Ann Gerard Perle de Mousse – parfümkritika

Végre kibontakozni látszik a tavasz, ennek örömére az egyik legkedvesebb Ann Gerard (itt olvashatsz bővebben a parfümházról a blogon) illatomat szeretném bemutatni nektek, melynek friss, aldehides illata kifejezetten üdítő ebben a gyönyörű napsütéses időben. A ciprusos (chypre) parfümök úgy érzem, kissé háttérbe szorultak az utóbbi idők divatos virágos-gyümölcsös-cukorkás parfümjei miatt, annak ellenére, hogy minden magára valamit is adó parfümház megalkotja a maga ciprusos parfümjét. 1917-ben Coty egy merész húzással addig sosem ismert, egyedi és formabontó parfümöt alkotott Chypre néven (Ciprus szigete ihlette), melyben a bodorrózsa, bergamott, vetiver és tölgymoha jegyét a vanilinnal és a kumarinnal vegyítette, így életre hívott egy új parfümcsaládot, melynek hírnevét aztán olyan legendás parfümök öregbítették, mint Amouage Memoir Woman, Atelier Cologne Grand Neroli, Comme de Garcons, Dioressence és Lanvin Scandal.

Perle de Mousse
Perle de Mousse

Ann Gerard Perle de Mousse ciprusos parfümje – melyet Bertrand Duchaufour parfümőr alkotott – már most a nagy klasszikus cypre parfümök közé sorolható, méghozzá úgy, hogy közben mesterien ötvözi a klasszikus és modern stílus eleganciáját.

?Hajnalban mezítláb sétál keresztül az erdőn, hallgatva az erdő titkait. Perle de Mousse egy vibráló, fűszeres cypre. Gyöngyvirág misztikus ámbrába csomagolva.?

Tökéletes hangulatjelentés a parfümről, hiszen a borostyán az aldehidekkel és a galbanum gyantás jegyével valóban élénk zöld jellegű, friss erdei levegőt idéző aromával indít a kifújás pillanatában, egy cseppnyi rózsaborsos lendülettel. Szerencsére ez a zöld-friss jelleg végigkíséri az illatot a leszáradás folyamatában, melyhez tökéletesen passzol a galagonya enyhén édeskés illata. A gyöngyvirág törékeny, fehér illata mellett a rózsa púderessége és a jázmin-gardénia krémes és erőteljes illata kifejezetten szelíden bontakozik ki, éppen akkora erővel, hogy a zöld jegyek mellett  e fehér virágos akkord kapjon hangsúlyosabb szerepet. A bőrömön kifejezetten élénken fel-felvillan a gardénia (imádom!), kifejezetten üdítően hatva a főszereplő fanyar-zöld jegyekre. A szegfűszeg szerepe a szívjegyben alig érezhető. Azt pedig, hogy a zöld-aldehides jegyek nem fordulnak túl keserű, szúrós jellegbe, az alapjegyben elhelyezett száraz, és egyben meleg mastix gyantának és az őt körülölelő pézsmának, ámbrának és vaníliának köszönhetjük, melyek kifejezetten jó alapot biztosítanak a törékeny virágos jegyeknek.

A Perle de Mousse üde, modern illata nagy meglepetés volt számomra: örülök, hogy a ciprusos illatok között megmutatja azt, hogyan lehet egy klasszikus kompozíciót igazi mai köntösbe öltöztetni, helyet követelve magának minden, eleganciát kedvelő nő parfümös polcára.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter