Alkoholos italok, mint parfümösszetevő

Közhelyes, de gyakorlatilag bármiből lehet parfümösszetevő, aminek illata van. Az pedig, hogy éppen az “ehető” összetevők divatja tombol, mindent elárul a hedonista 2000-es évekről. Vodka, pezsgő, bor vagy éppen whiskey, a sor gyakorlatilag folyamatosan bővíthető, mert a koktélos, alkoholos parfümök egyre népsterűbbek. Mondjuk az sem mellékes, hogy az alkoholok és a parfümök roppant hasonlóak egymáshoz, már-már rokon szakmának is tekinthetőek, így érthető, hogy a kettő egymásra talált. Rövid válogatásommal a legizgalmasabb alkoholt, mint összetevőt tartalmazó parfümöket szeretném bemutatni.

pezsgő

Pezsgő

Gyöngyöző, pezsgő összetevő, kissé citrusos-aldehides vonallal. Határozottan izgalmas irányba tud elvinni egy illatot, feldobja, vagy éppen alkalmivá varázsolja. Rájöttem, hogy bár a pezsgőt magát nem szeretem, de parfümben kifejezetten tetszik. Az egyik legbulisabb, legpezsgőbb pezsgős parfüm Carolina Herrera 212 VIP Rose név alatt fut, egyszerre édeskés, finoman friss és kirobbanóan energikus. Tavalyi év egyik befutója volt az érzéki királynő kishúga, Marc Jacobs Divine Decadence partiillata, amely vad, flörtre csábító és könnyed egyszerre. Még nem szereztem be, de már 1-2 éve a kívánságlistámon szerepel a Gucci Premiere EDT, maga a megtestesült könnyed elegancia, amely hétköznapokon sem túl sok. Isteni illat szintén!

bor

Bor

Ha fogyasztok alkoholt (ritkán), akkor általában fehérbort választok (vagy pálinkát, haha), kedvencem a “spriccelt wasszer” – borból kutyult könnyed koktél, és csak ennyit tudtam megjegyezni a nevéből. 🙂 Szóval bor: legyünk büszkék hazánk parfümőrére, aki kikeverte a magyarok szent nedűjét Tokaji Aszúból. Minya Viktória Eau de Hongrie parfümje igazi közkincs, nem mellesleg pedig isteni finom. Vörösboros akkordokkal is sok parfümőr kísérletezett, jellegzetes fás-savanykás, gyümölcsös-rózsás aromájú összetevő. Frederic Malle Une Rose legendás mély rózsaillata is a rózsa-vörösbor akkordját emelte ki, mézzel, szarvasgombával, gyümölcsös-fás-pézsmás jegyekkel. Az argentin gyökerű Fueguia a fahordóban érlelt gyümölcsös vörösbor aromáját öntötte parfümbe a La Tierra del Rayo-ban, rendkívül izgalmas illatú.

vodka

Vodka

Érdekes, hogy mostanában rendkívül népszerű lett a vodka, mint parfümösszetevő, pedig én abban a tudatban fogyasztottam annak idején vodkát, hogy azt nem lehet érezni egy erős italos este után 😀 Lágy alkoholos felhang, gyömbéres felütés, leginkább így jellemezhető parfümökben. Ha a pezsgő kapcsán emlegettük Carolina Herrera 212 VIP illatát, itt kell kiemelnünk a 212 VIP Men-t, ahol a vodka dominál, mint partiillat! Bár férfiasnak gondolnánk a vodkát, éppen könnyedsége, lágysága miatt sok női parfümben is jelen van. Úgy, mint a legendás Lancome Oui!-ban, vagy éppen a népszerű DKNY Woman-ben. Persze azokat az illatokat sem lehet kihagyni, amelyek az orosz feelingre játszanak. Legutóbb egy igazi orosz partiparfümöt szagoltam, By Kilian Vodka on the Rocks parfümje parádésan eleveníti fel az orosz bulifeelinget. Végül egy érdekesség. Ki gondolná, hogy az olasz nyarakat idéző, nyári flörtöket felelevenítő szuper friss Armani Acqua di Gio a vodkától oly könnyed és szertelen. Nocsak! 🙂

whiskey

Whiskey

Jockey Ewing óta tudjuk, hogy a nagymenők csakis “viszkit” kortyolgatnak tea helyett is. Na, ezeknek a nagymenő uraknak szánt parfümökben rendkívül komplex, száraz gyümölcsös-fás-édes aromájú whiskey összetevő jelenik meg, felidézve az aranyló ital jellegét. Tom Ford Tobacco Oud – mintha egy elit klub klubszobájába léptünk volna be, ahol a puha bőrfotelek és a drága szivarok illatkavalkádja robban be az orrba. Hasonlóan komoly illat Xerjoff Don-ja, puskapor, dohány és whiskey nem kisfiúk játékszere. Közkedvelt Carolina Herrera CH Men Prive illata is, amelyben a whiskey erősen fűszeres-bőrös akkordokat kap kísérőül. Thierry Mugler AMen Pure Malt – méz-karamell-gyümölcsök-rum, a nyál is összefut a számban már csak az összetevők hallatán is.

rum

Rum

A másik kedvencem. Inni nem iszom meg, mert borzalom, na de az aromája! Imádom! Édes, gourmand illatokban csodás, úgy, mint Tom Ford Velvet Orchid-jában, amely egy szuper érzéki bársonyos illat. A Bvlgari Man sorozat alapjegye a rum, csakúgy mint a nagysikerű L’Erbolario Dolcelisir-jének. Tavalyi év egyik niche újdonsága volt a Nishane Fan Your Flames, kókusszal, rummal, dohánnyal és cédrussal, isteni érzés viselni. Carner Barcelona Palo Santo illata igazi parfümkülönlegesség: tej, vetiver, rum, vanília és tonka, mindez mesés összhangban összesimulva. Végül az egyik legismertebb rumos illat, még ha nem is tudnak sokan róla: Jean Paul Gaultier Classique Eau de Parfum (anno Intense néven futott). Vaníliával, orchideával, rózsával és tonkababbal. Érzéki, nőies és egyedülálló.

Andrea

 

 



2 thoughts on “Alkoholos italok, mint parfümösszetevő”

  • Egyszer volt egy dohány és whiskey alapú parfümmintám ( OLO Fragrance – Erastus) , az aztán tényleg egy nagyon egyedi, még véletlenül sem mindennapi illat volt, méghozzá koránt sem pozitív módaon. Egyszer az volt rajtam amikor egy barátnőmnél voltam. A barátnőm egyszer csak elkezdett szaglászni maga körül és az mondta: “Betörő illat van.”
    😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter