Beauty-percek: természetes napvédelem

Jó pár posztot olvashattatok már a blogon a napvédelemről. Igaz, nem kifejezetten parfümös téma, de mivel engem annyira foglalkoztat, és így beleástam magam, gondoltam, nem bánjátok, ha veletek is megosztom tapasztalataimat.

Pár hete láttam egy elhíresült tv adást, amelyben “szakértők” azt fejtik ki, hogy a napvédő szereknek milyen káros hatásai vannak, és hogy gyakorlatilag veszélyesebbek, mint maga az UVA/UVB sugárzás. Amellett, hogy roppant felelőtlen dolognak tartom ezt így, egy országos csatornán riogatásképpen megjeleníteni, mégis sikerült bogarat ültetniük a fülembe és elkezdtem utánajárni a természetes napvédő szereknek.

Kémiai és fizikai napvédők

Ugye azt már sokan tudják, hogy a napvédő szereket két csoportba oszthatjuk. A kémiai napvédő szerek a bőrünkön kölcsönhatásba kerülnek az UVA/UVB sugarakkal, ezen hatásával védik azt, hogy ezek a sugarak a bőrbe jussanak. A fizikai fényvédők olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek nem nyelik el a káros sugarakat, hanem visszaverik azokat, jellemzően ez cink-oxid. Gyakorlatilag a fizikai szűrők addig hatnak, amíg a bőrön vannak, nem szívódnak fel, tehát nem vízállóak. A kémiai szűrők ezzel szemben felszvódhatnak, éppen ezért veszélye lehet annak, hogy milyen naptejet használunk. A leginkább veszélyes összetevő, amelyet érdemes kerülni, az aminobenzoesav.

UVA és UVB sugarak

Az sem mindegy, hogy milyen sugárzás ellen kell, hogy védjen az a napvédő! Az UVA sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, károsítják a sejteket, a bennük lévő DNS-t is, öregítik a bőrt. Az UVB sugarakat a felhám elnyeli, viszont ezek a rövid hullámok felelősek a bőrrák, a melanóma kialakulásáért.

Mi az az SPF szám?

Minden napvédőn találsz egy SPF számot, amely azt mutatja, hogy az adott szerrel mennyi ideig tartózkodhatsz a napon biztonságosan a saját bőrödnek megfelelően. Tehát egy fehér bőrű, leégésre hajlamos bőr SPF 50 faktoros szerrel is hamarabb leég, mint egy barna, kreol bőr.

Természetes napvédők

Na, itt jött képbe egy sor natúr, természetes napvédelem, amellyel nyugodt szívvel tartózkodhat a család a napon. Hozzáteszem, 11-15 között tűző napon nem szabad napozni közvetlenül. Az árnyékban is bizony le lehet égni (szűrt napsugarak), és a legjobb szerekkel sem lehet közvetlenül a napon lenni 40-50 percnél tovább a legbarnább bőrűeknek sem. Csecsemőknél én nem használnék kémiai napvédőt, számukra nagyon jó natúr fizikai napvédőszerek vannak, és mondanom sem kell, hogy soha ne legyenek sokáig közvetlen napon, pláne nem 11 és 15 óra között. Ilyenkor úgyis alszanak 🙂 Ha a természetes napvédelem mellett teszed le a voksod, akkor nem szabad megfeledkeznek a belső védelemről sem, azaz minél több béta-karotint tartalmazó gyümölcsöt, zöldséget kell fogyasztanod (répa, sárgabarack). Fontos a bőr naphoz való edzése is, már az első napsugarakkal szoktasd a bőröd a napfényhez, ne “szűz”, hófehér bőrrel feküdj ki a medencepartra.

A legkedveltebb természetes napvédő a szezámolaj, amely állítólag a káros UV sugarak 30%-át szűri ki. Tehát 100% védelmet nem nyújt, de ha nem vagyunk sokáig a napon, illetve nem csúcsidőben süttetjük magunkat, akkor beválhat.

Másik közkedvelt természetes napvédő a kókuszolaj! A káros sugarak 20%-át védi ki, mellette fantasztikusan puhítja és hidratálja a bőrt, amely kifejezetten hasznos napozás közben. A Myropolium biokozmetikumokat forgalmazó csodaboltban kapható az egyik népszerű natúr kókuszolaj, az Erboristica test-és hajápolója, amely kókuszolajat és tahiti monoi virágkivonatot tartalmaz. Isteni illatú! 🙂

A olívaolaj napvédő hatása is ismert, kisebb hatásfokkal, mint a kókuszolaj. Nagyon vékonyan kell használni, nehogy eltömítse a bőr pólusait.

A sheavaj és kakóvaj jótékony hatásai régóta ismertek, imádom én is mindkettőt. Én még emlékszem arra, hogy volt otthon mindig kakaóvaj, és ha vízpartra mentünk, akkor anyukám azzal kent be (meg napolajjal). A sheavaj és a kakaóvaj nagyjából 4-7 faktorszámú termékek, tehát nagy odafigyelést kíván a használatuk, szigorúan edzett, belülről védett bőrre javasolhatóak, vagy olyanok számára, akik egyáltalán nem mennek közvetlen napfényre, csak árnyékba (például kisbabák). Például a magyar fejlesztésű Biola kakaóvaja kifejezetten erős védelmet nyújt napozáshoz szokott bőrnek.

Vannak már olyan termékek is, amelyekkel felkésízhetjük a bőrünket a napozásra, vagy éppen fokozhatjuk a barnulást. Ilyen szuper kis darab az L’Erbolario Szuper bronzosítója, amely bár nem tartalmaz fényvédőt, de napozás előtt, után használva a már lebarnult bőr még bronzosabb színt kap. További napozást segítő termékeket találtok a Myropolium.hu oldalán. 

Napozás után nem szabad megfeledkezni a hidratálásról sem: belülről (sok víz) és kívülről (hidratálók) táplálni kell a bőrt, így megelőzhetjük, hogy ráncos legyen.

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter