Armani mustra – avagy parfümajánló férfiaknak

Armanit szeretjük…sokan. Az olasz elegancia, stílus és a jó ízlés megtestesítője. Jól ismert idézetét világszerte előszeretettel használják: „A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia.” Népszerűsége nem csak ruhákban és kiegészítőkben, de parfümökben is töretlen. Úgy döntöttem tehát, hogy most (a teljesség igénye nélkül) jó alaposan átnézzük Armani férfiaknak szánt parfümjeit, melyek eleganciát és stílust képviselnek. Így még mielőtt elkezdeném bemutatni az illatokat egy másik Armani idézettel zárnám a bevezetőt. „Az elegancia nem azt jelenti, hogy észrevesznek, hanem azt, hogy emlékeznek rád.”

o.31306.jpg

Acqua di Gió – nagyon olasz, klasszikus, laza és férfias….pont emiatt szeretjük annyira. És a legjobb, hogy bár 1996-ban készült, ma is megállja helyét…sőt, kifejezetten aktuális. Gazdag és sokszínű összetevőivel, könnyed, friss illatával nem lehet melléfogni. Citrusok teljes palettája, frézia és tengeri jegyek, jázmin, koriander, rózsa, szerecsendió, cédrus, moha és pacsuli a főszereplők, de még sorolhatnám hosszasan, hisz ebbe az illatba belekerült minden, ami mediterrán, nyárias és friss.

Ez volt az Acqua di Gió, majd elérkezett 2012 és elkészült az Acqua di Gió Essenza, mely nemcsak erősebb illatú és edp, de az összetevők is sokat változtak. Az illat sokkal aromásabb lett,”keményebb”, a fűszerek és a citrusok is h bazsalikom, bors, zsálya és vetiver újdonságként jelennek meg, egy sokkal markánsabb férfiasságot hirdetve.

Az időben tovább haladva és 2015-höz érve pedig kaptunk egy Profumo változatot. Az összetevők minimálisra redukálódtak, a sós tenger illat, rozmaringgal, muskátlival, pacsulival és tömjénnel egészült ki. A végeredmény balzsamosabb, füstösebb, érzékibb lett.

Személy szerint én az Essenza-tól nem vagyok elragadtatva annyira, a másik 2 változat viszont nagyon is tetszik, amolyan igazi Armani életérzést hordoz magában.

IMG_1303

Na de itt még nincs vége! Hiszen Armaninak van egy Eau Pour Homme kollekciója, melyből a kedvencem az Eau de Nuit-t. Ez az illat maga az extázis, érzékiség és szenvedély. A nevéhez hűen „éjszakai”, alkalmi illat, egy Armani öltönnyel és inggel kombinálva tökéletes belépő egy exkluzív klubba, hisz ízig-vérig a luxus, erotika, csillogás védjegyét hordozza magán. Bors, kardamom, szerecsendió fűszeressége találkozik a púderes írisszel, az édes heliotroppal és tonkababbal és a fás cédrussal. Ez bizony 20 pontos egy 10-es skálán. 😀

A sorozat másik tagja az Eau pour Homme, mely az 1984-es illat 2013-as felújított darabja. Az előző „ragadozó” illattal szemben, ez egy nagyon is klasszikus, úriemberekhez illő, arisztokratikus illat. A bazsalikom és narancs frissessége, a szerecsendió és szegfűszeg fűszeressége, a pacsuli és tölgymoha földes illata találkozik egy kis liliomos szantálfával. Száraz, fás és fűszeres. De leginkább klasszikus….nagyon.

Most pedig jöjjenek a Code-ok, legalábbis 4 belőlük.

code_pour_homme_advert_4

Az első Code, 2004-ből. Zseniális, csúcsszuper lett, akár csak a női változat. 2006-ban FiFi díjat nyert és hódít azóta is. Ízléses, stílusos, karizmatikus. Izgalmas összetevő miatt igazi különlegesség, hisz van itt minden, amit együtt ritkán látunk…vagyis érzünk. Guaic fa az olajfa virágával, csillagánizs tonkababbal, bőrös jegyek és dohány….mind-mind nagyon férfias. Ez az illat tökéletesen illik Armani ízlésvilágába és arspoetica-jába.

Aztán jöttek a flankerek…én pedig aggódva néztem, hogy mi lesz ebből.  2011-ben megérkezett a Code Sport, aminél szerencsére nem az alapdarab lekoppintása és minimális megváltoztatása volt a cél. Az illat teljesen más lett, nevéhez hűen tényleg sportos illat, amiben nem szerepelnek a bántóan erőszakos friss jegyek (mert ezt bizony sok férfiaknak szánt sportos illatnál elrontják a készítők…szerintem). Olyan harmonikus, mint egy csodaszépen kidolgozott sportos férfi, akin csak szálkás izomzat van, semmi zsír, határozott, céltudatos, küzdelemre, győzelemre született. A csodálatos és kemény munka árán tökéletesre formált férfit ünnepli ezt a parfüm. Nálam abszolút etalon minden tekintetben. A menta, narancs, citrom és gyömbér a vizes jegyekkel maga az egészség és frissesség. Mindezt italban gyakran fogyasztom, nyári frissítőként, így nem csoda, hogy illatként is tetszik. A vetiver és ámbra szilárd fás jelleget biztosít, így nem lesznek túl erősek a citrusok, az illat pedig igazán magabiztos és sportos jelleget ölt.

2012-t írtunk, amikor is megérkezett a Code Ultimate. Láss csodát, flanker létére nagyon jó lett. Armani tud valamit, semmi kétség. Ez a luxus illata, olyan, mint egy tetőtől talpig stílusosan, összhangot képviselően felöltözött, elképesztően elegáns olasz férfi. Egy kis narancs, grapefruit és csillagánizs a fejjegyben, heliotrope, ciprus és cédrus a szívjegyben, majd egy kis vanília, guaiac fa és tonkabab az alapjegyben és kész is a szerelmi bájital….mert, hogy ez annak sem utolsó.

A 2014-es Code Ice nekem egy picit csalódás. Na nem az összetevők miatt, hanem azért, mert abszolút nem tartós. Az nem baj, hogy egy illatnak nem nagy a hatósugara, hisz nem mindig szeretnénk sűrű illatfelhőben pompázni. A gond itt az illékonysággal van. A legnagyobb nyári hőségben még jó is lehet ez a hűsítő illat, a citrom, menta, gyömbér itt is jó ötlet, de a muskátli, levendula és a fás jegyek harmatgyengék….sajnos ez kiérdemli a „semmi extra,csak egy flanker” jelzőt.

Természetesen cikkünket később folytatjuk majd más Armani illatok bemutatásával, de mára ennyi.

Ti használtok Armani parfümöt? Van kedvencetek?

Szylwy



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter