Ízek és illatok I. rész

Vajon gondolkodtatok-e már azon, hogy amiknek ismerjük az illatát, de az ízét nem, annak vajon milyen íze lehet. Hasonló, mint az illat, vagy eltérő, netán teljesen más? Tegyünk most egy kis kitérőt a parfümök világából, olyan nyersanyagok irányába, amik nemcsak parfümben, hanem ételben-italban is előfordulnak. Már megszokhattuk, hogy Magyarország nem a megvásárolható termékek széles skálájáról híres?semmilyen tekintetben sem. Vagy választhatunk prémium magyar termékeket, vagy nemzetközi luxustermékeket, vagy megdöbbenten tapasztaljuk, hogy az áruházláncokban a legsilányabb termékek tömkelege található, temérdek rossz ízű üdítő, rossz minőségű gyümölcslé, rengeteg fajta szinte csak ?műanyagot? tartalmazó egyforma ízű lekvár?hogy ne is folytassam a szomorú valóság felvázolását. Külföldi szupermarketekben járva csak ámulunk, hogy mennyiféle normál kategóriás termék van, ami nem is a luxust képviseli és nem is a rossz minőségű termékek közé tartozik. Vegyük pl. Ausztriát, szinte bármely terméket emeljük le a polcról, rengeteg alternatíva kínálkozik, így van ez az ízesített ásványvizekkel is. Amíg a nálunk kaphatóak közül egyik rosszabb, mint a másik, vagy ha van is 1-2 jó, de abból a termékből megjelenik nagyjából 3-4 íz változat és ezzel kifújt, addig bizonyos országokban 1-1 cégen belül található termékből van nagyjából 20 féle íz változat?..és ez nagyon nem mindegy?

roemerquelle-mit-neuer-produktrange

Vegyünk pl. a Römerquelle-t. Sajnos az ő termékeik ha jól tudom, már nem kaphatóak Magyarországon, viszont Ausztriában a már meglévő rengeteg ízesített ásványvízük mellett megjelentek újdonságaik is, méghozzá a Römerquelle Flowers széria. Az ásványvizet különböző virágok kivonatával ízesítették, így hozva létre egy igazán különleges és egyedi ízélményt. Hasonló próbálkozások nálunk is voltak más cégek részéről, de a hatás és az íz abszolút szintetikusra, mű-re sikeredett. A Flowers sorozat egyik tagja ibolya és narancsvirág ízesítést kapott, és az íz tökéletesen hozza ezeknek a virágoknak az illatát, sőt az íz még jobban is, mintha csak beleszagolunk a palackba. Olyan furcsa déjá vu érzése támad az embernek, mintha ismernénk ezt az ízt?vagy szimplán csak agyunk társítja az illathoz és teljesen hasonlót képez le íz formájában? Maga az íz könnyed és épp csak olyan mennyiségben vannak jelen benne a virágok (vagy a virágízesítés), hogy az egyáltalán nem zavaró, nem tömény, nem túl sok.

A széria másik remekül sikerült változatában hibiszkusz és gyermekláncfű van. A gyermekláncfüvet egyébként gyógynövényként tartják számon, felhasználása tea formájában a leggyakoribb. A hibiszkusz ízét is a tearajongók ismerhetik, hiszen egyre többféle tea kapható hibiszkusz ízesítéssel. Én teában is és ebben az ásványvízben is rendkívül szeretem. Igazi mediterrán energiabomba. Ez az az íz- és illatvilág, amitől az ember rögtön táncra perdülne, csupa jókedv, és vidámság, mosolyt csal az ember arcára. Remek tavaszi-nyári frissítő, a borongós hidegbe és szürkeségbe pedig színt és életet visz. Érdekes ötlet volt a gyermekláncfüvet belevinni, de mindenesetre nem lőttek mellé, a végeredmény illatos és finom lett.

Harmadik terméküket nem próbáltam, ebben bodzavirág és jázmin szerepel, kíváncsi vagyok ez is olyan sikerült-e, mint a másik két termék.

 Ízek és illatok sorozatunkat természetesen a jövőben folytatjuk még sok-sok érdekességgel.

Szylwy



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter