Lorenzo Villoresi Teint de Neige – parfümkritika vendégszerkesztőtől

A ?hó színe? (mely nem a télre, hanem a fehér sápadt arcbőrre utal) Villoresi legnépszerűbb alkotása. Igazi megosztó illat, egy vintage ritkaság, melyet vagy nagyon szeretni, vagy nagyon utálni lehet.

Lorenzo Villoresi
Lorenzo Villoresi

Bár kreátora 2000-ben alkotta, a 30-as 40-as évek elegáns női budoárjai ihlették. Az illatosított tiszta púder és rózsa illata ez, melyről leginkább a klasszikus Prada kreációk jutnak eszembe.

Első szippantásra megelevenedik képzeletemben a régi korok Párizsa, ahol az elegáns és gazdag idős dáma egy finom kávé és sütemény mellett tölti a délutánt. Sok negatív kritika éri ezt az illatot, evvel ellentétben én mégsem tartom öregesnek, vagy régiesnek. Kis rafináltság van benne, egy cseppnyi modernitás, amitől viselhetővé válik 2013-ban is. Mindenesetre tény, hogy fel kell hozzá nőni, harminc év alattiaknak semmiképp sem ajánlom. Akik kíváncsiak rá azoknak jeles alkalmakkor, hűvösebb időben érdemes próbálgatniuk. Olvastam olyanról, aki az esküvőjén viselte, és tökéletesen bevált számára. Szóval semmiképp sem egy szokványos tucat illat.

Teint de Neige
Teint de Neige

Üvege is mutatja egyszerű, klasszikus szépségét, a mattra csiszolt üveg, ezüst táblás felirattal téli hideget, hűvös eleganciát sugall.

A púder és rózsa felütése után előbújik a tonkabab fanyarsága és melegsége is, mely érdekes módon nem a megszokott alap jegyek közt található, hanem középen a szív jegyekben helyezkedik el. Záróakkordként a pézsma és jázmin kettőse mellett bemutatkozik a tiszta cukor is, és ettől lesz ma is viselhető, modern. Édes utóillatot hagyva maga után szépen lecseng a bőrön. Külön érdekes felismerés volt számomra, hogy mindhárom jegyben: a fej, a szív és az alapillatban is megtalálható a rózsa, ami szerencsére még így sem olyan meghatározó, hogy erős és zavaró legyen. Adagolásával viszont akkor is finoman bánjunk, mert könnyen fejfájdítóan erőssé, töménnyé válhat környezetünk nem túl nagy örömére. Elég egy pár csepp, és egész este elkísér az illata.

Bár az édes és púderes illatok közül nálam még mindig a kevésbé egyedi Prada Candy az abszolút kedvenc, ez is figyelemreméltó, – talán sokkal különlegesebb és összetettebb alkotás – mely komoly vetélytársa lehet a drogériákban fellelhető púderes parfümöknek.

A Teint de Neige-ben benne van a tapasztalat és a bölcsesség esszenciája is, ami fiatalabb vetélytársaiból még hiányzik.

Sümegh Bernadett



1 thought on “Lorenzo Villoresi Teint de Neige – parfümkritika vendégszerkesztőtől”

  • Nagy kedvencem! A hűvös, a téli időjárás mostanában már alkalmas arra, hogy ezt a púderes csodát használjuk! Szerintem is meg kell érni ehhez az illathoz, semmiképpen sem tudom elképzelni tiniken, hamvas, fiatal lányokon. Viszont kifejezetten nőies, elegáns középkorú hölgyön már telitalálat lehet ez az álombéli finomság!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter