Interjú Bálint Csabával, a Parfums Balint alapítójával

Drágáim, van okunk az ünneplésre, hiszen újabb magyar niche parfümmárka robbant be a köztudatba Parfums Balint néven, mely mögött Bálint Csaba, mint a márka alapítója és orra, kreátora ismerhető meg. Csaba igazi autodidakta módon – parfümőrök kezdeti segítségével – saját álmait követve alkotta meg első illatát (közel másfél év alatt) Balifleur néven, mely pár hete debütált. Ennek apropóján kértem interjút Csabától, és nagy örömömre készségesen állt elébe! 🙂 Ebben a posztban pedig mindent megtudhatsz a Balifleur-ről, katt!

Kedves Csaba, először is hadd gratuláljak neked első parfümöd és saját parfümházad megalkotásához. Tudom, hogy az idáig vezető út nem volt egyszerű, és rövid sem, de ma már szerencsére ennek gyümölcsét élvezhetjük! Magyarként különösen büszke vagyok arra, hogy hihetetlen akaraterővel és kitartással véghez vitted azt, amiről sokan csak ábrándoznak. Ha már ábrándozás, álmodozás, mióta vágytál arra, hogy parfümöket kreálhass?

Amióta az eszemet tudom 😀 Két dolog harcolt bennem az álommá válásért, az autók külső-belső formájának, dizájnjának megtervezése és a parfümök, illatok iránti erős vonzódás. Párhuzamosan rajzoltam hol bukólámpás, egyterű, Mercedes R-klasse szerű víziót, sülyesztett fejtámlákkal a 90-es évek közepén, hol pedig nehéz üvegdugóval záródó édes-gyümölcsös-púderes, rózsaszín illatot bezáró flakont és parfümöt terveztem. Valamikor 15-16 éves korom környékén kapott el először a parfüm kreáció láza. Egy gyerekkori barátnőmmel összekerestünk minden felelhető illatszert és elkezdődött a pancsolás. A végeredmény magáért beszélt. Katasztrofális volt. Évekig nem jött új ihlet. A 20-as éveim elején már ott tartottam, hogy alkoholban tinkturáltam néhány alapanyagot, köztük a szegfűszeg rügyet a fekete borsot a fahéjat… Édesanyám mósusz olaját alapnak felhasználva kiegészítettem a tinktúráimmal, adtam hozzá málna étel aromát és a helyi állami gyógyszertárban beszerzett jázmin kivonatnak nevezett izét az elegyhez adva, megszületett az első Balint-féle parfüm 😀 Sajnos hamar elérte az avasodás elkerülhetetlen állapota, így mára már rég visszakerült az anyaföldbe.

Milyen kapcsolatod volt a parfümökkel gyermekként, ifjúként?

Gyerekkoromban 5-8 évesen nővéremmel sokat játszottunk édesanyánk parfümkészletével drogériásat. Emlékszem egy üveggel YSL Opiumjából és a Paris-jából, rémlik egy Guy Laroche Clandestine-jéből és egy színes dobozos talán az Animale by Animale vagy Bob Mackie Mackie nevű illatára. Itt már kezdetét vette az erős vonzódás a dizájner/márkás parfümök iránt. A gyermekkori játék kirakatok bámulását azonnal a drogériák kirakata váltotta. Játék autó után bármiféle kihagyás nélkül parfümöt akartam. 11 évesen kértem első igazi parfümöt születésnapomra, persze akkor még fogalmam sem volt az ilyen jellegű cuccok árfekvéséről. Egy magazinban ráböktem Joop! What About Adam reklámjára és beindult a lavina. Onnantól kezdve mániákusan kutattam a parfüm reklámok, márkák, illatok után. Erősen él bennem az emlék, mikor a 2000-es évek körül már mindenkinek volt számítógépe és internetje otthon, a fiúk leginkább harcos játékokat játszottak rajta, én meg csak azért kezdtem érdeklődni és akarni netet, hogy beléphessek a szentélybe a Chanel webes illatrészlegébe. Akkor fedeztem fel a 22-est a Gardéniát vagy a Bois Des Iles létezését. Mikor Átkerültem Szegedre, főiskolára, akkor tudtam igazán kielégíteni a szomjamat és hetente felkeresni a helyi parfümériákat, szimatolni, csacsogni az eladó hölgyekkel, szokásom volt mindig olyan illatot kérni, ami már vagy letűnt vagy feledésbe merült vagy csak nem a legismertebb márkától volt származtatott. Az olfaktív memóriám csak úgy itta a sok illatos nedű karakterét, illatharmóniáját, kategóriáját. Sajnos az iparágban bekövetkezett lassú minőségi leépülést követően, amit én 2005 környékétől számítok, egyre inkább elvesztettem az érdeklődésemet a mainstream parfümházak iránt, de szerencsére Kelet-Európába is eljutott a niche illatok első fecskéi, így új vadász mezők sejlettek fel, még messzebb, még elérhetetlen helyeken…

Mi volt az a lökés az életedben, amely véglegesen a parfümök mellé sodort?

A parfümőr akarok lenni, a nagyon akarás, a belső feszítés, hogy végre kifejezhessem a kreatív énemet. A középiskolát gépészmérnökként végeztem majd vállalkozó-menedzser szakot fejeztem. Hát egyik sem a finom belső kifejezésének a színtere. Elegem lett a fogas kerekekből, a PEST, SWOT elemzésekből és társaikból. Fogalmam sem volt, hogy hol, hogyan, mi módon lehet a parfümök tudományát megtanulni. Csak azt tudom, hogy zsigeri szinten nagyon akartam és talán az Őrangyalom rakta elém az ajtókat.

Sokszor hallani, hogy parfümös berkekben a szakértők, szakemberek nem szívesen adják ki „tudásukat”, összezárnak, féltik a pozíciójukat, s mindenki a maga „pecsenyéjét sütögeti”. Te hogy tapasztaltad ezt?

Nekem nincs még nagy tapasztalatom ebben a világban. Én egy pár embert ismerek csak, akiket nagyon tisztelek, becsülök és hálás vagyok azért amit tőlük kaptam ezen az úton. Viszont nem csodálom, ha vannak ilyen nemű észrevételeid. Ez egy emberi gyarló tulajdonság, az élet minden területén felbukkanható történet.

Ez, az eddigi tapasztalatom alapján egy magányos szakma. Egyedül alkotsz, hosszadalmas kísérletezgetés, ötletelgetés, kutatás, sikertelen lépés és sok pocsékba ment drága alapanyag árán jutsz el a megálmodott illatig. Az az illat te vagy, a te belsőd kivetülése. És akkor még nem is beszéltem a sok kételkedésről, belső harcról, úgy mint, jó ez amit csináltam, tetszeni fog a publikumnak, van benne izgalmas faktor, szerkezetileg minden szakasza kidolgozottan fut le… És akkor véletlen rábukkansz egy kísérteties hasonmására az eddigi művednek, amit pár hete dobott piacra egy nagy múltú cég…

Sokszor nehéz eldöntenünk laikusként, hogy az orrunk vajon alkalmas-e arra, hogy érzékeljen apróbb illatváltozatokat, megkülönböztessen több száz illatjegyet. Nálad mi volt az a pont, amikor kezdted azt érezni, hogy van tehetséged hozzá?

Emlékszem egy nyaralásra, amikor teleszedtem mindkét kezem egy-egy csokor levendulával. Akkortájt már túl voltam egy Zólyomi Zsolt által tartott workshopon. Volt már némi fogalmam pár izolált természetes illatmolekula létezéséről, mint a levendula magas coumarin tartalmáról. Nos, a levendulacsokrok ott hevertek a hotel szobám éjjeli szekrényén, mikor reggeli félálom állapotában egy kósza levendula fuvallat csapta meg az orrom és nem levendula illatként, hanem coumarinként pörgettem elő az olfaktív memóriámból, mikor kerestem a választ az ismert illatmolekulára. Ezt a felismerést úgy konstatáltam, hogy hű de jó orrod van!:D

Máskülönben, csak sejtésem volt. Folyton kételkedtem. A környezetem meg volt róla győződve, hogy a pályára való vagyok, viszont ők csak laikusok. Egészen addig, amíg egy szakmabelitől nem kaptam meg a valós megmérettetés utáni elismerést, hogy van bennem potenciál, addig nem mertem illúziókba ringatni magam. Kerestem a visszaigazolásokat, amit Minya Viktória a személyes találkozásunk első 15 percében megadott. Ő bátorított, hogy próbálkozzak meg a Grasse-i iskolával, és hogy higgyek magamban és tartsak ki az álmom mellett a parfümőrré válásban.

Szereted a régi, vintage illatokat. Első illatod, a Balifleur is klasszikus, komplex alapokra épített, grandiózus virágos karakter, amelyet a tubarózsa köré építettél. Mi volt a koncepciód a Balifleur-rel kapcsolatban?

Amikor eljutottam arra a szintre, amikor azt tudtam magamnak mondani, hogy most már képes vagyok igazi parfümöt létrehozni, négy különböző illaton kezdtem el dolgozni, köztük volt a Balifleur is. Akkor már éreztem, hogy ezek az illatok egyikével el fog indulni a coming out és a Balint brend felépítése. Szerettem volna egy kivételes, a sok közül is felismerhető, karakterrel bíró, az én ízlés világomat tükröző, komplex, emlékezetes illattal kivonulni a világ elé.

Izgatott a római kömény és a tubarózsa házasságkötése. Két nagy karakterrel, ellentétekkel bíró alapanyag egy csárdában. Mindkét versenyző igen nagy ellen és rajongó táborral rendelkezik. És, hogy még izgalmasabb legyen a másik nagy kedvencemet, a sáfrány abszolútot és szerecsendió virág kivonatot is a képlethez adtam egy kis pimasz csipkedés gyanánt. Amit a spanyol és az arab jázmin abszolúttal valami még kettő fehér virággal a champaca kivonattal és a gardénia akkordjával szelídítettem a nagyobb közönség számára. A fejillat bergamotja és vadszamócája viszont a játékos énemet adja a koncepcióhoz.

Személyes kedvencem a Balifleur leszáradása utáni meleg, száraz, finoman fűszerezett virágos tónusa, amely hol klasszikus illatokat idézően tiszta és elegáns hol pedig bársonyosan gyantás, s mindezek mellett az összhatás rendkívül harmonikus. Mennyire volt nehéz ezt a harmóniát finomra hangolni?

Az illat kialakulásának kezdetén már a 3. mintánál rátaláltam a Balifleur gerincét alkotó fűszeres tubarózsa elegyre, amire azt mondtam, hogy meg van benne a „hűha” faktor. Ezt volt nehéz úgy kidolgozni szerkezetileg is helyessé, hogy minden változásnál, az alapanyagok sorra történő leszáradásánál, kidolgozott legyen és, hogy közben végig megmaradjon az alapkaraktere. 158 lépés során variáltam az 50-60 alapanyagot, ami azt jelenti, hogy körülbelül 150 nyersanyag kipróbálásra került az 1,5 évig tartó a folyamat alatt. Az utolsó fél év már csak finomhangolásról szólt, és hogy megálljt tudjak parancsolni magamnak, és hogy befejezettnek nyilvánítsam. Ez talán a legnehezebb döntés, abba hagyni és letenni a pipettát.

Nyilatkoztad, hogy kedvenc összetevőd a tubarózsa (nekem is). Vannak még olyan illatjegyek, amelyekkel szeretsz dolgozni?

Imádom a labdanum ragacsos, szirupos, kólás felhangjait, vagy a fekete ribizli rügy pimasz, zöld macska vizeletes őszinteségét és azt a természet azonos effektjét amit a kompozícióknak kölcsönöz. Ragaszkodom a gyümölcsös jegyekhez is mint a szilva, füge, málna vagy vadszamóca…

Mit javasolsz azok számára, akik szeretnék magukat jobban beleásni a parfümök világába?

Kitartás, kitartás, kitartás. Ha valaki szívét-lelkét beleadja abba amit csinál, amikor már feladná, és megint feladná, de még is kitartott, annál biztosan megindul és megjelennek az első gyümölcsök. Kizárt, hogy máshogy legyen!:)

Imádom a márka és a parfüm letisztult megjelenését, elegáns és nagyvilági egyszerre. Mennyire volt nehéz megtalálnod a végső formát?

Tudtam, hogy mit akarok, tudod 95-ben már megrajzoltam 😀 A dizájn is az én művem. Nehéz volt megtalálni hozzá a megfelelő partnereket, akik a kivitelezésben is profik, és van a kellő technológiájuk, alapanyaguk hozzá. Itt a Balkánon nincs luxusipar, pláne nem a parfüm szektort kiszolgáló ipar. Európában vagy a világban viszont minden a nagy mennyiségről szól. Nagy nehézségek árán találtam viszonteladót, aki üveget (francia gyártmány) kis tételben eladna, hiszen a gyártók kb. 50-60.000 darab alatt nem kötnek üzletet. A dobozon kívül, ami Belgrádban készül félig kézi munkával, minden az Európai Unióból érkezik, kivéve az olyan értékes nyersanyagokat, mint a sáfrány abszolút, ami Egyiptomból jön vagy az arab jázmin (jasmine sambac) ami Indiából, a teljesség igénye nélkül.

A Parfums Balint remélem, hamarosan több illattal gazdagodik. Mesélnél jövőbeli terveidről?

Jelenleg 6-7 illaton dolgozom párhuzamosan, amiket a közeljövőben sorra szeretnék felvezetni a Parfums Balint kínálatába és meg ismertetni a nagyérdemű publikummal. Velük sok különböző illatkaraktert lefedni, beléjük építeni a Balint -féle kézlenyomatot, és sok-sok klasszikussá váló legendát adni a parfümök szerelmeseinek!

Terveimben szerepel a nemzetközi forgalmazás is, és nagy vágyam a személyes parfümkészítés iránti felkeresés/felkeresések vagy akármilyen illatosítással kapcsolatos felkérés kielégítése.

Szerbiában élsz, de Magyarországon tanultál, Franciaországban is szerencsét próbáltál. Mit gondolsz, hogy tapasztalod, van bármiféle különbség a nemzetek parfümhasználati szokásaiban?

Ha nagy általánosságban gondolkodom, akkor, talán franciák nem szeretik az erőszakos illatokat, ők keresik a kifinomultságot, a művészi ecsetvonásokat, ragaszkodnak a tradíciókhoz. Számomra Balmain 1953-as Jolie Madame-ja az abszolút francia parfümöt megtestesítő illat.

A magyarok vagy Light Blue vagy La Vie Est Belle. Üdítő a kivétel és jelentem egyre többen vannak! Az idősebb generáció szerint az édes egyenlő az utcalánnyal 😀 azért szeretjük az édeset, én is 🙂 Kedvelem  az említett két illatot is, vagy is becsülöm a parfümőrt, aki kreálta őket, korszakalkotónak tartom, mint például a Cacharel Edenjét vagy a Cool Watert vagy akár a Chanel No. 5-öst

Belgrádban Mugler Alienje, Kenzo Amore-ja Ysl Cinemája- ha még kapható lenne és Givenchy Ange au Demon-ja kavarja fel a Kosava szél fújta lejtős utcákat.

Hol lehet a Balint parfümöket megvásárolni, kipróbálni?

Jelenleg tőlem tudnak személyesen rendelni amint felveszik velem a kapcsolatot a Parfums Balint faceebook oldalán. Azonban hamarosan üzemképesé válik a parfumsbalint.com webshop is. Tudom ezt már régóta jelzem, de a kitartásukat kérem a kedves érdeklődőknek.

Továbbá bízom abban, hogy hamarosan viszonteladók közreműködésével is eljuttathatom a kreációimat Magyarországra és a világ több pontjára is.

Egy kis játékra invitállak. Melyiket választanád? 

  • Chanel No.5 vagy Guerlain Shalimar

Shalimar, számomra ő a világ első számú illata, eladási mutazók ide vagy oda.

  • virágos vagy fás

Hmm, a kettő együtt sokkal izgalmasabb, én biztos összeolvasztanám éket egy illattá

  • orientális vagy aromás

Orientális! Az aromás illatkategóriával hadilábon állok. Egyszer volt Ysl Kouros a birtokomban, nagyon akartam magamon szeretni, de sosem jött el a kettőnk pillanata, így elajándékoztam.

  • niche vagy mainstream

Mainstream körülbelül 2005-ig, niche “forever”

  • online vagy parfümériában való vásárlás

6 éve volt hogy utoljára parfümöt vásároltam. Suttyó koromban innen is onnan is volt zsákmányolás.

  • edt vagy edp

Az én illataim edp töménységben kerülnek palackozásra. Viszont a receptúrában felhasznált alapanyagok gondos megválogatásától, egyenkénti élettartamától, összehangoltságától a részletek kidolgozásától jobban függ a tartósság mint a koncentráció puszta emelése. Vannak viszont olyan finom részletek amik esetleg egy edt vagy edc esetén már az észlelés határa alá eshet…

  • uniszex vagy gender parfüm 

Nem adok nemi identitást szándékosan a parfümjeimnek. Mindenki hallgasson az orrára és az érzéseire.

  • signature parfüm vagy parfümgardrób

Soha sem tudtam egy parfümnél letenni a voksomat. Parfümgardrób.

  • a parfüm művészet vagy tudomány

Számomra egyértelműen művészet. A tudományos részt meghagyom a laborban ügyködőknek, utána a tudományos alapokon megszülető új illat alkatrészt, pedig művészien belekotyvasztom egy illat kreációba

Köszönöm az interjút! 🙂

Gondolom, most felcsigáztalak benneteket, és ki szeretnétek próbálni a Balifleur-t 🙂 Gyertek, olvassátok el itt, amit az illatról tudni érdemes!

A Balifleur parfüm annyira friss, hogy jelenleg a márka alapítójától lehet közvetlenül megvásárolni (parfüm és minta) a Parfums Balint facebook oldalán keresztül, de hamarosan kész lesz a www.parfumsbalint.com oldal is (kattintsatok rá, irtó édes kis animációt találtok!)

Irtó büszke vagyok arra, hogy újfent magyar színekben játszó parfümöt üdvözölhetünk, remélem, ti is örültök neki, pláne ahhoz mit szólnátok, ha lehetőségetek lenne a Balifleur-t kipróbálni! Minden részletet megtudtok a Parfümblog facebook oldalán!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter