Parfümériák és kiszolgálás

Mai hírek között szerepelt, hogy Zürichben egy butikban nem akarták kiszolgálni korunk egyik leggazdagabb nőjét, Oprah Winfreyt, mondván az a táska túl drága lenne neki, mindezt az eladók a kinézete alapján döntötték el, nyilván nem ismerve fel a híres műsorvezetőt. Elég szkeptikus vagyok e hír hallatán, hogy vajon így történt-e, mindenesetre megihletett a téma, hiszen akár a magyarországi parfümériákban, akár külföldi társaikban bóklászunk, vagy éppen vásárolni szeretnénk, sajnos gyakran hallani hasonló eseteket. Legutóbb az egyik beauty blog is foglalkozott a témával, én is hozzátenném a magam gondolatait, tapasztalatait.

Párizsi Lafayette áruház parfüm részlege
Párizsi Lafayette áruház parfüm részlege

Kezdjük a hírrel: többször jártam már Zürichben, és nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a H&M-es ruháimban sem néztek ki a Chanel meg Hermes butikból, ahová csak illatolni tértem be. Sőt! Meglepően kedvesek, segítőkészek voltak, és elhalmoztak mintákkal, annak ellenére, hogy nem vásároltam semmit. Ugyanez volt érvényes a nagy Jelmoli áruházra is, ahol akkora parfümrészleg volt, hogy elfértek a neves design márkák niche vonalai is (Armani, Tom Ford, Chanel), és egy sor niche márka is ( Jo Malone, Bond No.9, Serge Lutens, Etro, Acqua di Parma). Itt is remek órákat töltöttem el a kedves és készséges eladókkal, jókat viccelődve, próbálhatva az illatokat, és élvezve azt, hogy ha kellett, akkor magamra hagytak, ha kellett, akkor végigmutatták a teljes kollekciót.

Azt kell, hogy mondjam, az itthoni luxus parfümériák is maximálisan a vevőkért vannak, bármelyikben is jártam Pesten, határtalan figyelmet, kedvességet és segítő kezet kaptam, annak ellenére, hogy legszívesebben órákig szagolgattam, kérdezgettem az üzletben. Volt alkalmam megfigyelni, hogy másokat hogyan szolgálnak ki, és ez alatt a jó pár év alatt soha nem tapasztaltam volna, hogy bárkivel is lekezelőek, udvariatlanok lettek volna az eladók, soha nem tapasztaltam cinkos összekacsintást, lenéző félmosolyt, vagy éppen unott arcot. Ezért bíztatok mindenkit, hogy ne tartsa vissza a niche parfümök világától az attól való félelme, hogy a drága parfümériákból kinézik, ha csak szagolgatni, illatot kipróbálni megy oda…hiszen tudják az eladók, hogy előbb utóbb úgyis visszatér, mint vásárló. És az a bizonyos illatminta kérdés: ha kérsz, kapsz! 🙂

Azt kell mondanom, hogy a nagy parfümériák sem okoztak soha csalódást: ha megkérdezték, hogy kell-e segítség, kedvesen elhárítottam, vagy éppen kértem, soha nem tapasztaltam, hogy ebből sértődés lett volna, egyes parfümériákban még odáig is merészkedtem, hogy kértem illatmintát, és kaptam, bár ez sajnos nem jellemző…engem soha nem követett biztonsági őr, nem gyötört eladó, nem kellett órákig keresgélnem valakit, mert mindig találtam. És nem Louis Vuitton táska lóg a vállamról 🙂

parfüm vásárlás

Még itt-ott fellelhető (főleg kisvárosokban) olyan kis parfüméria, ahol még a “kikérős” módszerrel dolgoznak. Rég jártam már ilyenben, azért is, mert nekem kellemetlen kikérni 5-6 parfümöt, fújatni csíkra, netán bőrre, aztán kisétálni…pedig ez a helyes mód arra, hogy valóban olyan parfümöt vásároljunk, amit szeretni is fogunk. Velem ilyen helyeken sem történtek extra kalandok, de nem is olyan rég egy kedves ismerősöm mesélte, hogy bevonult a helyi kis parfümériába a listával, amin az ajánlásaim voltak, az eladó nem volt valami készséges, papírcsíkra is nagy nehezen fújt, és direkt nem volt hajlandó ráírni, hogy melyik csíkon melyik illat van, mondván, ha ide jön vissza vásárolni, akkor ő majd tudni fogja, hogy melyik illatot fújta rá. Ez azért kiverte nálam a biztosítékot, hiszen az ismerősöm alapvetően ott is akarta megvásárolni azt, ami tetszik neki, de bőrpróba nélkül – nagyon helyesen – nem volt hajlandó semmit venni.

A mindenhol megtalálható drogériákban is van már egyre bővülő parfümrészleg, örömmel fedezem fel, hogy már nem csak celeb és ruhamárka parfümöket forgalmaznak, hanem a legkeresettebb designer parfümöket is, néha egészen jó akcióban. Itt viszont az elzárt vitrinnel, és valóban a nyakunkban lihegő biztonsági őrrel találkozunk, itt a legritkább esetben engedhetjük meg azt a luxust, hogy órákig szagolgatunk, hiszen a kulcsos kolléga sietne, itt csak célirányos vásárlásra van lehetőség.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak a parfümériákkal kapcsolatban?



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter