Kamillaszüret és Lush sajtótájékoztató

Bizony eddig egy nagy brit cég bemutatása – mely hazánkban is nagy elismertségre tett szert ? eddig még váratott magára. Ezennel pótoljuk ezt a hiányosságot, következzen hát a Lush. A minőségi, természetes termékek rajongói már biztosan régóta várták, hogy kedvencükről is említést tegyünk. A Lush környezetbarát technológiával készült alapanyagokat használ, állati összetevők nélkül, a termékek teszteléséhez nem alkalmaznak állatkísérleteket. A cég rendkívül fontosnak tartja a környezetvédelmet, termékeikhez igyekeznek minél kevesebb csomagolóanyagot felhasználni, egyes termékeik a boltban csomagolópapír nélkül vehetők meg. A többi termék esetén pedig újrahasznosított csomagolóanyagot használnak. A termékek 70%-a tartósítószermentes, előállításuk során igyekeznek a lehető legkevesebb szintetikus összetevőt felhasználni. A cég kizárólag nagyon jó minőségű nyersanyagokat használ fel és itt kapcsolódik be a cikkbe a kamilla.

10.47.49

Egy tematikus kirándulás keretében ugyanis ellátogattunk Magyarország legnagyobb (100 hektáros) kamilla földjére, és Európa legnagyobb illóolaj-lepárló üzemébe, melyek a Silvestris és Szilas Kft. tulajdonában vannak. A Nógrád megyei Szarvasgede egyben a világ egyik legnagyobb kamillatermelő vidéke is. Ezen kívül még Egyiptom adja a világ kamilla termelésének nagy részét, de a 2 országban termesztett kamilla sokban eltér egymástól. Az egyiptomi kamilla olajat illat alapanyagként használják fel, a magyar kamillaolaj pedig gyógyászati és kozmetikai felhasználásra készül, ennek olyan összetevői vannak, melyek az egyiptomi kamillában nincsenek benne. A kamillának 2 felhasználási területe van, az egyik a tea- a másik az illóolajgyártás. A kozmetikai és gyógyászati kamillából a világtermelés 90%-át adja Magyarország, melynek nagyjából a fele található a szarvasgedei kamillaföldeken, mely nemcsak hihetetlen látvánnyal ajándékozott meg minket, de a kamillamezőhöz sétálva erőteljesen érezzük is a friss kamilla illatot. A kamilla egyébként nálunk őshonos növény, de ne keverjük össze, mert a gyógyászati és kozmetikai célra szánt kamilla, nem az a kamilla, ami a Hortobágyon terem és vadkamillaként ismerjük. Azt a teakészítéshez használják fel.

A rövid bevezető után pedig betekintést nyerhettünk a munkafolyamatba, a betakarítás első részeként először gépi segítséggel levágják a kamillát. Ezt követően szikkasztani kell, hogy megfelelően megszáradjon, és csak ezután gyűjti be a gép a már levágott kamillákat. Ezután az üzembe szállítják, ahol frissen dolgozzák fel, így nyerhető ki nagyobb mennyiségben az olaj. Az itt termesztett kamilla nagyon jó minőségű, 40-50 éves nemesítés eredménye, melyet minden évben tovább nemesítenek. Mivel a Lush-nak nagyon fontos az alapanyagok minősége, és ők a világ egyik legnagyobb kamilla felhasználója, így az előbb leírtak is nagy szerepet játszanak benne, hogy innen szerzik be a kamillát. A kinyert olaj nagyon értékes, évente mindössze 1 tonna készül Magyarországon, ennek kell ellátni az összes megrendelőt, így mindjárt érthető a magas ár is. A kamilla feldolgozása során nem csak a virágot/bimbót szedik le, hanem a szárát is felhasználják a nagyobb olaj kinyerés érdekében. Döntően azonban a virágban van az olaj. A kamilla termesztése során a Silvestris és Szilas Kft. minimális növény védőszert használ, ezek is csak gyomirtók, melyeket kizárólag ősszel használnak, és az egész év folyamán nyomon követik milyen hatást fejtenek ki a növény szempontjából. A tavaszi laborvizsgálatok során már semennyi nem mutatható ki belőlük, így ez egy növény védőszermentes kamilla, de nem tanúsított bio.

11.02.34

Miután megismerkedtünk a kamillával, mint növénnyel utána megnézhettük és ki is próbálhattuk, hogy kapcsolódik mindez a Lush-hoz. A Lush, egyik legnépszerűbb termékéhez, a Dream Cream-hez használja fel ezt a kiváló minőségű magyar kamilla olajat. Ez az a termék a világon, amibe a legnagyobb mennyiségben kerül bele a kamillaolaj. A Dream Cream testápoló- és kézkrém is egyben, táplál, nyugtat és hűsít, így napozás után vagy ekcémás bőrre is kiválóan használható. A krémnek van egy régi változata és egy új, ez már öntartósító. Az öntartósító krém annyit jelent, hogy természetes tartósítószereket használnak benne, mint a méz, a növényi cukor és a tengeri só. A kamilla mellett, levendula, zabtej és rózsavíz van benne. A régebbi változatban több a víz, az újban kevesebb, ezáltal testesebb a krém és ebből már a tartósítószert is kihagyták, így csak 14 hónapig tarthatóak el?.bár úgy gondolom ennyi idő alatt bőven el is fogynak. 🙂

11.04.42

Az ismertető után tovább indultunk és megtudtuk, hogy a cég egyéb növények termesztésével is foglalkozik, ilyen pl. az édeskömény, melyet a likőr- és élelmiszeripar mellett, kozmetikumok gyártásánál is felhasználják. Jellegzetes ánizsszerű illata messzire érződik, letépve a növényt és szárát megkóstolva ugyanezt az ánizsos ízt érezzük, jó néhány gyógycukorka íze is eszünkbe juthat róla. A Lush, krémjeihez használja fel ezt az édesköményt, mely hasonló alapossággal és szakértelemmel kerül feldolgozásra, mint a kamilla, de jóval kisebb földterületen termesztik. Arra már sajnos nem volt idő, hogy a koriander mezőhöz is ellátogassunk, de a program végéhez közeledve még betértünk a cég lepárlóüzemébe.

13.46.24

Itt az illóolaj gyártás kulisszatitkaiba nyerhettünk bepillantást, mely rendkívül érdekes program volt. Először megvizsgálják az üzembe beszállított kamilla minőségét és próbafőzést végeznek, mely során meghatározzák, hogy kb. milyen mennyiségű illóolaj van jelen a növényben. Ezután a lepárlóüstökbe töltik a növényt gépi segítséggel, majd taposással tömörítik össze, hogy a gőz egyenletesen átjárhassa a gyógynövényt. Gyorsgőz fejlesztőkkel történik a gőz előállítása és 150 fokos gőzzel történik a lepárlás. A gőz hatására tudják kivonni az illóolajat a növényből. A kamilla lepárlási ideje 24-48 óra, a növény állapotától függően. A munkafolyamat végéhez közeledve a szeparátorokban kettéválik a víz és az olaj, és megtörténik az értékes kamilla olaj kinyerése. A lepárlás végén az üstből kiöntik és újrahasznosítják a gyógynövény végtermékét. Amit sokan talán nem is tudnak, az az, hogy a kamillaolaj kék. A lepárlás során egy rendkívül értékes gyulladáscsökkentő anyag ? kamazulén ? képződik, ez adja az olaj kék színét. A Lush ebből a kék kamillaolajból vásárol hazánktól évi 450 kg-ot.

13.32.55

Ezeket a fantasztikus Lush termékeket pedig minden nap élvezhetjük, ha betérünk valamelyik üzletükbe, a végén a legnagyobb gond talán a bőség zavara lesz, mert nem csak testápolókkal találkozhatunk, hanem megtalálhatjuk náluk a fürdéshez használatos termékeket, samponokat és hajápolási termékeket, fogmosó tablettát, dezodorokat, kézzel készített szappanokat, arcápoló készítményeket, dekor kozmetikumokat és természetesen parfümöket is. Hihetetlen gazdag hatóanyag tartalmuknak köszönhetően nagyon intenzíven ápolnak és táplálnak, és természetesen nagyon illatosak is. Így ezek nem egyszerűen tisztálkodó szerek szerepét töltik be, hanem kitűnő ajándékok. Minden termékük egyedi és különleges. A szilárd samponkorong pl. a Lush egyik legnagyobb találmánya, ránézésre olyan, mint egy gyönyörű szappan, viszont környezettudatos vásárlóként szimplán, csomagolás nélkül vehetjük meg az üzletben. Ugyanez igaz az értékes növényi hatóanyagokat tartalmazó fürdőgolyókra is. Engem abszolút meggyőztek, nemsokára újra megyek hozzájuk, de akkor már a cég parfümjeit fogom tesztelni.

Ti ismeritek a Lush termékeit? Használjátok őket?

Szylwy



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter