Marc Jacobs Decadence – parfümkritika

Előre szólok, ez az illat azon nagy nevű társai közé fog tartozni, melyek csak imádni, vagy utálni lehet, ahogy például az Angel-t, az Opium-ot, vagy a Chanel No.5-t. Kevés olyan parfüm van, amelyet ennyire vártunk volna, mint a Decadence. Nagyon okosan már a nyár folyamán elkezdték csepegtetni az infót, természetesen az üveg fotójával nyitottak, majd Adriana Lima szuperszexi modellel készített reklámfilmmel. Az ember meg nem győzte a hírmorzsákat felcsipegetni, és erősen gondolni arra a napra, amikor megkaparinthatja és végre kipróbálhatja 2015 egyik legjobban várt parfümjét. Én megszereztem, teszteltem, hordtam, minden helyzetben, most megosztom veletek tapasztalataimat.

marc-jacobs-decadence-2015

Decadence – dekadencia, kétélű szó. Egyrészt a polgári társadalom hanyatlását tükröző pesszimista művészeti irányzat, vagy ahogy leginkább használjuk: Baudelaire-i dekadencia, szó szerinti értelemben valaminek a végét, hanyatlását jelenti, másrészt van egyfajta mellékjelentése, miszerint ami dekadens az stílusos, formabontó, korát megelőző. Pedig nem ezt jelenti. Kifejezetten nem. Akkor hogyan kapta Marc Jacobs ultra nőies, kifejezetten szexis illata ezt a furcsa nevet?

“Úgy éreztem, a következő történet, melyet el kell mesélnem egy parfüm által, az örömök élvezete és a luxus, mely maga a dekadencia. És azt kell, hogy mondjam, szemtelen módon, mely az énemből fakad, az ahogy elmeséljük a történetet a legkevésbé sem a csillogás, glamour iránti tiszteletlenség, hanem annál inkább első fokú csillogás, csak éppen nem konvencionális módon. A Decadence egy érettebb illat. Amíg a Daisy az édes szomszéd kislány, a Lola mókás, addig a Decadence kifinomult és szexi.” – Marc Jacobs

Marc Jacobs
Marc Jacobs

Én érzem azt a bizonyos fricskát az illatban, a megjelenésében, az egész koncepcióban. Már eleve az üvege nagyon megosztó: vagy elképesztően eredeti és sikkes megoldásnak találják, vagy gagyinak, túl művinek. Én azt gondolom, hogy a maga nemében nagyszerű ötlet volt Marc Jacobstól az ikonikus táskáját parfümös üvegként megjelenítenie, természetesen ehhez az kellett, hogy az üveg valóban nagyon szép kidolgozású legyen, és ahogy épp itt van mellettem, hát meg kell mondjam, minden részlete nagyon ott van! A láncszemek, a rojtok, a kígyóbőr kupak, a hangsúlyos üveg, egyszóval jó kézbe venni, na! 😉 Bevallom, nem mindig vagyok oda Marc Jacobs ultrafeltűnő üvegeitől: míg a Lola-t csak elég volt meglátnom, rögtön megszerettem, addig a Dot és Honey kislányos, bébiüvegei nem jönnek be. A Daisy határeset.

marc jacobs decadence parfüm adriana lima
Adriana Lima és Marc Jacobs

Marc Jacobs Annie Buzantian parfümőrt kérte fel az illat megalkotására. Annie mondhatjuk, hogy meglehetősen divatos parfümőrré vált, biztosra vehetjük, hogy kezei közül mindig érdekes és egyedi illatok kerülnek ki (legismertebb munkái a Puredistance I, Estée Lauder Sensuous, Azzaro Now és számos MJ illat). Mivel már évek óta együtt dolgoznak (Dot, Honey), ha parfümről van szó, nem meglepő a választás. Én azt látom, hogy Annie Buzantian abban nagyon jó, hogyan lehet egy összetevőt úgy kikerekíteni, hogy az egyszerre legyen figyelemfelkeltő és hordható illat.

Mert a Decadence az orrnak nem szól másról, mint sok-sok szilváról púderes-fás-száraz alapokon. Rendkívül erőteljes, harsány illat, remek sillage-zsal, hatósugárral, ezért külön pirospont jár, ha valakit elrettent az illattól valami, az nem lehet más, mint a szilva kirobbanása az üvegből, mely ráadásul az édes fajtából való. Rengeteg tompító, púderes, nyers akkord veszi körül, (írisz, sáfrány, íriszgyökér és rózsa), valamit egy csipet narkotikus jázmin. Ami izgalmas az illatban, az az alapjegyek között megjelenő vetiver és papirusz fa, mely meleg-száraz érzetet nyújtanak, és mostanság meglehetősen divatosak, nem ok nélkül. Rajongok a fás illatokért, szerintem megfelelően körítve virágos jegyekkel, nagyon szép, egyedi illatokat kaphatunk. A Decadence esetében is az illat lényege a fás akkord, melyet érzékiséggel, és fülledt erotikával tölt meg a szilva és a púderes virágok sora.

Az 50 ml-s üveg
Az 50 ml-s üveg

Az én bőrömön lineáris illatnak tűnik, nem változik, ugyanaz marad, mint a kifújás pillanatában, csak éppen egy kicsit tompul, ami megint piros pont, mert egy most így van jól! Szeretem magamon érezni ezt a szívdöglesztő szilvát, nem volt még ilyen illatom, érdekes felfedezni ezt a krémes-fás illatot, melytől olyan megosztó lesz az illat: vagy egyből belezúgunk vagy egyből nem érezzük magunkénak.

Az én "kicsikém" :)
Az én “kicsikém” 🙂

Nagyon ajánlom kipróbálásra, már csak azért is, mert ezt az illatot mindenkinek ki kell egyszer próbálnia, de ne feledjétek, a Decadence esetében kötelező a bőrpróba, azaz először fújjatok a papírcsíkra, várjatok egy kicsit a leszáradásig, és ha úgy érzitek, hogy bejön az illat, akkor fújjátok be magatokat, ne a csuklóra, hanem dekoltázsra, mert muszáj tesztelni azt, hogyan bírjátok az erőteljes illatát, csak csuklón azért veszélyes a tesztelés, mert az messze van az orrotoktól, és nem tudjátok megtapasztalni, milyen minimum 8 órán keresztül ezt az illatfelhőt érezni.

(Figyelem: a 30 ml-s változaton nincs bojt!)

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter