10 igazán jó és olcsó parfüm

Olvastam a minap egy jó kis posztot az egyik kedvenc parfümblogomon (Now Smell This – katt a nevére, link!), amelyben Robin, a blog írója összegyűjtött 11 parfümöt, amely igazán olcsó, és a legkifinomultabb parfümrajongókat is lázba hozza. Nos, engem is lázba hoznak az ilyen listák, rögtön kattogni kezdett az agyam rajta, hogy én mit ajánlanék olyan parfümkedvelőnek, aki tényleg különleges illatra vágyik mondjuk 10.000 Ft körül vagy éppen alatta. Nehéz a helyzet, mivel elképesztően elszálltak a parfümök árai (nagyon érlelődik bennem erről is egy poszt), mondhatni, már-már pofátlanul, és olyan szinten, hogy az eddig drágának gondolt exkluzív niche parfümök egy része olcsóbb, mint egy parfümériában kapható designer illat. De most nem is ezért vagyunk itt, hanem azért, hogy összegyűjtsünk olyan parfümöket, amelyek igazán jók és olcsók is! Szabad a vásár, ti is írjatok tippeket!

Az említett poszt listáján helyet kapott a Prada Infusion d’Iris Absolue, és nálam is muszáj szerepelnie. Az a helyzet, hogy a Prada ezen darabja olyan csodálatosan gazdag íriszes illatot mutat fel, amely iskolapéldája minden ilyen jellegű illatnak. Tökéletes! Most például a Notino.hu oldalon bukkantam rá egy 50 ml-s darab 15.000 Ft körül van, ez nagyon jó ár érte, igazán jó befektetés annak, aki egy klasszikus, kifinomult illatot keres.

Nem győzöm hirdetni bárhol járok is, hogy a Lush Karma parfüm valami csoda! Narancs, fűszerek és pacsuli, elementáris erővel delejező orientális fűszerbomba, brutális tartóssággal és hatósugárral, nem utolsó sorban olyan illatterápiás hatással, ami ritka egy parfümnél. 10 ml 3990 Ft, nagyon sokáig elég, és ha vásárolsz hozzá testápolót is vagy szappant, akkor még extrémebb és tartósabb a hatása. Must have!

Ha valaki édes körítésű illatra vágyik, de szeretne egyben különlegességet is viselni, annak nem kell sokáig törnie a fejét. A niche Shay & Blue Salt Caramel parfümje az ami: sós karamella, amelyet egy tipikusan brit édesség ihletett. 30 ml 16.800 Ft, megér minden fillért!

Oké, elfogult vagyok, de annyit csak megtehetek, mint elvakult rajongó, hogy Madonna illatait itt is az egekbe magasztalom? 🙂 Szóval Madonna Truth or Dare parfümje, a maga 6000 Ft-jával (most a Notino.hu-n)több, mint “ez megéri az árát” kategória. A ToD egy csodálatosan vibráló fehér virágos (tubarózsa, gardénia, jázmin) illat, szokták volt hasonlítani a parfümök királynőjéhez, a Fracas-hoz. Számomra mégis a Truth or Dare Naked a csoda, a maga meleg, kakaós, füstösen érzéki atmoszférájával. Kár, hogy már alig lehet kapni!

Ha babapúderes, puha rózsás illatot keres valaki, akkor kezdje a próbát Jean Charles Brosseau kultikus Ombre Rose L’Original parfümjével. Baromira old school, mégis totál időtálló illat, púderes kis bűbáj. Ja, és 100 ml 9500 Ft körül van, totál megéri!

Sokan emlegetik az ős-parfümök egyikét, ha olcsó de jó illatról van szó: a 4711 kölni illata szerintem mindenki orrában benne van, csak nem tud róla. Szinte filléres darab, lehet, hogy a mai orrnak kissé túl “rizsporos”, de a márka új, fiatalos sorozatában (Acqua Colonia) érdemes kutakodni, mert nagyon jól eltalált, és nagyon jó minőségű illatokat fedezhetünk fel (kedvencem a Blood Orange & Basil). Körülbelül 4-5000 Ft a Müller parfümériákban.

Remélem, sokan megismertétek már általam az imádott olasz naturparfüm-márkát, az L’Erbolario-t, amelyet a Myropolium parfümériában tudtok kipróbálni. A márka már számos illattal bizonyított, mégis legkimagaslóbb, és rendkívül izgalmas darabja a Meharées, egy nagyon különleges orientális-fűszeres illat fahéjjal, ámbrával, vaníliával. 8750 Ft 50 ml.

A polgárpukkasztóan szexi fehérneműiről híres Agent Provokateur parfümjeire mindig érdemes odafigyelni. Cseppet sem kislányoknak való játékszerek ezek, amelyek egy femme fatale nő kezében igazán veszélyes fegyverré válhatnak. Hogy mégis melyik közülük a legütősebb? Nos, én a Maitresse-t szerettem, de a Strip is lenyűgöző, de az az anyaillat, az Agent Provocateur is odab*sz rendesen, már bocsánat! 😛 Az összes illatuk 10.000 ft alatt megvásárolható, tegyétek azt, amit én, és próbáljátok ki szépen lassan, egymás után mindegyiket.

Narciso Rodrigues a For Her Eau de Parfum darabjával valami olyat rakott le az asztalra, amely fenekestül felforgatta mindazt, amit a rózsás-pézsmás parfümökről az idáig tudtunk, vagy képzeltünk. Nincs még egy ilyen tiszta és púderes parfüm, amely ennyire mesterien lenne komponálva. Az egyik legtartósabb illat, amelyet designer vonalban használtam. 30 ml körülbelül 13.000 Ft, de ebből elég egy spricc egész napra!

Sajnos Magyarországon nehezen jutunk hozzá a Demeter Fragrance Library parfümökhöz, pedig a közel 300 illatuk közül nem egy igazi kincs! Nagyon nehéz kiemelni közülük nagyon jókat, inkább érdemes végigböngészni a kínálatukat a honlapon, és kisebb kiszerelésben megrendelni őket. (pl a legújabb őrületük a macskaszőr illat :D) Vigyázat, szinte filléres tételek, de mivel USA-ból szállítanak, áfát (és vámot) kell rá fizetni, szóval vagy többen kell összeállni és rendelni, vagy hozatni valakivel, vagy esetleg egy tapasztalt vén róka, aki már rendelt, megoszthatná velünk a tapasztalatait!

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter