India 2 megközelítésből, avagy Vaara kontra Rajasthan

Ugyan a parfümök hazája Franciaország, de a mesés Távol-Kelet is rendkívül gazdag illatokban, így több parfümcéget és parfümőrt is megihletett India varázsa. Érdekes, ahogy egy brit és egy olasz cég megközelíti Indiát, érdekesek az őket inspiráló illatok, nyersanyagok, hogy ki honnan közelíti meg a maharadzsák világát. A 2 cég szinte egy időpontban jelentette meg India ihlette parfümjeit.

vaara

Az 1870 óta fennálló brit Penhaligon?s cég igazi tradicionális, klasszikus értékeket képvisel, mely a Vaara nevű parfümön is érződik. A Marwar uralkodóház inspirálta a híres parfümőrt, Bertand Duchaufour-t, amikor Indiában Rajasthan tartományban, Jodhpur-ban járt. Így alkotta meg II. Gaj Singh Maharadzsa számára a Vaara-t. A Vaara India igazi valóját ragadja meg, sok-sok virág, izgalmas és érdekes növények, varázslatosan kidolgozott paloták, a maharadzsák mesés gazdagsága, az indiai piacok színes forgataga, fűszereinek illata. Indiát nem a nehéz, tömény, orientális illatok felől közelíti meg, hanem csodálatosan fűzi egymásra a virágok és fűszerek illatát, sáfrány, koriander, sárgarépamag, birs és rózsavíz bontakozik ki szépen a fejjegyben, közülük is a rózsavíz teszi fel a koronát a többi összetevőre, hihetetlen, hogy egy illat, mennyire képes arra, hogy egy országot megjelenítsen. A Vaara maga India, megszagoljuk, és jön az a bizonyos ?hoppá? érzés?tényleg olyan, mintha ott lennénk, lenyűgöző élmény. A szívjegyben szépen felsorakozik a többi virág is, mint a peónia, magnólia, rózsa és frézia, ezzel fejezve ki India sokszínűségét. A mesés Indiához azonban kell valami igazán orientális, egy kicsit mélyebb és nehezebb összetevő is, így Bertand Duchaufour az alapjegy elemei közé csempészte a szantált, benzoint, tonkababot, mézet, fehér pézsmát és cédrust. A végeredmény mégis végtelenül könnyű lett. Csomagolása olyan, mint az indiai uralkodóházak hölgytagjainak, meseszép, sokszínű, szárija, de színvilága és motívumai a jodhpuri Mehrangarh Erőd mesébe illő belsejére is erősen emlékeztetnek. Virágos-rózsavizes illata színes, napsütötte virágoskerteket idéz, könnyedsége pedig a maharadzsák világának gondtalanságát, gazdagságát jeleníti meg.

Rajasthan-banner

Az olasz Etro cég egy teljesen más szemszögből közelítette meg Indiát. A Rajasthan szenvedélyes, vibráló, mélyebb, teltebb illat, mint a Vaara. A maharadzsák világa itt is ugyanolyan színes, mint az előző parfüm esetében, ám egy lényegesen pikánsabb, érzékibb, misztikusabb megközelítést kapott maga az illat. Nagyvirágú porcsin, citrom és rózsaszín bors energikusan indítja az illatot. Ez a nagyon friss kezdés azonban hamar szelídebbé válik, fehér akác, damaszkuszi rózsa és a mimóza hatására egy nagyon finom virágos, enyhén púderes illat bontakozik ki. Csodálatos kombinációja az összetevőknek, olyan mintha egy időutazáson vennénk részt, látjuk India nagy multú kultúráját, nomád világát, paloták gazdagságát, különleges fűszerek ezernyi színét, színes ruhákat, drága kelméket. Labdanum, ámbra és fehér pézsma olvad bele a virágok csodás illatába, ezáltal alkotva egy édes-orientális-virágos végeredményt. Csodaszép üvegén kasmír motívumok tűnnek fel, melyből csak úgy sugárzik a szenvedély, szépség és az indiai tradíciók. Bársonyos, érzéki, puha, meleg illatával, ha Indiára kell asszociálni, valószínű, hogy egy ilyen jellegű illat jutna amúgy is eszünkbe. Míg a Vaara-t azok fogják igazán szeretni, akik valami újdonságra, új megközelítésre vágynak, addig a Rajasthan azoknak lesz a kedvence, akik szeretnek biztosra menni, akik valami tipikusan indiait keresnek, mely fűszeres és igazán orientális, de nem nehéz, fullasztó, mint egyes orientális illatok.

Mindkét parfüm varázslatos és igazán finom. Én máris a mesés Indiában érzem magam. De ha utazás nélkül is szeretnétek ezekben a fantasztikus illatokban pompázni, akkor már itthon is be tudjátok őket szerezni a Le Parfum Croisette-ben.

Szylwy



1 thought on “India 2 megközelítésből, avagy Vaara kontra Rajasthan”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter