Vintage parfüm: Chanel No.1

Eltűnt parfümök nyomában.

Sokszor felvetődött a kérdés, hogy a méltán világhíres Chanel No.5 megjelenése előtt volt-e No.1, vagy No.2. A Chanel No.5 legendáját ismerjük: Coco Chanel felkérte Ernest Beaux parfümkreátort, hogy hozzon létre egy olyan parfümöt, amelynek olyan az illata, mint egy nőé. Beaux két sorozatot mutatott Coconak: 1-5 és 20-24 számozással. Coco az 5. üveget választotta, így lett nemes egyszerűséggel az illat neve No.5.

Mademoiselle Chanel No.1 néven 1942-46 között kapható volt a sorozat egyik  feltételezett darabja. Máig nem tisztázott a tény, hogy ez a Beaux féle sorozat része, vagy  Ernest Wertheimer és Theophilus Bader munkája, akiket még az 1930-as éveben bízott meg Chanel azzal, hogy készítsenek parfümöt az ő neve alatt.

Egy 2007-es vizsgálat kiderítette, hogy a megjelent No.1 és a Beaux-féle kísérleti No.1 nagyon hasonló, csakhogy pont az az aldehid hiányzik a No.1-ből, amely Beaux nagy újítása volt, és ami a No.5-t a siker útjára vezette. Mégsem lehet egyértelműen megállapítani, ki a No.1 atyja, egy biztos, pár év alatt eltűnt a boltok polcairól, néhány fennmaradt üveg pedig a gyűjtők polcait gazdagítja.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter