Carven Parfums– a francia sikk megtestesítői

A Carven divat – és parfümház újraszületése és felemelkedése már-már mesébe illő, hiszen nemcsak tele van hihetetlen fordulatokkal, mesei elemekkel hanem gyönyörűen példázza azt, hogyan is lehet egy jó koncepcióval újra a divat élvonalába kerülni.  Madame Carven, egy törékeny, pici asszony, aki megelégelve azt, hogy apró termetére nem kap a párizsi sikknek megfelelő ruhát, saját szalont nyitott rögtön a háború után, 1945-ben. Jó üzleti érzékkel megáldva hamar felismerte, hogy a márkához nélkülözhetlen a parfümvonal, így 1957-ben Jean Carles parfümőrt felkérve kiadta első parfümjét Ma Griffe néven. Férjét meglepve előállt a Carven ház második parfümjével 1957-ben, amely kifejezetten férfiak számára készült: a Vetiver úttörője minden vetiver férfiillatnak, nem csak korszakalkotó parfüm, hanem igazi nagybetűs klasszikus is.

carven parfums logo

2009 az újjászületés éve a Carven divatháznak, a fiatal és lendületes Guillaume Henry tervező által a márka újra a divat élvonalába került. Thierry de Baschmakoff tervezte a Carven parfümök új üvegét, melyben megvalósult hitvallása, miszerint a parfümös üvegek legalább akkora benyomást tesznek ránk, mint a benne lévő parfümök. A női parfümvonal üvege elegánsan lekerített, hangsúlyozva a kecsességet, eleganciát és modernitást, míg a férfi vonal lendületes, határozott vonalvezetése és minimalizmusa szinte vonzza a szemet.

IMG_5560

Zseniális érzékkel nyúltak hozzá az új parfümvonalhoz, és nem aprózták el: a lehető legjobb parfümőrt szerződtették le új illatcsaládjuk megalkotásához Francis Kurkdjian személyében. A lehető legjobb választás volt, ugyanis Kurkdjian védjegye a légies, könnyed, elegáns parfüm, s a Carven új stílusa, vonalvezetése is ezt jeleníti meg. Mondhatni, a design, a márka és az illat hármasa tökéletes összhangba került. A 2014-ben debütált Carven Le Parfum női illat, akár egy kecses balerina, villámgyorsan felszökkent az eladási listák élére.

„A Carven értékeket szerettem volna megjeleníteni nőies stílusban: a kortalan eleganciát, mely teljesen könnyednek tűnik. Olyan illatot szerettem volna, mely egy hatalmas frissen vágott virágcsokorra hasonlít, temperamentumos és hosszan tartó illatfelhőt hagy maga után.” – vallott az illatról a parfümőr.

Bűbájos virágos illat, tele kecsességgel, valódi francia sikkel, amely finoman, púderesen, pajkosan vibrál a bőrön. Légies, kacér és ellenállhatatlan egyszerre. Abszolút felismerhető benne az, amiben Kurkdjian nagyszerű: az a fajta elegancia sugárzik belőle, amely végtelenül nőies és erőteljes egyszerre, mentes bármiféle sallangtól, és gyakorlatilag minden nőnek jól áll.

carven női illatok

Szerencsére nem kellett sokáig várni az újabb Carven parfümre, hiszen rá egy évre megjelent a L’Eau de Toilette. Ó, anyám! Ugyanaz a kacér, habkönnyű virágcsokor, csak ha lehet, még szellősebb, levegősebb illat. Szinte szappanos puhaság jellemzi, amelyben a bükköny romantikus édességét a citrom frissessége töri meg és a bazsarózsa púderessége puhítja meg. A sorozat hiányzó darabja pedig a tavaly megjelent Carven L’Absolu. Mély, virágos, érzéki virágcsokor intenzív interpretációban, amelyben az érzéki és friss, kecses jegyek kézen fogva járnak. Izgalmas megtapasztalni, milyen az, amikor a letisztultságáról híres Le Parfum átfordul kacér nagyasszonnyá. A fehér virágok csokra (jázmin, tubarózsa és írisz) az ultra nőiességet eleveníti meg, melyet a hatalmas dózisban adagolt madagaszkári ylang-ylang esszencia szó szerint hipnotikus bájitallá formál át. Az érzéki pacsuli végül színpadra lép és átveszi az abszolút főszerepet, melyet a szantálfa puhasága, selymessége tesz még ellenállhatatlanná.

IMG_5172

A Carven parfümház nagy erénye, hogy parfümvonalában egyaránt hangsúlyt fektet a férfi illatokra is, nem elhanyagolva az urakat, kvázi megteremtve azt a férfitípust, aki szereti és követi a divatot, látszólag klasszikus vonalat képvisel, de benne van egy nagy adag bájos rosszfiúság. A Carven férfiillatok alfája a nagy múltú és népszerű Vetiver, mely megadta a férfi parfümvonal irányát: azt a fajta illatot képviselik, amely klasszikusan elegáns nagy adag csibészséggel. A Vetiver, a Pour Homme és az új L’Eau Intense megtestesíti azt a fajta párizsi sikket, amely a természetes vonzerőre épít. Kétségkívül vonzó látvány a Carven Pour Homme a geometrikus, minimalista üvegformájával, fekete lakk színével. Az üveg valami durva, macsó illatot sejtet, kár lenne ennek bedőlni, mert a belső valami egészen mást takar: tradicionális fás-fűszeres-aromás illatot, amely úgy férfias, hogy a legkevésbé sem fitogtatja erejét, nem próbálja viselőjét legyűrni, hanem mint egy kiegészítő, beleolvad öltözködésébe, megjelenésébe, kiemelve azt. A nagy kedvenc pedig az idén megjelent L’Eau Intense, amely az ellentétek játéka: friss és intenzív, erőteljes és különleges egyszerre. Hűs, már-már jeges mentás-citrusos akkord mellé intenzív fűszerekkel ízesített levendula került, melyet cédrusos-ámbrás alapokon nyugszik. Elképesztően intenzív a levendula aromája, és az orrnak szokatlan hűs-fűszeres tónusok addiktív módon tartják izgalomban a szaglószervünket. Valóban intenzív és friss illat, amelyben a Carventől már megszokott eleganciát és kifinomultságot tapasztalhatjuk.

IMG_5187

Carven parfümök élesben!

Érdekes kísérletbe fogtam a három Carven férfi illattal: megkértem pár férfi ismerősömet, próbálják ki őket, és számoljanak be a benyomásaikról. Egyöntetűen elmondható, hogy az abszolút favorit az új L’Eau Intense lett, amelyet a legtöbben úgy jellemeztek, mint egy fiatalos, dinamikus illatot, amely mindenféle kliséktől mentes, mindenkinek tetsző parfüm. A Pour Homme-ot a letisztultsága, markáns férfiassága alapján emelték ki, míg a Vetiver gyengédebb, sós illata leginkább a 30-40-es korosztályt fogta meg. Egyöntetűen mindenki a letisztultságot, egyszerűségre, minimalizmusra való törekvést emelte ki a férfi Carven parfümökkel kapcsolatban, én csak azt tudom, hogy imádom az üvegeikben gyönyörködni, és az Uram nyakába fúrni az orrom, ha a L’Eau Intense-t viseli.

IMG_5174

Most itt a lehetőség, hogy ingyen kipróbálhasd a Carven parfümöket, hiszen a nyáron 7 budapesti Douglas parfümériában a kasszánál kérhetsz teljesen ingyen egy Carven parfümmintát bármelyik illatból, és kapsz mellé egy 20%-os Carven kupont, amelyet augusztus végéig használhatsz fel a következő Douglas üzletekben: Westend, Mamut, Allee, Árkád, Aréna, Váci utca és MOM park. Ne felejtsétek el a pénztárnál mondani, hogy a Parfümblog.hu olvasói vagytok, csak így jár a kedvezmény!

Aki pedig nem tud eljutni személyesen valamelyik üzletbe, az ezen a címen (carven@dovex.hu) tud igényelni egy darab Carven L’Eau Intense parfümmintát a készlet erejéig (50 db) INGYEN.

A Carven parfümöket megtaláljátok a Douglas parfümériákban.

Andrea



6 thoughts on “Carven Parfums– a francia sikk megtestesítői”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter