Gesztenye szezon – 5 izgalmas gesztenyeillatú parfüm

A sült gesztenye nálam egybeforr a Mindenszentekkel. Gyermekként a temető mellett mindig volt egy árus, aki helyben sütötte a gesztenyét és mi mindig kaptunk egy zacskóval. Macerás volt pucolgatni, de elmajszolgattuk, miközben a temetőben egyik sírtól a másikig sétáltunk este, mindenhol gyertyák égtek, és már kellően hűvös volt a levegő. Tudom, nem éppen felemelő alkalom, de hát az illatok így működnek, tudattalanul hatnak az emlékezetünkre, nekem pedig kisgyerekként élmény volt “gyertyázni” a temetőben, a szeretteinkről való megemlékezés mindig összehozta a nagy családot, nem szomorkodtunk, hanem szép emlékeket idéztünk fel.

Ennek ellenére (vagy éppen ezért) a gesztenye illatát kifejezetten szeretem, ám rádöbbentem, hogy parfümben nem az én illatom. Talán azért, mert sokszor ledegradálják gesztenyepüré karakterré, tipikusan valami krémes-édes akkorddal gyúrják össze. Azt viszont meg kell hagyni, különleges jegy, és feltűnést kelt, ha egy jó parfümben megjelenik.

A Zadig & Voltaire is valami rockos, ütős darabbal akart debütálni, így első illatuk, a Zadig & Voltaire This is Her is vastagon tartalmaz gesztenyét. És tejszínhabot, valamint vaníliát. Az édességet ellensúlyozza a szantálfa, ettől lesz szerintem kifejezetten hordható illat.

Tom Ford Orchid Soleil darabja a Black Orchid egyik változata, amely kifejezetten nyárra készült, de szerintem abszolút helytálló ősszel is. Krémes, kissé éles tubarózsás illat, szintén tejszínnel (mondtam én…), egyedi illat, amely nem hagyja nyugodni az orrot, és egyfolytában munkára készteti. A liliom üdesége, tisztasága jót tesz a karakterének.

Végre egy illat, amely a gesztenye púderességét használja ki: a The Different Company Majaina Sin Madagaszkár íz-és illatvilágát idézi fel. Fűszeres, orientális illat a javából, rendkívül gazdag, komplex illat, különlegesen púderes-krémes akkorddal.

Kissé csalódott vagyok, hogy a 4711 árkategóriát ugrott, és az eddig kifejezetten bajnok ár/érték arány ma már kissé leapadt, mert bizony a pár ezer forintos parfümök felkúsztak tízezer ft fölé. Ennek ellenére azt mondom, hogy érdemes az Acqua Colonia darabok között kotorászni, próbálgatni. Egyik legújabb illatuk a Vanilla & Chestnut. Szimpla, egyszerű vaníliás, gesztenyés mono illat, olyan vanília fagyis felhanggal.

Sajnos az egykor igen menőnek számító L’Artisan Parfumeur niche márka ma már nem tudja a több száz újabb és újabb niche/indie márkával az iramot tartani, nálunk már nem is kapható. Bevallom, én magam sem vagyok a márka nagy rajongója, egy kezem meg tudom számolni, hogy hány illatukat szeretem, viselem, a többit csak értékelem, mint illatművészet, de nem tudom hordani őket. Számomra a legutolsó értékelhető alkotásuk a Noir Exquis, amely egy igen különleges módon édes aromájú: juharfa szirup, gesztenye, kávé és tonkabab egyvelege ébenfával.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter