5 parfümhasználati hiba, amelyet a férfiak elkövethetnek

Képzeld el, hogy egy menő esküvőn vagy, mindenki a lehető legszebb formáját hozza, de elmegy melletted valaki, miközben furcsa arcot vág. Vajon miért? Hiszen fürödtél, a ruháddal minden rendben van, feltetted a kedvenc parfümödet. Egy barátod lép hozzád, és közli: Haver, rád dőlt a piperepolc? Ez ám aztán a parfümsok(k)!

Egy férfi parfüm arra hivatott, hogy azt felfedezzék, kitapasztalják, nem az, hogy beleordítson mások orrába, hogy hahó, itt vagyok! Biztos észrevettétek, hogy a férfiaknak szánt parfümök 95%-a eau de toilette töménységű, nem véletlenül. Utoljára a Napkirály idejében volt sikk minél erőteljesebben illatozó olajokat kenniük magukra, mondjuk ezzel a mosdatlanságukat leplezték, ma pedig ha ordító sillage-ról van szó, akkor azt hagyjuk meg a hölgyeknek.

#1 hiba – Nem használod ki az illat hatalmát!

A férfiak nagy része egyáltalán nem használ parfümöt, csak deót, arcszeszt vagy tusfürdőt. Pedig az illatok tudománya ma már komoly műfaj, és számtalan tanulmány világít rá arra, hogy egy-egy illat milyen különleges hatással van elménkre, viselkedésünkre, gondolatainkra. Igen, az illatokkal akár másokat is lehet befolyásolni, vagy éppen azt iránytani, hogy rólunk mit gondolnak mások. Éppen ezért balgaság nem kihasználni egy jó parfüm hatalmát. Az alábbi agyi tevékenységekre van hatással az illat:

  • stressz: bizony, különféle illat alapanyagoknak nyugtató hatása van (például levendula), így sokkal kényelmesebb, komfortosabb, pihentetőbb lehet a napunk, ha ilyen illatot használunk
  • önbizalom: egy jól megválasztott, minőségi és önazonos illat óhatatlanul önbizalommal ruházza fel viselőjét, egyfajta erőpajzsként terül el a viselőjén
  • emlékezet: ma már tény, hogy összefüggés van az illatok és az emlékek között. Az illatok viselése visszavisz olyan régmúlt időkbe, melynek hangulata feldobhatja a napunkat.

Az, hogy hogyan befolyásol egy illat, lehet pozitív és akár negatív is egy rossz illat által. Ha jó illatod van, akkor

  • a szignatúra illatod megmarad az emberek emlékezetében, és erről az illatról mindig te fogsz eszükbe jutni
  • nyitottabbak lesznek feléd az emberek, nagyobb az esélye, hogy meghívást kapsz egy újabb eseményre, rendezvényre
  • sok nő arról számol be, hogy a férfiak vonzóbbak, ha nagyszerű, jó minőségű illatot hordanak.

#2 hiba – Nem magad választod ki az illatodat!

A parfüm utolsó összetevője te magad, azaz a bőröd illata, így ha valóban olyan meghatározó és szignatúra illatot akarsz viselni, ami te vagy, akkor bizony neked kell kiválasztanod. Ezt csakis teszteléssel tudod kiválasztani, előfordulhat, hogy nem találod meg elsőre a te illatodat, de ne add fel, próbálj ki a bőrödön minél több parfümöt, előbb-utóbb megtalálod a megfelelőt.

Egy kis segítség a kereséshez:

A legtöbb, férfiaknak szánt illat a fás, friss és orienális jegyekbe sorolható. Fás illat lehet aromás, száraz fás, tölgymohás fás, a friss jegy lehet vizes, zöld és citrusos. Orientális jegyek a fás-orientális jegyek. Érdemes a parfümök leírásában ezeket az illatjegyeket figyelni. Például a Parfum.hu oldalon mindig megtalálod a pontos összetevőket, és az illatcsaládokat is.

#3 hiba – Nem megfelelő helyre fújod a parfümöt!

Sokan nem tudják, hogy hogyan kell feltenni úgy a parfümöt, hogy a lehető legszebben bontakozzon ki.

  • Semmi esetre sem dörzsölgessük a csuklónkra!
  • Ne fújjuk ruhára!
  • Férfiak esetében nem javasolt a parfümfelhőbe való belesétálás, hagyjuk meg a hölgyeknek!

Amire figyeljünk:

  • még felöltözés előtt fújjunk a nyakunk két oldalára, kicsit a mellkasunkra és a csuklónkra, a főbb pulzuspontokra.
  • közvetlenül zuhanyozás után fújjunk, amikor melegebb a testünk, az illóolajok intenzívebben bontakoznak ki.

#4 hiba – Nem a töménységének megfelelően használod a kölnit vagy parfümöt!

Először is a kevesebből könnyebb többet csinálni, ha parfümfújásról van szó. Ne feledjük, hogy van, aki allergiás az illóolajokra, így, ha tudjuk, hogy van ilyen személy a környezetünkben, akkor kíméljük meg, és ne használjunk sok parfümöt. Ha nagyon gyenge a parfüm illata, akkor lehet újra frissíteni 4 óránként, próbáljunk ilyenkor máshová fújni (ha reggel a nyakunkra, akkor utána a csuklónkra fújjunk).

  • Az illatok erőssége szerint van eau de parfum, 20%-os koncentrátummal, a legerősebb illat, amelyből valóban kevés is elég. Legnépszerűbb eau de parfum (edp) a piacon a Giorgio Armani Code Profumo, amelyből valóban napi 1-2 fújás is bőven elegendő.
  • Az eau de toilette 15%-os koncentrációt tartalmaz, közepes hatótávolságú, és naponta 2-3-szor lehet használni.
  • A kölni (cologne) a leggyengébb hatótávolságú, 5 % alatti koncentrátummal, 3-5 alkalommal kell újrafújni a folyamatos illatélményért. Az egyik legjobb cologne jelenleg a Christian Dior Homme Cologne (2013), tele frissítő jegyekkel, amelyek bár illékonyak, de annál inkább felélénkítenek.

#5 hiba – Nem megfelelően tárolod a parfümöt!

Bizony, egy parfüm bizonyos idő után megromlik, felbomlik a szerkezete, illatjegyei elveszítik illatukat. Ha nem megfelelően tároljuk a parfümöt, akkor ez a bomlás előbb megkezdődik. A parfüm legnagyobb ellensége a meleg, a fény és a szélsőséges időjárás. Ne tartsuk fűtőtest mellett, nyitott polcon a parfümöt, ne hordozzuk folyamatosan a táskánkban, mert így kitesszük szélsőségesen meleg és hideg hőfoknak is. Mindig tartsuk saját dobozában, így napfény nem éri folyamatosan. Autóban semmiképpen sem hagyjuk a parfümöt, mert túlhevül.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter