Evora parfümök – MLM és dupe?

A múltkori parfümszeánsz alkalmával kedves barátom pár Evora parfümöt is hozott magával. Teljesen ismeretlen volt számomra a márka, rákerestem a Fragrantica.com parfümbázisban is, de semmi. Nálunk egy niche parfüméria forgalmazza, a paletta összes darabja kapható náluk. Igen baráti áron, 10.500 Ft-ért lehet megvásárolni az 50 ml-s parfümöket, amelyek leírásában az szerepel, hogy koncentráltabb, töményebb, mint a megszokott eau de parfum. Hm, igen csábítónak hangzik, ugye? A márka honlapját böngészve az alábbiakat tudtam meg róluk.

A márka eredendően Németországból származik, a 70-es évek óta működik a kis családi manufaktúra.

“Tulajdonos által vezetett, nemzetközileg aktív német vállalat vagyunk, amely a kezdetektől fogva szenvedéllyel és lelkesedéssel dolgozik a kiváló minőségű kozmetikumok fejlesztésén és forgalmazásán. Az EVORA mindig is a kiemelkedő, személyes kiszolgálást és a modern és fenntartható vállalati koncepciót képviselte.
Hans és Karin Matousek, két alapítónk, 40 éve alkotnak egy csapatot szakmailag és magánéletben.

“A szép élet” a kiválasztott ápolási, életmód- és szépségápolási termékek portfólióját jelenti, amelyek kívülről és belülről is megszépítik az életet, és így megteremtik az egészséges élet alapjait. A mai napig azonban a “belső” szépségről alkotott önképünk fontos része az ügyfeleinkhez és alkalmazottainkhoz való érzékeny hozzáállás is. Családi vállalkozásként a családi értékeket a mindennapi üzletmenetben is megéljük.

A magas minőség közel áll a szívünkhöz: termékeink bőrgyógyászatilag teszteltek, parabénmentesek és állatkísérletektől mentesek. A kozmetikai ipar vezető európai gyártóival dolgozunk együtt. A portfóliónkban szereplő összes terméket kivétel nélkül személyesen ellenőrizzük és teszteljük előzetesen mi és szakértőink. A kiváló minőségű, modern dizájnnal és a legújabb tudományos eredmények alapján kifejlesztett termékcsaládunk az egészséges életmódot és a szépség örömét képviseli, és teljes mértékben parabének és ásványi olajok nélkül készül.” (forrás: www.evora.de)

A parfümök a világ legismertebb városairól kapták a nevüket. Az illatokat a  leírás szerint 2-3 összetevő alkotja, amelyeket lehet egymással rétegezni is. Tartósságukat tekintve nem tudok nyilatkozni, mert a bőrömön nem próbáltam őket, barátom szerint – aki nap mint nap használja őket – nem kimagaslóan jó, pont olyanok, mint manapság a parfümériákban kapható edp-k, vagy talán kissé gyengébbek is. Én három illatukat próbáltam ki, (Celebes, Sicilia és Monastir) a Sicilia volt az, ami leginkább megfogott, de volt egy olyan érzésem, hogy erősen emlékeztet valamire, csak nem jövök rá, hogy mire. Kedves barátom mesélte, hogy a rokona is rendelt, az övé teljesen olyan, mint a Hypnotic Poison.

Túl szép, hogy igaz legyen, végig erre tudtam csak gondolni. És megzavart az is, hogy egy niche parfüméria kínálatában lehet megvásárolni. Roppant gyanús volt, hogy a Fragrantica adatbázisában nem szerepelnek, holott ott tényleg minden márka fellelhető. Elkezdtem böngészni a neten, mert nem hagyott nyugodni a márka. Az első gyanúm akkor igazolódott be, amikor a márka nevét képként keresve a google feldobott egy listát, ezt:

Aztán a képre kattintva már dőlt rám az Evora dupe lista (ahogy látjátok, a háttérben az Evora parfümök képe).

 

A lista egyértelműen utal arra, hogy a ez és ez az illat tetszik, akkor az és az az Evora illat nagy valószínűséggel tetszeni fog. a lista alján található szöveg pedig leszögezi: “Az EVORA parfümök az EVORA által létrehozott eredeti és egyedi termékek. A mellékelt útmutató az EVORA termékek szaglásbeli összehasonlítását javasolja az azonos illatcsaládba tartozó más ismert parfümökkel, generikus termékekkel vagy ismert parfümmárkák egyenértékű termékeivel, a Fogyasztói törvénykönyv L.121-5. cikkeiben meghatározottak szerint.”

Aztán megtaláltam ezt a cikket (https://onlinemoneyfordads.com/evora-mlm-review-money-in-make-up-products/), amelyben a szerző arról ír, hogy az Evora MLM rendszerébe megéri-e belépni. Mi a fene? Egyértelműen ugyanaz a cég, ami a parfümök mögött látható. Szóval a hangzatos illatok mögött “dupe” parfümök, azaz utánzatok rejlenek? Mindegy, hogy nevezzük: ihletadó illatok, vagy “ha ezt szereted, akkor ez is be fog jönni” illatok, a lényeg, hogy az Evora nem az, aminek elsőre látja egy érdeklődő. Aztán a kutatásaim során több “A perfume concept by Evora” katalógusra bukkantam, ami világossá tette, hogy ezek valóban MLM eladásokra pozícionált termékek. Igaz, régebbi (2016 körüli) dátummal, és más üvegformával.

Nem derült ki számomra egyértelműen, mindent bizonyíthatóan, hogy ezek végülis miféle parfümök, ugyanakkor ha az itt felsorolt tényeket összeadom, akkor egyértelmű, hogy nem egy jó nevű niche, indie vagy kézműves parfümházzal állunk szemben, ugyanakkor a parfümök minőségéről nem tudok nyilatkozni, mert nem volt időm megismerni őket. Mindenestre a cikk azért született, mert a barátom most becsapva érzi magát, minimum bosszantja a dolog, hiszen ha egyértelművé teszik, hogy az Evora néven futó hangzatos illatok mind egy-egy nagy nevű parfüm dupe-jai, akkor egyáltalán nem ruház be rájuk, vagy ha nem is “olyan mintha” utánzatok, de azért jó előre tudni, hogy katalógus illatokkal állunk szemben.

Ismeritek a céget? Nektek mi a véleményetek erről?

 

 



1 thought on “Evora parfümök – MLM és dupe?”

  • Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatokat. A Siciliaval szemezek már jó ideje és most vásároltam is egy mintát belőle. Kifújás után esküdni mertem volna rá, hogy ezt az illatot éreztem már több helyen. Zavaróan alsókategóriás és régi kép ugrott be elsőre, amint fiatal tanulóként valamelyik drogériában próbálok megfizethető kellemes parfümöt találni sajat részemre. Próbáltam elhesegetni ezt a negatív és nem túl idilli képet, de a tartóssággal is akadt probléma. Nagyjából 45 perccel a Kifújás után semmit nem lehetett érezni az állítólagos niche illatból. A cikk után pedig végleg elengedem az érdeklődésem a márka iránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter