Fügemánia

A füge, mint gyümölcs és mint parfüm alapanyag erősen megosztja az embereket, két csoport van: az egyik csoport imádja, a másik pedig nem:) Viccet félre téve, van valami a füge zöldes, tejes és krémes illatában, melyért egyszerre lehet rajongani és utálkozni, attól függően, hogy éppen melyik oldalát erősítik fel egy adott parfümben. Bevallom, az én érzéseim is a fügével kapcsolatban igen ambivalensek. Ha egy jól eltalált, friss, fanyar zöld köntösbe ágyazzák a fügét, akkor kellemesnek találom, ha viszont a krémes, tejes jellegét hangsúlyozzák, esetleg meg is fűszerezik, sajnos az én orromnak már túl sok. Ennek ellenére a nyár igazi fügeszezon, a parfümiparban a fügegyümölcs és a fügefalevél aromáját is felhasználják, ebben a posztban elsősorban a fügegyümölcsös parfümöket méltatom.

füge
füge

L’Artisan Parfumeur Premier Figuier

Ha fügés illat, akkor Olivia Giacobetti Premier Figuier parfümje jut mindenkinek eszébe (Philosykos parfümmel egyetemben, melyet szintén Olivia tervezett). A Premier Figuier füge a köbön, van benne, minden, ami füge: gyümölcs, levél megtámogatva krémes, meleg jegyekkel.

Diptyque Philosykos

Mint ahogy előzőleg említettem, szintén Olivia Giacobetti alkotása, és a másik leghíresebb fügés illat, kijelenthetjük, hogy talán a Diptyque parfümház egyik legkeresettebb illata is egyben…ebből is látszik, hogy milyen sokan rajonganak a fügés illatokért. A Diptyque talán kevésbé édesebb, melegebb, köszönhetően a zöld és fás jegyeknek, melyek kiegészítik a füge és a fügefalevél jegyét.

Arran Aromatics Fresh Fig

Ejj, ez valóban friss füge. Üde, friss vizes jegy mellé egy kis méz, melybe beágyazták a fügét, kifejezetten jól működik.

Comptoir Sud Pacific Coco Figue

CSP trópusi illatai nem szólnak másról, csak a nyaralás és a nyár illatairól. Mint ilyen, a Coco Figue is a kókusz édes-krémes aromáját felhasználva a fügét beédesíti, és az édenkert illatát idézi.

Thierry Mugler Womanity

Ajaj, ez a parfüm képes volt elrontani egy estémet: délután boldogan fújtam a csuklómra egy parfümériában, gondolva, hogy az új, várva vár Mugler csak nagyon ütős lehet. Hát tényleg ütött, de nem jó értelemben…sajnos annyira zavaró volt az orromnak a fügés-sós-kaviáros illat, hogy egy jó kis bulis estébe jól bezavart. Tudom, sokan szeretik, sajnos mi nem lettünk jó barátok.

Versace Versense

Egyik nagy kedvencem, melyben szinte észrevétlenül van jelen a füge, azaz éppen csak annyira, amennyire egy üde, zöld és friss parfümben jelen kell lennie. Tavasszal, nyáron telitalált!

Marc Jacobs Splash Fig

Igazi nyári, “locsolnivaló” parfüm, vagy inkább testpermet, fás, citrusos fügével. Üdítő kölnivíz.

Parfums de Nicolai Fig Tea

Patricia de Nikolai fügés parfümje üde kölnivíz fűszerekkel, virágos jegyekkel.

Fragonard Figuier Fleur 

Citrusok, édenkerti virágok és zamatos fűszerek emelik ki a füge frissességét.

Reminiscence Do Re

A francia ékszercég kis gourmand parfümje jól felhasználta a füge krémességét, kókuszos, mandulás ultrakrémes környezetbe ültette és meglepően jól működik.

Serge Lutens Bois et Fruits

Nem kifejezetten a fügét emeli ki Lutens ebben a parfümben, inkább annak az iskolapéldája, hogy hogyan lehet harmonikusan beépíteni egy fás-gyümölcsös parfümbe úgy, hogy az illatjegyek egyensúlya ne dőljön fel.

Giorgio Armani Prive Figuier Eden

Armani niche vonala rendkívül jó, kár, hogy nálunk nem kaphatóak…a Figuier Eden a klasszikus értelemben vett fügés parfüm, meleg, száraz fás és zöld jegyekkel megtoldva, melyet csipetnyi citrusos akkordok és rózsabors keretez. Elegáns.

M.Micallef Sous Le Figuier

“A fügefa alatt” névvel mi más is lehetne ez az illat, mint egy gyümölcsös-fás-zöld parfüm, mely hűen eleveníti fel a fügefa minden ízét és zamatát.

Acqua di Parma Fico di Amalfi

Kedvenc parfümházam, az Acqua di Parma fügés illata egyenesen Amalfi partjáról hozza el az olasz füge aromáját, őrületes citrusos köntösbe ágyazva. Friss, zamatos és kell:)

 



1 thought on “Fügemánia”

  • Sziasztok!

    Égen-földön keresem Campos De Ibiza-HIGO parfümjét.Aki tudja itthon hol lehet beszerezni, árulja el!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter