Ex Idolo Thirty-three – parfümkritika és interjú

Azokért a pillanatokért volt érdemes 3 éve billentyűt ragadnom, és elkezdenem írni a Parfümblogot, amikor egy új parfümházzal, új parfümmel ismerkedhetek meg, mely még épp betörni készül a parfümök piacára. Nem tudok izgalmasabbat elképzelni annál, mikor egy új brand, netalántán egy új parfümsiker útjának korai szakaszában megismerkedhetek az alkotóval és a parfümmel. Így igazán büszke vagyok arra, hogy Magyarországon elsőként ismerhettem meg az Ex Idolo márkát és első parfümjét!

Az oud iránti rajongás eredményezte egy igen különleges parfüm, a Thirty-three (33) születését, melyet Matthew Zhuk álmodott és alkotott meg Angliában Ex Idolo márkanév alatt. A Thirty-three parfüm igazi unikum a maga nemében: az illat szíve és lelke, esszenciája egy 33 éves vintage oud olaj, melyet Kínában gyűjtöttek be. Ez az egyetlen modern parfüm, melyben vadon szüretelt oud olajat használnak fel és építenek be az illat profiljába a természetes kínai rózsaolajjal együtt. Az oudos parfümökről már olvashattatok itt a blogon bővebben itt, mégis itt ki kell emelnem, hogy az egyébként keleti kultúrákban népszerű, markáns illatú oud napjainkban igen népszerű lett a nyugati parfümhasználók körében is, éppen ezért lépten-nyomon belebotlunk újabb és újabb oudos illatba. Az oudos illatok rendkívül erőteljesek, lehengerlőek, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen egyéb illatjegyekkel együtt tálalják. Bizony, a legtöbb oudos illat markáns jellege miatt nehezen hordható, vagy legalább is adagolása nagy körültekintést igényel.

Ex Idolo - Matthew Zhuk
Ex Idolo – Matthew Zhuk

A Thirty-three igazán meglepett bársonyos puhaságával: meseszépen rásimult a bőrömre, és egyenletesen, lágyan mégis rejtelmesen illatozik, szinte a véremmel együtt lüktetve. Kérem szépen, ez az igazi “uniszex” illat, magam sem tudom eldönteni, hogy rajtam érzékibb-e a hatása vagy a páromon szeretem-e jobban érezni mély illatát. Ha a kifújás pillanatában kellene döntenem, azt mondanám – talán a bors és a nyersen előtörő oud hatására – , hogy férfiakon lesz ez a parfüm ragyogó. De nem kell 10 perc, épp csak amíg a fejjegy elpárolog, és a csodás rózsaolaj bekúszik az orromba, birtokba veszi minden érzékemet és nem ereszt! Nem elég az oud metszően füstös, fűszeres illata, a pacsuli gondoskodik arról, hogy ha nem is az Ezeregy éjszaka hangulatát éljük át, de minimum vérpezsdítő és egyben roppant elegáns hangulat vesz körbe a Thitry-three által. Orientális illatokért rajongóknak kötelező kipróbálni, mert új utat mutat, míg az oudos parfümök rajongóinak azért kötelező darab, mert meseszép interpretációja az oud és rózsa nászának. Ez az a parfüm, melynek egy cseppje is egész nap finom illatélményt nyújt, nem csak viselője számára.

Thirty-three
Thirty-three

Ismerjétek meg jobban az Ex Idolo-t és a férfit, aki a márka mögött van, íme az interjú Matthew Zhuk-kal!

Vannak gyermekkori illat emlékeid, élményeid, melyek hatással voltak rád?

Nem sok, mely igazán hatással lett volna parfümkultúrámra. Úgy gondolom, hogy el kellene különíteni a parfümöket a különböző illatoktól, mely körülvesz minket életünk során. Azt mondanám, hogy a tavasz illata az, amely a legerősebben hatott rám és él az emlékeimben, mely hasonló az egész világon. Továbbá erősen él bennem a különböző városok illata,  melyeket beutaztam, amikor fiatalabb voltam, a legkiemelkedőbbek Torontó és Párizs. Gyermekkoromból parfümemlékem édesanyám parfümillata volt, aki Chanel Coco-t használt.

A parfümkészítés is egyfajta művészet. Tanultad valahol a szakmát, vagy intuícióidból dolgozol?

Rengeteg anyagot olvastam, ami csak a kezem ügyébe került, és megpróbáltam feltenni a megfelelő kérdéseket a megfelelő embereknek – de a legfőbb az, amit magam kísérleteztem ki.

Hogyan született meg az Ex Idolo ötlete a fejedben és mire utal az Ex Idolo név?

Az Ex Idolo név azt jelenti, hogy “egy szellem, egy látomás”- az ötlet alapvetően onnan ered, hogy megpróbálom a márkával a gyorsan elillanó múltat visszahozni.

A Thirty-three egy csodás, mély oudos parfüm. Mi a története a parfümben lévő oudnak?  Miért ez az összetevő kapott fő hangsúlyt a kompozícióban?

Előbb fedeztem fel az oudot, mielőtt népszerűvé vált volna nyugaton, így némileg csalódást okozott nekem, hogy hatalmas kereskedelmi trend lett belőle. Az ok, mely meggyőzött, az a feddhetetlen és természetesen hasunált öreg oud olaj, mely megkülönböztet engem a többitől. Továbbá, egyértelműen tisztelgek a Közel Keleten született parfümcsalád ellőtt – de én megpróbáltam több nyugati elemet belevinni a Thirty-three parfümbe.

 

Matthew a Neroli parfümmériában
Matthew a Neroli parfümmériában

Miért Thirty-three (33)?

33 a kora annak a vintage oudnak, melyet 1980-ban desztilálltak és a parfüm 2013-ban született meg belőle.

Egyre divatosabbak és keresettebbek az oudos illatok. Mit gondolsz, mi lehet ennek az oka?

Úgy gondolom, hogy a megnőtt az általános érdeklődés az Egyesült Arab Emírségek, illetve az egész arab világ felé. Tényleg nagyon boldog vagyok, hogy üdvözölhetjük, mivel vitathatatlanul új illatcsaládot teremtett, a 90-es években megjelent gourmand óta.

Milyen új illatok várhatóak az Ex Idolotól, illetve mikor?

Ez egy bonyolult kérdés – mikor úgy érzem, hogy valami kész, akkor azt “színpadra állítom”.

Hol próbálhatjuk ki, illetve vásárolhatjuk meg a 33 parfümöt?

Magyarországon a Neroliban (www.neroli.hu), Angliában a Roullier white-ban.

Mi a véleményed a mai parfümpiacról?

Folyamatosan változó,vannak egyes elemek, amelyek rosszak, és bizonyos elemek, amelyek jók – de én úgy döntöttem, hogy megpróbálom elkülöníteni magam, amennyire csak lehetséges, és pusztán azt tenni, amit érzek.

Mi a kedvenc parfümöd, illatod?

Serge Lutens 90-es évek közepétől 2000-ig, régebbi Creedek ? Royal English Leather a kedvencem, régebbi Caron,  Chaneltől a  Bois des Iles és Coco, Patou pour homme, Versailles pour Homme Despreztől, Chantilly Houbiganttól, 1000 of Patou…  M by Mimmina, Diesel Plus Plus egy csodás illat volt, mely hasonlóJPG Le Male illatához, Dior Eau Noire… olyan sok, hogy nehéz felsorolni.

Olyan szerencsések vagyunk, hogy az Ex Idolo márka Anglia után Magyarországon  mutatkozik be hamarosan a Neroli parfümériában, így bárki kipróbálhatja a Thirty-three parfümöt! 

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter