Híres Orrok: Jean-Claude Ellena

“A szagok, illatok tolvaja vagyok.” -Jean-Claude Ellena

Crash_Jean-Claude-Ellena-620x620

Ritka az olyan parfümőr, akinek a neve összeforr egy olyan márkával, amely nem a sajátja. És ritka az olyan márka-orr kapcsolat, amely a hűségen, lojalitáson, feltétlen szakmai tiszteleten alapul. Ilyen unikális kapcsolat fűzi össze a világ egyik legjobb parfümőrét a Hermés divatházzal, melynek parfümvonalát gyakorlatilag Jean-Claude Ellena koronázta meg.

Ellena a régi iskola gyermeke, aki a parfümipar fellegvárában, Grasse-ban született 1947-ben. Édesapja parfümőr volt, így nem csoda, hogy Ellena is szenvedélyesen kutatta az illatokat, gyakorlatilag megszagolt, megillatolt mindent, rendkívül jól elraktározta ezen illatok emlékeit, majd életre hívta őket alkotásaiban, ettől váltak Ellena illatai oly természetessé. Már tinédzserként Antoine Crisis illatalapanyag-gyárában kezdett dolgozni (rengeteg tölgymohát dolgoztak fel), majd csatlakozott a Givaudan parfümóriás kurzusához, ahol végül el is helyezkedett tanulmányai végén. 2004-ben csatlakozott a Hermés-hez, melytől tavaly búcsúzott el. Édesapja, bátyja, lánya is híres parfümőr, Ellena lányával saját niche márkát is alapított The Different Company néven.

Ha valódi szépségű, egyszerűségében nagyszerű parfümöket, illatokat szeretnénk megismerni, akkor érdemes Jean-Paul Ellena által kreált parfümöket felkutatni. Rendkívüli kifinomultság, egyfajta arisztokratikus távolságtartás érződik illataiból, melyek úgy hirdetik a luxust, hogy a legkevésbé sem felsőbbrendűség érződik ki belőle. Egyszerűen nemes illatok, melyekben érződik a szakértelem, és a szépséghez való fogékonyság.

Tökéletes egyensúlyban alkot hol niche hol populáris márkáknak illatokat. Első munkáinak egyike az egyik legismertebb független niche parfümházhoz fűződik, a L’Artisan Parfumeur parfümház számára négy parfümöt alkotott, melyek kvázi útinaplóként őrzik az utazásai alatt összegyűjtött illatélményeket.

van cleef first parfüm

Legendás parfümöt alkotott a Van Cleef & Arpels márkának. A First (1976) egy grandiózus virágos-aldehides illat, a kor divatjának megfelelően sok-sok alkotóelemmel, összetevőkkel, melyek csodálatosan nőies illattá simulnak össze. A First ma már fogalom a parfümtörténelemben, hiszen egy napon emlegethető a Chanel No.5-val, L’Air du Temps-vel.

Amiben Ellena a legjobb: a törékeny, tiszta illatok. Ennek ékes példája a Bvlgari 1992-ben megjelent Eau Parfumee au The Vert, minden idők legjobb zöld teás parfümje. Pisztácia, bergamott, bors, jázmin, fás  jegyek, és rengeteg zöld tea, csodásan egyszerű, mégis komplex illat. Üdítő, elegáns és friss egyszerre.

BimgBvlgari Eau Parfumee Au The Vert

Jean-Claude Ellena neve végül a Hermés házzal forrt össze. 1998-ban, a Rocabar parfümmel kezdődött a közel 20 évig tartó együttműködés, amelyben a Hermés legjobbjai születtek meg. Kevesen ismerik a Hermés ház úgynevezett exkluzív, niche vonalát, amelyet csak és kizárólag a Hermés butikokban lehet megvásárolni, és minőséget, alapanyagot, időt nem kímélve lettek megalkotva, természetesen Ellena által. A Hermessence sorozat darabjai egytől egyik a parfümgyűjtők álmai, egy-egy illat alapanyag Ellena által megformált képét mutatják be.

Legnagyobb sikert azonban a Kertek sorozattal ért el: a sorozat darabjai rendkívül érzékletesen elevenítik fel az egyes világtájak hangulatát, illatát. Szintén Ellena utazásai során elraktározott illatoknak köszönhetjük, hogy ezek a csodálatos illatok megszülethettek. az Un Jardin en Mediterranee (2003) megjelenése után a legsikeresebb darab következett, melynek megszületéséről Ellena könyvet is írt a neves parfümkritikussal, Chandler Burr-ral. Az Un Jardin sur le Nil (Kert a Níluson) olyan különleges és egyedi illatjegyeket tartalmaz, mint a répa, zöld mangó, nád vagy paradicsom. Szinte a szemünk, akarom mondani orrunk előtt bontakozik ki a Nílus menti buja fauna világa. Rendkívül élethű illat. A sorozat további darabjai is egytől egyig rendkívül sikeresek lettek (Un Jardin après la Mousson, Un Jardin sur le Toit, Le Jardin de Monsieur Li).

Hermes_Jardins_collection1

 

Szintén a Hermés számára alkotta meg az utánozhatatlan Merveilles sorozatot, melynek titka az a fajta uniszex jelleg, amellyel nem kell kompromisszumot kötnie egyik nemnek sem. Hasonlóképpen népszerű a Terre d’Hermés sorozat, amelyet férfiak kedvelnek leginkább.

Pár illat erejéig együtt dolgozott Fredetick Malle-lal, közben saját niche parfümjein is dolgozott, s közben arra is szakított időt, hogy megalkossa az Acqua di Parma legendás Colonia illatának Assolu illatát, vagy éppen a Declarationt a Cartier számára, vagy az Amouage Dia pour Femme-t.

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter