Fragonard parfümház, és a Marché aux fleur

Grasse, a parfümgyártás fellegvára, ahol a legtöbb parfümgyártó cég található, többek között a Fragonard is. Eszter jóvoltából – aki olyan szerencsés volt, hogy végigjárhatta a parfümgyárat egy utazása alkalmával – kipróbálhattam a csodás Marché aux fleur-t! A mai poszt szóljon tehát a Fragonard parfümházról!:)

Az I. Világháború előtt kezdődik a Fragonard története: Eugéne Fuchs, akit elbűvölt  a parfümök világa, elhatározta, hogy a francia riviérán saját parfümboltot nyit. A Parfumerie Fragonard 1926-ban nyitott meg. A név, melyet a kis boltnak kölcsönzött, egy híres Grasse-i festő neve, ezzel szerette volna Fuchs kifejezni azt, hogy üzlete összhangban van a hagyományokkal. Ez a szemlélet 3 generáción át ível.

 

Az 1970-es években a Fragonard gyors növekedésen és megújuláson esett át, ma a fiatal utódok, Agnes és Francoise Costa vezetik a céget, és próbálják a legújabb igényeket kielégíteni.

(fotók: fragonard.com)

3 illatcsoport létezik a Fragonardnál: perfumes, eaux de parfum és eaux de toilette.

A Perfumes-be kb 76-80%-os töménységű parfümök tartoznak, melyeket egységesen arany színű fémüvegbe töltöttek. Ilyen az Etoile, Diamand, Eclat és a Belle de Nuit.

Az Eaux de parfum csoportjába tartozik  a klasszikus Soleil, Sorenza és a Caresse.

Az Eaux de toilette csoportban pedig példátlanul sok illat tartozik, többek között az előző illatok eau de toilette változata, és egy sereg olyan illat, amely egy-egy összetevő köré épült. Ilyen a Marché aux fleur is, mely egy mesés virágos, tipikusan tavaszi illat, amit a parfüm neve is már előre sejtet: virágpiac…

Az illat egyszerre virágos és gyümölcsös keverék: dinnye és fekete ribizli éppen csak egy kis testességet adnak az illathoz, a főszerepet a gyöngyvirág, a hosszan illatozó és intenzív jázmin és narancsvirág játssza, melyet a pézsma alapoz meg. Az illat szívjegyében található barack itt érdekes módon nem mutatja meg édes oldalát, ez köszönhető talán annak, hogy a főszerep határozottan a gyöngyvirágé, így gyakorlatilag minden más csak másodhegedűs a kompozícióban. Hiába az édes gyümölcsök, a Marché aux fleur ízig-vérig tavaszi virágözön!

 

Ismered a Fragonard parfümöket?
See results
surveys & polls


2 thoughts on “Fragonard parfümház, és a Marché aux fleur”

  • Hol tudok Magyarországon Fragonard parfümhöz jutni?
    Köszönöm szépen: Csiziné Őrlős Katalin 06302586575
    interneten hol?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter