Jil Sander Sun – parfümkritika

Érdekes cikkre bukkantam 1-2 hete, amelyben olcsó, de jó parfümökről írtak – benne az 1989-ben kiadott Jil Sander Sun parfümmel – naná, hogy én is meg akartam ismerni ezeket az illatokat, így azonnal meg is rendeltem egy 30 ml-s üveggel a Sun-ból az Iparfüméria.hu oldalról. Gyerekek, 3660 Ft, szóval igencsak olcsónak mondható! 😀

JilSander_Sun

 

Hmm, az üveg minimalista, tejfehér, nekem kissé retró, bár nem szabad elfelejteni, hogy 1989-es kiadású parfümről van szó, közel 30 éves! Nyári illat, ennek megfelelően eau de toilette töménység, tartóssága pár óráig tart, hatósugara nem túl erős. De lássuk magát az illatot. A 90-es éveknek megfelelően telezsúfolták az illatot minden földi jóval, a mai, szinte minimalista illatokhoz képest komplex de ez nem igazán válik előnyére.

“Summer inside you” – azaz nyár benned. Nem is tudom. Én annyira vágytam egy olyan parfümre, amely a napcsókolta, kissé lebarnult, a naptejtől krémes és édes aromájú illatot adja vissza (ez a Bronze Goddess egyébként). Sajnos a Sun nekem nem ezt jelenti. Pedig a koncepció pont az volt, hogy a nyarat, a napsütést elevenítsék fel, de kinek mit is jelent a nyár, napsütés, beach. Mert az az igazság, hogy ha nyári illat, akkor nekem kötelezően valami trópusi gyümölcsös, vagy minimum kókuszos, vagy éppen zöld-vizes illat, namármost a Sun egy majdhogynem téli illatokkal vetekedően balzsamos, mély illat, amelyben a krémes jelleg valóban felcsendül, de egyfajta gyantás akkordként a sok-sok balzsamos jegy “kihallatszik”. A rózsafaj fejjegybe ágyazása érdekes megoldás, persze az alapjegyben lévő szantállal lepuhul, ez lesz az a meleg, napsütötte bőr érzet az orrnak, mellette pedig a krémes, finoman édes jegyek, mint a vanília, heliotrop és a tonka. Púderes, áttetsző, tiszta akkordok puhítanak a balzsamos közegen mint pézsma, gyöngyvirág, íriszgyökér és narancsvirág.

jil-sander-sun-perfume_1

 

Ha nem is lesz a kedvenc nyári illatom, az biztos, hogy hűvösebb időkben előfogom venni a Sun-t, mert egy igazán komfortos, nem harsány, puha fás-balzsamos-vaníliás illat, amelynek komplexitása egy lényegében egyszerű, nem túl bonyolult illatot eredményez (paradoxon, ellentmondás, de így van), kifejezetten jó kis illat laza hétköznapokra, ha különösebben nem kívánunk feltűnni, kitűnni. Nem mellékesen pedig kiváló az ár/érték aránya, szóval megéri 3000-4000 Ft-ot egy üvegre áldozni próbaképp!

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter