Szappan – tények és tévhitek

Amióta a koronavírus árnyékában élünk, rá kellett jönnöm, hogy még hálásabb vagyok a Lush szappanokért, mint valaha. Az a helyzet, hogy a kislányom, Polli keze és az én kezem sem bírja az alkoholos kézfertőtelítőket, gyakorlatilag pár nap alatt vöröses cserepesre szárította ki kézkrémezés mellett. Így azonnal visszatértünk a jól bevált Lush szappanokhoz, mert nekünk, mezei otthoni felhasználóknak nem szükséges minden nap húszszor fertőtlenítővel gyötörnünk a kezünket, ellenben a jó technikájú és alapos kézmosás szappannal ugyanolyan hatékony, mint egy random drogériában kapható antibakteriális kézmosó (itt jegyzem meg, hogy a Covid az ugye vírus, erre ugyanúgy jó a baktériumok ellen használt antibakteriális szappan?). Szóval a gyerek is már tudja, hogy hogyan kell  jól kezet mosnia (erről láthattok egy videót a blog Instagram oldalán), és imádjuk, hogy a kezünk mindig finom illatos és puha! Persze naponta egyszer minimum kényeztetjük a kezünket egy jó kis puhító krémmel, mert sajnos úton-útfélen óhatatlanul nyúlkálunk például bevásárlás közben, és ilyenkor a táskámban lévő kézfertőtlenítő permetet használjuk. Remek kis anyaghoz jutottam a szappanokról, ezt szeretném most veletek megosztani.

Naná, hogy Karma szappan, mi más?! 🙂

Hogyan működik a szappan?

A szappan roncsolja a baktériumok és amőbák sejtmembránját és a gombasejtek falának sértetlenségét. Ezeket olyan apró zselés lemezekként képzeld el, amelyeknek ez az olajból felépülő fal a külső rétege. Amikor ezek a falak szappannal érintkeznek, a szappannak az az összetevője, ami szereti az olajat, rákapcsolódik a falban lévő olajra és lebontja, emulziót alkotva a vízzel, amivel kezet mosol. Ennek köszönhetően szétszakítja és elpusztítja a baktériumokat, amőbákat és gombákat.

Szóval röviden: A szappanbázisainkat kimondottan úgy alakítjuk ki, hogy biztosan lebontsák a bőrödön lévő baktériumokat, vírusokat és nem kívánt élesztőgombákat, így tisztán és frissen tartanak.

Kézmosás: folyékony vs. szilárd szappan

Elsőre sokan azt gondolnánk, hogy a csomagolásban kapható folyékony szappanok higiénikusabbak, mint csomagolásmentes alternatíváik. A baktériumok mindkét esetben jelen vannak: folyékony szappannál az adagolón, sima szappannál pedig a nedves felületen. Azonban a tömbszappanokon lévő környezet a baktériumok számára kedvezőtlen, így nem maradnak fent – amint azt az 1988-as kutatásban megállapították – és nem kerülnek át a bőrre. Egy szóval a tömbszappan nem kevésbé higiénikus és mindkét esetben hatékonyan tudjuk megtisztítani kezeinket.

Fontos, hogy a csomagolásmentes szappanokat helyesen tároljuk: a víz és szappanmaradványok le tudjanak szivárogni és a tömb ki tudjon száradni. Ha műanyagmentes akarsz lenni, akkor a klasszikus szappan a tökéletes választás. Legtöbb helyen már újrahasznosított csomagolásban, vagy mint a mi esetünkben is, teljesen csomagolásmentesen tudod beszerezni. A kompakt kialakításuknak köszönhetően könnyen szállíthatóak és adagolhatóak – eredményképp sokkal gazdaságosabbak mint a folyékony változatok.

A helyes kézmosás lépései:

  1. Nedvesítsd be és dörzsöld össze kezeidet szappannal, amíg hab képződik.

  2. Dörzsöld össze tenyereidet.

  3. Tisztítsd meg ujjaidat és az ujjaid közötti részt is

  4. Tenyereddel dörzsöld át a kezed másik oldalát is.

  5. Körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg mindkét hüvelykujjadat is.

  6. A ujjaid hegyét is dörzsöld meg, majd jöhetnek a csuklók is.

  7. Végül öblítsd le a szappant és szárítsd meg kezeidet alaposan.

A Lush online webshopjában számtalan szappan közül tudtok választani! Nekünk a Karma a kedvencünk!

Vigyázzatok magatokra! Tsók!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter