Parfümiskolában jártunk!

Végre elérkezett az a nap, amikor részt vehettem Zólyomi Zsolt parfümőr parfüm iskolájának egyik “óráján”, a Parfümismeret 5. parfümkészítő workshopon. Úgy kellett ez nekem, mint egy falat kenyér, és a workshop végén rádöbbentem, hogy bizony ez tényleg így van: mindent tudni akarok, semmit nem tudok, és még, még, még hallgatni Zsoltot! Remek bő két órát töltöttünk egy többed magammal a Le Meridien egyik szalonjában illatok, üvegcsék és pipetták társaságában, természetesen Zsolt vezetésével, aki nem csak a parfümkészítés alapjaiba vezetett be minket, hanem anekdotákkal, belső kulisszatitkokkal szórakoztatott minket.

zolyomi zsolt
Zólyomi Zsolt parfümőr

De kezdjük is az elején. Az óra első felében a parfümkészítéshez szükséges eszközökkel, alapanyagok tulajdonságaival ismerkedtünk meg, azokkal az apró fogásokkal, melyre mindenképpen figyelnie kell parfümkészítés közben…több esetben képletesen az ember a fejére csapott, hogy erre nem is gondolt volna, pedig milyen evidens! Mivel ez az óra nem az összetevők elemzéséről, jellemzőiről szólt (ez az előző workshopokban sajátítható el), ezért csak érintőlegesen átbeszéltük, hogy miért is nem használnak túlnyomó részt a parfümőrök természetes alapanyagokat, hogyan viselkedik egy-egy összetevő, miután hígítottuk, hogyan kell őket tárolni, melyik összetevő a legillanósabb és melyik a legtartósabb. Átbeszéltük, mi a lényege az illatok szerkezetének, valóban szentírás-e az illatpiramis (nem), és valójában hogyan épül fel egy parfüm. Napokig, hetekig lehetne ezekről beszélni:)

2014-03-30 16.22.37

Aztán elérkeztünk az óra második feléhez, amikor is, mint lelkes parfümtanoncok, elkezdtük a Zsolt, mint megrendelő által megálmodott illatot kikeverni, mely egy friss-fás férfiaknak szánt parfüm, mely egyfajta szörfös/tengerparti feelinget sugároz. Nagyon izgalmas volt az alapanyagokkal dolgozni, keverni, csöppenteni, méricskélni, számolgatni, körbejárni, hogy kinél milyen illatot szerezhetünk be, és pár rázogatás és pár perc érlelődés után kipróbálni az egyes munkafázisokat. Vetiverrel, citrusokkal, algával és galaxolide-dal (egyfajta pézsma illatú szintetikus alapanyag) dolgoztunk, és számomra megdöbbentő volt az, ahogy az egyes munkafázisokban hogyan változik meg a parfüm illata, jellege, hogyan alakul az egyébként rendkívül erőteljes, száraz-fás vetiver illata, és a végén hogyan szelídül halk, bőrre simuló alappá. Igen, ezt meg kell tapasztalnia az ember (lányának), hogy rádöbbenjen, a több száz-ezer alapanyagból végtelen számú illatot, akkordot lehet alkotni, és valóban mint ahogy egy szimfóniában, a hangok gondos megkomponálása meseszép akkordot, dallamot eredményez. Most már valóban el tudom hinni, hogy egyes parfümöket akár évekig kísérletez ki egy parfümőr, hiszen elég egy cseppel több vagy kevesebb egy adott alapanyagból és teljesen más irányt vesz a kompozíció.*

2014-03-30 17.03.47
A végső No.3 illat olyan jól sikeredett, hogy szerintem simán FiFi díjra esélyes 🙂

Ez az az iskola, amelyből sosem elég! Rendkívül inspiráló, gondolatébresztő és izgalmas workshop volt, mely teljesen feldobott és arra ösztönöz, hogy még jobban ássam bele magam a témába. Tiszta szívből ajánlom mindenkinek, akit kicsit is érdekel a parfümök világa, feledhetetlen órákat fog eltölteni Zólyomi Zsolttal és az illatokkal, ezt garantálom!

Zsolt ígérete szerint rendszeresen, negyed évente lesz alkalom Parfümismeret workshopon részt venni, folyamatosan lehet jelentkezni, érdemes a www.leparfum.hu oldalt folyamatosan figyelni, illetve a Le Parfum facebook oldalát lájkolni a friss információkért.

Andrea

* Szándékosan nem írtam bővebben a workshopon elhangzottakról: egyrészt rendkívül hosszú poszt lenne, másrészt meghagyom a Mesternek (Zsoltnak) azt a jogot, ami az övé – a tudás átadását! 🙂



2 thoughts on “Parfümiskolában jártunk!”

  • Szia! Én Franciaországot tudom, pl Grasse. De biztos vagyok benne, hogy máshol is lehet tanulni, csak sajnos én ebbe nem ástam magam bele…

  • Szia!

    Olyan kérdésem lenne hogy szerinted hol lehet tanulni parfümőrnek Franciao.-on kívül? Tudom hol tanult a Zsolt……de kíváncsi lennék van-e még ilyen (olyan) iskola máshol Európában.

    Kösziiii
    üdv: Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter