Niki de Saint Phalle Eau de Toilette – parfümkritika

Manapság már a szemünk sem rebben, ha egy celeb vagy híresség parfümöt ad ki, mondhatni, hogy nincsen sztár nevével fémjelzett parfüm nélkül. (Azt tudni kell, hogy minden idő kérdése…tehát az, hogy például még Nicole Kidman nevével nem jelent meg parfüm, nem jelenti azt, hogy a háttérben már nincs mozgolódás ez ügyben 🙂 )

Nem volt ez mindig így. A sztárok valóban megközelíthetetlenek voltak, az internet, youtube és az okostelefonok előtti világban maximum a moziban vagy a tévében láthattuk az arra érdemeseket, már egy poszter beszerzése is nagy kincsnek számított, hát még egy, a sztár által kiadott parfüm (Istenem, mit nem adtam volna a ’90-es években egy Madonna parfümért..valószínűleg mindent :D)

Niki de Saint Phalle neve nem csak a művészrajongók között forgott közszájon. Niki az Új Realista művészeti ágazat egyik legeredetibb alakja volt, szobrai szerte a világban láthatóak a köztereken, szinte azonnal felismerhetőek egyedi forma – és színvilágukról. Niki de Saint Phalle 1930-ban született, gazdag családi körülmények között nőtt fel. 19 évesen keresett modellé válik, 23 évesen mégis idegösszeroppanással kerül kórházba. Művészetet soha nem tanult, autodidakta módon alakította ki saját stílusát, a hosszan tartó kórházi kezelés alatt. A festészet mellett papírmasé és poliuretán női alakokat, úgynevezett Nana formákat is alkotott, ezeket követték egyéb állatformák. Ez az anyag okozta vesztét is, mely súlyosan károsította Niki tüdejét. 2002-ben hunyt el.

Vajon milyen lehet a stílusa annak a nőnek, aki ennyire színes, egyedi és izgalmas alkotásokat készít. Csakis extrém és avantgarde. Niki nagyon csinos és nőies nő volt, valódi művésznő a szó legnevesebb értelmében. Hatalmas érdeklődés övezte személyét, így nem meglepő, hogy az 1980-as években más művészeti ágba kalandozott át: megalkotta első és egyetlen parfümjét.

A Niki de Saint Phalle parfüm több szempontból is korhű “dokumentum”: az 1980-as évekre jellemző monumentális illatjegyhaddal rendelkezik, erőteljes ciprusos hatással, valamint Niki személye szublimálódott valóban az illatban, nem csak a nevét adta egy illatkompozícióhoz. 

Szerintem most sokatok szeme felcsillan az üveg láttán, hiszen a ’80-as évek egyik kultparfümje, olyan nagyságokkal szokták együtt emlegetni, mint Paloma Picasso, Fendi, Habanita, Ivoire de Balmain vagy éppen a Coco. Mint ezek közül mindegyik, a Niki de Saint Phalle parfüm is rendkívül gazdag és telt illatú, mondhatni, lehengerlő. Hatalmas hatósugárral rendelkezik, ereje a tölgymoha, a zöld és virágos jegyek bőrbe vont illatában rejlik. Merthogy a Niki de Saint Phalle eau de toilette töménységű parfümben a zöldes, friss és ciprusos jegyek erőteljes jelenléte nem fordul metszően keserű akkorddá, köszönhetően a száraz fás jelenlétnek, és az enyhén animális bőrös alapjegynek. De a Niki nem csak egy unalmas ciprusos illat! Nagyon lágyan, szinte csak egy kis krémes-puha kikacsintás kedvéért megjelenik a jázmin, és a pacsulival remekül harmonizáló ylang-ylang, mely egy enyhe keleties misztikumot is ad az illathoz. A szegfű “hol szeretem-hol nem szeretem” jegye itt, ebben a környezetben kevésbé metsző. Az illat kifújása után negyed órával újabb illatot élvezhetünk, ekkor köszönnek igazán elő a tiszta, fás akkordok az íriszgyökérrel. A kezdeti erőteljesen lehengerlő illatbomba egy eleven mégis intim hangulatot idéző illattá csendesül, mely a parfümök hőskorát idézi. Vintage parfüm a szó legnemesebb értelmében, hiszen ilyen gazdag illatú parfümöt mostanában nem fogunk találni a parfümériák pocain..és milyen kár!

Sajnos Magyarországon nem kapható, külföldi parfümös oldalakon érdemes nézelődni, vagy esetleg itt érdeklődni egy teljesen új 30 ml-s eau de toilette darabért: info@parfumblog.hu

Kipróbálnád? 1 ml-s illatminta itt!

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter