5 hiba, amit elkövethetsz, ha parfümöt viselsz

A minap olvastam egy jó kis cikket a Vogue honlapján, melyben Francis Kurkdjian parfümőrt kérdezték meg, melyek azok a hibák, amelyeket leggyakrabban elkövetünk parfümhasználat kapcsán. Már csak azért is érdemes megfogadni Kurkdjian tanácsait, mert korunk egyik legkimagaslóbb parfümőre, a kifinomult, légies illatok császára, jelenleg bármibe fog, siker lesz. Szóval jöjjön 5 hiba, amelyet messze kerüljünk el, ha parfümöt használunk.

1. Ne dörzsöld, csak fújd!

Igaz, hogy anno, a parfüm hőskorában a parfümöket locsolták magukra, kenték, fürödtek benne, de ma már tudjuk, hogy nem kell a csuklóra fújt/öntött parfümöt szétdörzsölni a bőrünkön. Kurkdjian szerint valójában nem azért, mert széttöredezik így az illatban lévő molekulák szerkezete (ez egyébként marhaság), hanem pusztán azért, mert a dörzsöléssel felmelegedik a bőr, amely folyamat módosítja a bőr illatát, és hatással van az egész illatfolyamatra, gyakorlatilag af fej-szív-alapjegyek kibontakozásának természetes ütemét zavarja meg. Szóval ne dörzsöld, csak hagyd megszáradni. Napjainkban reneszánszát élik az arab parfümolajok, én elhasználtam egy üveg Al Haramain Noora parfümolajat, és tipikusan az a termék, amelyet egyáltalán nem szabad szétdörzsölni a bőrön, csak a kis üveg applikátorral szépen felkenni a nyakra, dekoltázsra, csuklóra.

2. A környezet kulcsfontosságú

Ugye te sem hagynál egy üveg pezsgőt a tűző napon? Akkor miért tennéd egy parfümmel. A parfümök nem viselik jól a hőmérséklet változását, azaz a nagyon hidegből a melegbe való hirtelen átmenetet. Kémiai folyamatokat indít be a túlzott meleg és az ultraibolya sugárzás. A fürdőszoba meleg, párás levegője például hatással van a citrusos jegyek frissességére, míg más illatjegyeket módosíthatnak. A legjobb, ha saját dobozában, szobahőmérsékleten tárolod és nem teszed ki közvetlen napfénynek. Nagyon hardcore parfümgyűjtők egyenesen boros hűtőben tárolják a parfümöket.

3. Minél kisebb csomagolású, annál jobb

Nem is gondolnád, de a parfüm legnagyobb ellensége az oxigén, márpedig az első fújás pillanatától folyamatosan éri a folyadékot (juice) oxigén, amelytől a parfüm minősége is romolhat. Éppen ezért a lehető legkisebb kiszerelést javasolja Kurkdjian (akár egészen kicsi, 5-10 ml-s méretet), és ha nincs az adott gyártónál, akkor egy kis fújósba érdemes mindig áttölteni a juice-t és a nagy üveget hűvüs, sötét helyen tárolni. Talán nem véletlen, hogy a Chloe parfümház tavaly a bestseller illatait kiadta 20 ml-s változatban is.

4. A “szintetikus” nem ördögtől való

Jó lenne, ha már tudatosodna az emberekben, hogy olyan, hogy full természetes parfümösszetevő, már nincs. Nem azért, mert a vacak műanyag szintetikum elönt mindent, hanem állatokat, növényeket és embereket is megmentenek az enyészettől, allergiás rohamoktól. Ma már gondolom senki sem várja el, hogy a parfümjében eredeti pézsma legyen, vagy éppen a gyöngyvirág példázza szintén tökéletesen azt, hogy soha az életben természetes gyöngyvirág illat nem fordult még elő, mivel nem lehet magából a növényből kinyerni az illatát, csak szintetikus alapanyagokkal lehet helyettesíteni. A minőségen van a hangsúly, és az illóolajok, összetevők megfelelő arányának használata a kulcs.

5. Nem mindig jó a bőrre fújt parfüm sem

Alapvető tény, hogy a száraz bőrön nem marad meg tartósan a parfüm, éppen ezért érdemes illatmentes hidratálót használni parfümhasználat előtt, vagy parfümös testápolót a parfümmel megegyező illattal. Az sem jó, ha ruhával elfedjük az illatot (ezért nem is fújunk hónaljba…soha), a nyak két oldala, vagy a fedetlen dekoltázs ideális hely a parfümnek. A haj is jó alternatíva akkor, ha meleg, párás helyen vagyunk, ugyanis az izzadság által olyan olajok termelődnek a bőrön, amelyek egyszerűen lemossák a bőrről a parfümöt.



3 thoughts on “5 hiba, amit elkövethetsz, ha parfümöt viselsz”

  • Köszönöm h válaszoltál Andrea.
    Használom a Guerlain Ma premier Robe parfümöt, ismerkedunk.. épp ma történt H dél tájban kolléganőm jegyezte meg H finom illatot érez rajtam. Meglepődtem. Meglátom mèg… kíváncsi vagyok hogyan áll rajtam melegebb időben.

  • Kedves Andi,
    Sajnos pont ezt a változatát nem használtam még, de sajnos el tudom képzelni, hogy nem egy maradandó dolog. Nagyon szeretem a La Petite sorozatot, de van 1-2 darab, ami nem sikerült olyan jól, például rajtam épp a couture nem működik, az Intense és a Black Perfecto pedig nagyon jó.

  • Kedves Andrea,
    Kiváncsi volnék a véleményedre a Guerlain La petite robe noire Ma Premiere robe parfümjével kapcsolatosan.
    Egyszerüen nem akarom elhinni, h ez csak ennyi… egy jelentéktelen fél orás tovatünö illatocska…
    a La petite robe noire couture parfümöt évekig használtam, ezért is vártam többet a premiere robe tol.
    Üdvözlettel,
    Szaboné Andi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter