunk. Kipróbáltam a Tuberose Angelica-val rétegezni, de a két markáns virágos jegy nem adott ki harmonikus összhatást, jobb fás vagy fűszeres-bőrös karakterrel keverni.

Nem az olcsó márkák közé tartozik, valójában egy jó középkategóriás designer márka árán már hozzájuthatunk egy 100 ml-s Jo Malone parfümhöz. Mivel valóban rengeteg illatuk van, biztos vagyok benne, hogy bárki találhat közöttük számára megfelelőt. csak időt kell szánni a megtalálására. 🙂

Nektek van kedvenc Jo Malone illatotok? Kíváncsian várom, hogy nálatok mi vált be! 🙂



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter