Guerlain Shalimar Ode a la Vanille Sur la Route du Mexique – parfümkritika

Ha parfüm, akkor a Chanel legendás illatai mellett a Guerlain francia parfümház illatait szokás emlegetni. Félelmetes belegondolni, hogy 1828 óta létezik e parfümház, és nemhogy létezik, hanem újra és újra előrukkol egy olyan illattal, mely egy időre meghatározó tényezője lesz a parfümdivatnak. Ritka az ilyen, ha nem egyenesen egyedi! Így sokunk számára a Guerlain parfümök A PARFÜMÖK. Ha pedig Guerlain, akkor legtöbbünknek az első orientális illat, a Shalimar jut eszébe.

guerlain2

Shalimar. Jacques Guerlain 1925-ben, laboratóriuma mélyén kísérletezgetve olyan illatot akart kreálni, mely a lehető legjobban adja vissza azt keleties hangulatot, és romantikát, melyet Mumtáz Mahal és Dzsahán sah szívszorító szerelme jelent. Dzsahán sah elhunyt szerelme emlékére építette a világ egyik csodáját, a Taj Mahalt (Tádzs Mahal). A Shalimar alapjai az akkor nagy sikerű Jicky volt, melyben a citrusos jegyeket felerősítette, a levendulát kivonta, és balzsamos felhőbe vonta a meleg vaníliát és a púderes jegyeket. A Shalimar minden idők legnépszerűbb keleties illata lett, gyakorlatilag a keleties parfümök ősanyja, mely időtálló, kortól függetlenül divatos és stílusos.

A közel 90 éves illat időről időre megújul, köszönhetően a Guerlain ház első számú parfümőrének, Thierry Wassernek, aki mesterien kezeli az ősi parfümrecepteket és zseniálisan vegyíti a modern elemekkel. 2013-ban madagaszkári és mexikói út ihlette a két limitált Shalimar verziót, a Ode de la Vanille Sur la Route du Mexique-t és az Ode de la Vanille Sur la Route du Madagascar-t.

shalimar ode de la vanille mexique

Szerencsémre meg tudtam kaparintani egy üveg Shalimar Ode a la Vanille Sur la Route du Mexique-t, és micsoda illattal lettem gazdagabb! Soha ilyen harmonikus és puha tömjénes-vaníliás illatot nem próbáltam még. Pedig be kell, hogy valljam, nem volt szerelem első pillanatra. Számomra a kifújás első pár perce nem kedvenc: az opoponax és a tömjén túl töményen robban az orromba, laikusként kissé ódivatú aromának érezzük, de ez csak “múló szeszély”, mert ahogy a meleg vaníliával összebújva rásimulnak a bőrre, hát az valami isteni! De kell, hogy valami édes, krémes és üdítően gourmand akkord letörje a füstös jegyek dominanciáját, nos itt lép színre a csokoládé és a karamell. Aki az édes cukorfelhőt várja, az csalódni fog. Éretten nőies zamatot a vaníliának és a tonkababnak köszönhetünk. Érdekes az írisz jegy jelenléte az illatban, az én orromnak nem számottevő, de pikáns földessége és átütő tisztasága valahogy mégis idekívánkozik.

Tudom, hogy a Shalimarhoz meg kell érni, tudni kell viselni, és valóban nem egy tiniillat. De el kell ismerni, forradalmi volt a megjelenése, mely 90 éve a trónon tartja, ha orientális illatról beszélünk. Ha pedig a Shalimart kissé megbolondítva, gourmand köntösbe öltöztetve szeretnénk élvezni az őszi borongós időkben, mindenképpen próbáljuk ki az Ode de la Vanille Mexique változatát, biztos vagyok benne, hogy szeretni fogjátok! Vigyázat, limitált illatkülönlegesség, érdemes lecsapni rá, amíg még kapható.

Szerencsére itthon is beszerezhető az Iparfüméria.hu jóvoltából már 14.490 Ft-ért. (az ár változhat)



3 thoughts on “Guerlain Shalimar Ode a la Vanille Sur la Route du Mexique – parfümkritika”

  • Csatlakozom a lelkesedéshez, Andrea jóvoltából hozzájutottam egy mintához ebből a csodából. Minden pillanatát imádom, a keleties kezdetet, a vaníliás kibontakozást és a csokoládés gyönyört is:)

  • Csatlakozom Andreéhoz, akinek a jóvoltából én is kipróbálhattam eme csodát. Hihetetlen élmény. Nem tudom, mit imádok benne a legjobban, a keleties kezdetet, a vaníliás kibontakozást, vagy a csokoládés gyönyört:) az egészet úgy, ahogy van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter