Gres – letűnt idők nyomában

Folytatódik nosztalgikus sorozatunk, amelyben nagy klasszis illatokat, illatházakat idézünk fel. Ma a Gres ház van terítéket, mely hűen példázza a letűnt idők csillogását és a homályba vesző értékek felett érzett keserűséget.

madame gres
Madame Gres és modellje

Az 1930-as években Germaine Krebs szobrász és festőművész művészetét nem csak a vásznon, hanem a ruhákban is szerette volna megmutatni, ezért divatházat hozott létre. Viszonylag hamar, 4 év múlva egybeolvadt Maison Alix-szal, majd végleges nevét és formáját 1942-ben érte el, mikor Alex Gres Couture néven működött tovább. Hihetetlenül eredeti, valóban művészi színvonalú ruhakölteményeket álmodott meg, kora legismertebb hot couture márkájának számított. Madame Gres a legnagyobb sztárokat öltöztette, mint Marlene Dietrich, Jackie Kennedy és Greta Garbo. Egyedi vágási és szabásmódja bárhol felismerhető volt, és híresen ellenállt a ?hétköznapi? kollekciók tervezésének, mert szerinte ez a divat megerőszakolása. A Gres név egy anagramma a saját és férje nevének betűiből. Férje, Serge Czerefkov orosz festő, aki a divatház létrehozása után nem sokkal elhagyta őt. Sajnos a siker addig tartott, amíg Madame Gres élvezettel vezette a divatházat. A ?80-as években hanyatlásnak indult, így a vállalatot eladta az Escadanak.

cabochard parfüm

1959 óta a Gres neve egyet jelent az egyik legsikeresebb parfümmel. Ebben az évben jelent meg a korszakalkotó Cabochard, melynek sikere napjainkban is tart. A virágos-ciprusos parfüm minden idők legátütőbb ciprusos illatai közé tartozik. Az egyszerű, letisztult üvegen lévő csiszolt masni a Gres szimbólumává vált, parfümös üvegei gyűjtök ezreit mozgatja meg napjainkban is.

1990-ben jelent meg a bűbájos Cabotine, mely megismételte a Cabochard sikerét, hiszen minden létező parfümös díjat bezsebelt, és a közönség is rajong a nagy illat kishúgáért. A szintén ciprusos-virágos illat elegáns és kifinomult, és a ?90-es évek gazdagságát szimbolizálja. A könnyű és tartós parfüm egy átlátszó zöld jegy köré épül, a pillangó liliom egzotikus illata adja az erejét és a könnyedségét egyaránt. Ez a növény csak néhány óráig virágzik tavasszal a Himalája környékén, így szinte lehetetlen illóolajat kivonni belőle. Ezért ilyen egyedi a Cabotine.

Madame Gres néven 2013-ban az elegancia és a kifinomultság szinonimájaképp debütált, megtestesítve mindazt, amit anno a Gres divat jelentett. Az alapvetően fűszeres, meleg, buja illatot mesterien keverték a játékos gyümölcsös és a kecses virágos jegyekkel, melyet a bőr nemes, elegáns akkordja kísér. Modern és klasszikus egyszerre.

Andrea

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter