Kiehl’s Original Musk – parfümkritika

Idén 165 éve, hogy a Kiehl’s patika és a Kiehl’s termékek kaphatóak, szenzációs ugye? Engem mindig elvarázsolnak azok a dolgok, amelyek a régmúltról maradtak ránk, és még napjainkban is megállják a helyüket. A Kiehl’s ikonikus illata, az Original Musk Oil pontosan ilyen termék!

musk-edt-1-7oz-2

“A klasszikus  Original Musk Oil eredetét számos történet szövi körül. Az Original Musk oil aromát eredetileg 1920-as években alkotta meg a Kiehl’s alapító családjának egyik rokona, egy orosz herceg. A legenda szerint az illatot túl érzékinek gondolták és szerelmi bájital címkével a patika mélyére rejtették. 1958-ban az üzlet fejújítása során vették újra elő, mely végül 1963-ban mutatkozhatott be a vásárlóknak. Az Original Musk Oil valószínűsíthetően az első pézsma illat volt, amit valaha megalkottak. Az „original” nevet is onnan kapta, hogy megalkotásakor készítői nem ismertek másik illatot, mely pézsmát tartalmazott volna. Napjainkban, közel fél évszázaddal az Original Musk Oil illat bemutatkozása után a népszerű illatot továbbra is ugyanazzal az eljárással készítik.”

pézsmaszarvas
Pézsmaszarvas

Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy az Original Musk-ban minden pézsmás illatok anyját tisztelhetjük. A pézsma/mósusz, mint parfümalapanyag már régóta ismert (anno a pézsmaszarvasok ivarmirigyeiből kivont váladékot használták fel, szerencsére ma már csak és kizárólag szintetikus pézsmát lehet használni), kiváló illattartósító tulajdonsága miatt előszeretettel alkalmazzák a parfümökben alapjegyként, de egyes kreátorok megunva a pézsma szolgai szerepét, piedesztálra emelték és megmutatták a pézsma érzéki, tiszta, átható, semmihez sem fogható illatát. Ennek előfutára volt a “Szerelem Olaj”, azaz az Original Musk Oil, amelyet aztán olyan illatok követtek a sorban, mint a sokak által régóta keresett Moschus olajok, a Jovan Musk oil, a The Body Shop White Musk-ja vagy éppen modern korunk legnépszerűbb pézsmás illata, a Narciso Rodrigues for Her.

Régi Musk Oil üveg
Régi Musk Oil üveg

Tagadhatatlan, hogy a pézsmának erősen érzéki, erotikus felhangja van, mindamellett végtelenül tiszta és friss érzés viselni. Szó sincs közönséges, vásári erotikáról, az Original Musk képében egy olyan illatot ismerhetünk meg, amelyben kézzelfogható a múlt, vele együtt az időtlen elegancia és kifinomultság természetesen egy nagy adag rafinériával. Merthogy az Original Musk uniszex illat, mégpedig a szó jó értelmében, valóban bárki bátran viselheti, a nap bármely szakában, az év bármely időszakában, mindig teszi a dolgát: órákig egyenletesen ontja a bőrünkről a fehér virágokkal tompított, puha pézsmás illatot.

Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy Magyarországon is nyílt egy Kiehl’s üzlet (itt olvashattok a márkáról egy összefoglalót), és végre kipróbálhattam az Original Musk-ot, hiszen, évek óta a várólistámon szerepelt. Féltem tőle, hogy a majd 100 éves illat túl ódon, nehezen hordható lesz, szerencsére szó sincs erről, ebből is látszik, hogy a pézsmaillat iránti rajongás nem korhoz kötött, és egy ilyen régi illat ma is megállja a helyét.

Saját Original Musk-om ;)
Saját Original Musk-om 😉

Az illat a bőrömön a kifújás pillanatától nagyon intenzív, igazából az illatjegyek lineárisan, azaz egyszerre bontakoznak ki, nagy meglepetés nem ér minket a leszáradás után. A pézsma illata áll természetesen a középpontban, tiszta, izgató és tartást adó egyszerre. Érezhetően mélységet ad a pézsmának egy nagy adag pacsuli és ylang-ylang (hoppá, újabb afrodiziákum), a fehér virágok (liliom, narancsvirág, neroli) üdesége pedig egyfajta légies akkordként működik, egyensúlyban tartva a pikánsan füstös, mély akkordokat. A rózsa csak épp annyira van jelen, hogy a tiszta, púderes akkordot életben tartsa. Finoman édesíti meg e szerelmi elixírt a tonkabab (jaj de isteni összetevő, érdemes egyszer magában a tonkababot megszagolni), de nagyon finoman, halványan, éppen csak annyira, hogy a túl sok éles, metsző jegy tompuljon kissé.

Ha Budapesten, a Westend City Centerben jártok, feltétlenül ugorjatok be a Kiehl’s üzletbe, és próbáljátok ki a bőrötökön az Original Musk-ot, ennek a klasszikusnak minden pézsmarajongó parfümgyűjteményében ott a helye! Ami pedig külön jó, hogy bátran lehet ajándékba is kedveseteknek vásárolni, aztán szépen titokban rájárni, nyugodtan megosztozhattok rajta párotokkal, én is így teszem! 🙂

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter