Beauty-percek: szappan kisokos

Pár éve teljesen átálltam a szappanok használatára, kezet más csak és kizárólag szappannal mosok, fürdésnél még el-elcsábulok parfümös tusfürdőknél vagy izgalmasnak tűnő daraboknál. Hogy miért tértem át használatukra? Prózai oka volt: felfedeztem, hogy már-már függőségi szintnek bizonyult, ahogy a kézkrémeket használtam. Minden egyes kézmosásnál kényszeresen újra kellett “zsíroznom” a kezem, ráadásul hiába használok gumikesztyűt mosogatáskor vagy takarításkor, vannak olyan pillanatok, amikor kesztyű nélkül “vegyszerezek” és bizony ekcémára jellemző tüneteket vettem észre a bőrömön, amelyeket a folyékony szappanok, tusfürdők még csak erősítettek. Amikor bejöttek a kézműves szappanok a divatba (úgy 5-6 éve nagyjából), akkor kezdtem el kísérletezni velük azon, hogy vajon melyik jó a bőrömre, illetve nem csak kézmosásra, hanem fürdésre és hajmosásra is használhatóak el. Mielőtt belevágnék tapasztalataim megosztásába, fontos lépés tisztázni, hogy mi a szappan, és mi a különbség a szappan és a tusfürdő/folyékony szappan között.

A szappan alkotóelemei

A szappan három fő alkotóeleme közül az egyik a nátronlúg vagy nátrium-hidroxid, amely ideális esetben 99-98%-os tisztaságú. Ez a vegyület köti meg a folyadékot, amely a szappan másik fő alkotóeleme. A folyadék lehet víz, gyógytea, gyümölcs-vagy zöldséglé vagy tej (kecsketej akár). A harmadik legfontosabb elem a szappanhoz a zsírok. Lehetnek állati és növényi eredetű zsírok, olajok, amelyeket gondosan megválogatva adják a szappan lényegét: azt, hogy milyen tulajdonságokkal fog bírni. A bázis zsírok, amelyek a legnagyobb részét teszik ki a szappannak, adják a kemény anyagát és a jó habzását. A legjobb bázisszír az olívaolaj, de a leggyakrabban pálmaolajat és kókuszzsírt használnak a kozmetikai iparban. A tápláló zsírok a legértékesebb összetevői, amelyek igazából táplálnak. Nem lehet több, mint a szappan 20%-a, hiszen túlságosan elpuhítaná azt. Ilyen tápláló zsírok a sheavaj, jojobaolaj, mandulaolaj.

Miért jó a szappan?

A szappan, ellentétben a tusfürdőkkel, sokkal kíméletesebb a bőrhöz és ráadásul még jobban is tisztít. A bőr felületét úgynevezett savköpeny védi a kórokozókról, amely izzadságból és zsírsavakból áll. Valamint elhajt hámsejtek találhatóak a bőrön, amelyeket el kell távolítani, mert kórokozók telepedhetnek meg rajta, ráadásul érdes, durva tapintású lesz a bőr tőle. A szappannak szinte azonos az összetétele ezzel a védőköpennyel, csak éppen lúgos a kémhatása. Tehát egy normál, egészséges bőrről az elhalt hámsejteket távolítja el, és a szennyeződéseket, de a védelmet adó köpenyt nem. A bőr pedig képes arra, hogy a lúgos hatást ellensúlyozza, ezért természetes módon növeli ennek a jótékony védőköpenynek a mennyiségét. Tehát a bőrt fürdés után nem szükséges testápolózni, krémezni, mert szappanos mosakodás arra készteti a bőrt, hogy saját maga zsírozza be. És működik! Én, aki el sem tudtam volna képzelni az életem testápoló és kézkrém nélkül, ma már vígan kibírok jó pár napot ezek nélkül (ha csak és kizárólag szappannal érintkezem), ráadásul valóban puhább lett tőle a bőröm, köszönhetően annak, hogy az elhalt hámsejteket is eltávolítja a szappan.

Válogatás néhány kiváló szappanból

Az pedig külön gyönyör, hogy kísérletezzem a szappanokkal, melyik milyen hatással van a bőrömre. Baráti körben abszolút tapasztalat, hogy a kecsketejes szappan nagyon jó ekcémás bőrre (férfiaknál is). Tapasztalat, hogy ekcémás eredetű korpára is kiváló, érdemes tehát kecsketejes szappannal hajat mosni is. Meg kell szokni, hogy nem habzik annyira, mint a sampon, de ha jó a hatása, akkor megéri!

Személyes kedvencem a sheavajas natúr szappan, amely amilyen természetes, annyira jól teszi a dolgát. Krémes, puhább állagú, és tényleg nem szárítja a bőrt.

Imádom, hogy az L’Erbolario gondoskodik arról, hogy a kedvenc illatainkhoz szappant is tudjunk vásárolni. Kvázi az összes illathoz van illatosított szappan is a kínálatban, nagyon jó áron, igen sokáig használhatóak, abszolút megérik az árukat.

Ha pedig valaki szeret a különféle illóolajok jótékony hatását, az vásárolhat már mindenféle növényi illóolajokban gazdag, jó minőségű natúr szappant, levendulával, citromfűvel, gerániummal vagy éppen rózsával (ez utóbbi isteni), de már fűszeres illatú szappanok is kaphatóak, karácsony környékén nem tudok ellenállni a mézes-fahéjas illatúaknak.

Tipp! Arra figyelni kell, hogy nem mindegyik szappan alkalmas arctisztításra, érdemes figyelni a gyártó ajánlását. Az arc bőre érzékeny, lehet problémás is, így körültekintően kell keresgélni, ha kifejezetten arctisztításhoz kerestek szappant.

További natúr vagy ökoszappanokat találhattok a Myropolium kínálatában, klikk ide!

Itt pedig egy a sok azon videók közül, amely megmutatja, hogyan is készül a szappan, érdemes a Youtube-on mazsolázni, ha érdekel a téma. 🙂



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter