Parfüm összetevők: osmanthus

Korábban már elkezdtünk parfüm összetevőket részletesebben jellemezni, valamint egy-, vagy több parfümön keresztül bemutatni. Most egy kevésbé ismert virág következik, az osmanthus. Az osmanthus fragrans a mérsékelt égövi Ázsiában honos cserje, melynek virágai egészen apróak, mindössze 1 cm-esek, ám illatuk annál bódítóbb. Ránézésre az orgonához hasonlítanám leginkább a virágok formáját, színük az egészen ezüstös fehértől a halvány sárgán át, a narancsosabb élénk sárgáig, szinte pirosas színig terjed.  Az osmanthus sárgabarack illatú bimbói lágyak, érzéki, édes, egzotikus illatot árasztanak magukból.

IG_1406_3

Ez a virág nyugaton kevésbé ismert, pedig a parfümgyártás szempontjából egy nagyon fontos összetevő, hiszen rendkívül izgalmas, ahogy a gyümölcsös-bőrös illatból szépen lassan kibontakozik a szilvás, sárgabarackos hatás. Ez a virág nem csak a parfümkészítőket, hanem a japán, kínai költőket is megihletett, sőt a Távol-Keleten, teák és italok összetevőjeként is szerepel. A parfümgyártásban az arany-narancssárgás színű virágokat használják fel, melynek kivonata hihetetlenül drága, 4000,- USA dollár minden egyes kilogrammja. Épp emiatt a természetes kivonat csak niche parfümökbe kerül bele.

ads_osmanthus_fragrans_800

Most pedig következzen a kedvenc osmanthus-os parfümöm, az Acqua di Stresa Osmanthus Fragrans névre hallgató minőségi, érzéki, vidám finomság. Krémes-barackos lágy illatából a napsütés sugárzik. Pont amire ezen a borongós, szürke őszön annyira vágyunk. Olyan, mint egy nyári fuvallat, ami virágok és gyümölcsök illatát hozza a távolból. Ragyogó sárga színe a Napot idézi, nem is értem, hogy ezt a gyönyörű színt miért nem alkalmazza gyakrabban a parfümgyártás és a csomagolásokat megalkotó designerek. A névadó osmanthus már a fejillatban megjelenik egy kis hamvas barackvirág kíséretében. Ettől lesz olyan lágy, krémes, kissé mézes és érzékien egzotikus ez az illat. A szívjegyben a borsmenta és a fehér tea szárazzá, fássá szelídíti az édes gyümölcsösséget. Ezt a hatást erősíti fel és teszi hosszantartóvá az alapillat cédrusa és fehér pézsmája. Az Osmanthus Fragrans tele van életigenlő optimizmussal, illatjegyeivel a tavaszt és nyarat hozza el nekünk. Segít egy kicsit elkalandozni, ha már azt hisszük, hogy ennek a soha véget érni nem akaró ősznek is befellegzik egyszer….sőt a télnek is, és nemsokára újra évezhetjük a tavaszi napsugarakat és az éledő természetet. Én kitartóan várom, hogy elteljen ez az 5 hónap, és az Osmathus nyújtotta élményt a napsütésben sétálva élhessem át.

Ti használtatok már osmanthus-sal készült parfümöt?

Ha felkeltettem az érdeklődéseteket, látogassatok el a Madison Parfümériába és próbáljátok ki az Acqua di Stresa egyik legfinomabb illatát.

Szylwy



3 thoughts on “Parfüm összetevők: osmanthus”

  • Hát Petra először is a nyelvtanra figyelj ,aztán a többire 🙂

  • Nagyon köszönjük a linkeket, átböngésszük őket. Valóban, a niche nem egyenlő az organikus parfümökkel! De sajnálom ezt a Mona illatot..engem is értek már csalódások ilyen értelemben.

  • Az OSMANTHUS nevű csodák nem mindegy, hogy mivel van FEJ,Sziv, ill,Alapillatozva. Pl. kaptam karácsonyra egy MONA di Rio Osmnathus-t,
    ami az első ½-1 órában érezhető.És amikor váltanak az illatok, addig már nem is érzik rajram,,és én sem érzem, pedig min 8-10-órás időtartamot ír a Mona weboldala is.
    Nagy csalódás!Bár minden szakértő 5 Csillagosra érékeli.
    Az egyetlen, ami hosszan megmarad rajtam, az a Sisley eau de Soir-ja(több koponensú, da Cedrat az alapja),
    Fekete dobozban, arany feliratos.Nem olcsó, de az megérte az árát.
    Küdök két linket, ahol Hypoallergán Niche illatok után lehet keresni.
    “Niche’ elnevezés becspós dolog, mert egyáltalán nem jelenti, hogí organicus, vagy Szintetikus összetvők melyek.A keresőbe “ORGANIC”, vagy All-Natural írandó.
    Megjegyzem, hogy aL’Artisan mint alapvetően NIche illat, két organikus EDT-jük van:Jamatus, Cote de Amour.Ez azért a közel 30-40 illathoz képest elég kevés.
    http://www.aedes.com/collections/vendors?q=Agraria
    Ez pedig organikus kometikai anyagok keresője.
    http://www.theorganicpharmacy.com/health-beauty/skin-care

    Üdv:Petra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter