Gusztusos grapefruit

Ismét elérkeztünk egy parfümösszetevő bemutatásához, ez pedig a grapefruit. Ahogy egyre több emberrel beszélgetek a parfümválasztásról és adok nekik tanácsot, úgy derül ki, hogy a citrusos illatoktól nagyon sokan idegenkednek. Sokaknak a citrusokról a wc illatosító jut eszébe, ami engem nagyon meglep, mert gyümölcsök tekintetében én kifejezetten citrusmániás vagyok, a grapefruit pedig az a gyümölcs, ami jöhet bárhol, bármikor. Tény azonban, hogy nagyon sok cég nem jól ragadja meg a grapefruit (és egyéb citrusok) lényegét, ezért van az, hogy sokszor ezek a parfümök túlságosan szintetikusak, szúrósak vagy tömények lesznek.

grapefruit parfümben

A grapefruit a 18. században Barbados szigetén, több citrusféle keveredéséből/keresztezéséből jött létre. A gyümölcs 1820-ban került be Floridába, azóta is ők termesztik a világon a legnagyobb mennyiségben. A grapefruit illóolajat a gyümölcs héjából vonják ki. Illata kesernyés, aromás, a rózsaszín grapefruitnak pedig kicsit édesebb. Parfümökben többnyire zöldes-fás, kesernyés illatát használják, de léteznek édesebb vagy naranccsal, citrommal kevert változatai is. A grapefruit sok esetben férfi,- és unisex illatokban fordul elő, de már egyre több női parfümben is fellelhető.

Épp ezért bemutatnék néhányat a kedvenc grapefruitos illataimból, amik ízlésesek, finomak, cseppet sem szintetikusak és közük sincs a rettegett WC illatosító jellegű citrus illatokhoz.

The Body Shop Pink Grapefruit illata a felsorolás leglégiesebb és egyben legédesebb illata. A nevéből adódóan rózsaszín grapefruitból készült, frissítő, mint egy limonádé, élénkít, energiával tölt fel. Laza, gyümölcsös és nagyon fiatalos illat.

Aqua_Allegoria_Pamplelune_guerlain

Az előzőnél picit kevésbé édes, de a vaníliától krémes, a bergamottól és grapefruittól friss, pacsulis, keserűnarancsos illat a Guerlain Aqua Allegoria sorozat zseniális tagja, a Pamplelune. Hát nem hiába az Aqua Allegoria sorazatból a Teazurra után ez is a kedvencem lett. Elegáns és nőies.

Lancome O de L’Orangerie-je a narancsos illatok között van számon tartva, DE ahogy annak idején a citrusok keresztezéséből szültetett a grapefruit, így érzem ki ebből a citrommal, naranccsal, bergamottal teli illatból az abszolút grapefruitos jelleget. Izgalmas, ahogy a hófehér narancsvirág, jázmin és cédrus ezekkel a citrusokkal ezt a nagyon kellemesen, ízléseses, kesernyés grapefruit illatot hozza ki. Kicsit sem szúrós vagy zavaró, olyan, mint egy dél-francia kert, csodás, finoman illatozó és friss.

pamplemousse-rose hermes

Végül jöjjön egy unisex, férfiak számára is kifejezetten ajánlott illat, Hermés Eau de Pamplemousse Rose illata (melynek van egy koncentrátum változata is). Kifújáskor nagyon markáns, férfias és aromás, majd szépen fél-egy óra elteltével, letisztul, összeérik a grapefruit, a narancs és a rózsa, aminek következtében egy friss, zöld, inspiráló, optimizmussal teli illatot kapunk.

Nektek van kedvenc grapefruitos illatotok? Szeretitek a grapefruitot?

Szylwy



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter