Szédítő szantálfa

A Neroli parfümériában, parfümöket szagolgatva jöttem rá, mennyire tetszenek nekem a szantálfa hangsúlyú parfümök. Komfortosak, kellően fásak és puhák. A szantálfa felhasználása 4000 évvel ezelőttire Indiába, Egyiptomba, Görögországba és Rómába nyúlik vissza. Sok templomok épült szantálfából, Egyiptom pedig a balzsamozáshoz használták. A szantálfa őshonos Dél-India és a Maláj-szigetek hegyvidéki területein. Indiában a vallási életben övezte nagy tisztelet a szantálfát, úgy tartották ezt a fát nem támadják meg a termeszek, ezért a vitalitás szimbólumává vált és a tradicionális gyógyászatban használták. A szantálfa örökzöld fa, kb 18 méter magasra nő. A szantálfa termelés 90%-át India adja, édes, finom, fás, balzsamos illata miatt nagy népszerűségnek örvend a parfüm gyártásban, de az aromaterápiában is. Sajnos az utóbbi időben túlságosan is sokat vágtak ki belőlük, így számuk nagyon megfogyatkozott. A szantálfa olajat vízgőz desztillációval nyerik ki.

szantálfa

Atelier Cologne Blanche Immortelle: extratartós, pihe-puha, meleg, kissé gyógynövényes illatában bergamott, narancs és mimóza adja meg a kezdő „lökést”, melyből a mimóza végig domináns marad a szalmagyopár és szantálfa kíséretében. Triumvirátusokat, mint hű alattvalók, követi a rózsa, jázmin, vetiver és pacsuli. Nagyon különleges illat, én egy hideg, szeles, rettentő esős napon próbáltam először, és valahogy felmelegít, olyan, mintha egy pihe-puha takaróba süppednék be, kezemben egy bögre teával és bentről nézném a zord esőt.

Az Atelier Cologne másik szantálos illata a Santal Carmin, szerintem a legszebb szantálos illat, amit valaha készítettek. A titka az, hogy nagyon könnyed, unisex, és a szantálfa itt érvényesül a leginkább. A szantál, a guaiac fa, fehér pézsma, cédrus és papirusz társaságában érkezik egy kis sáfránnyal, lime-mal és vaníliával megbolondítva. A fás jegyek ebben az illatban oly annyira egymásra találtak, hogy akár a fás illatok fő szószólójának is kinevezhetnénk.

web-coffret-ecrin-bi_1

Etro Sandalo….egy szintén szépen kidolgozott száraz, fás illat. És az itt bemutatott szantálos illatokból ezt kifejezetten ajánlom férfiaknak is. Keserűnarancsos, rózsás indítása határozott bemutatkozással lép színre. A szívillatban a geránium lett a szantálfa társa, és ez a 2 összetevő bizony remekül harmonizál egymással, ez a kombináció jó alapot ad az unisex jelleghez. Vanília, ciprus, pacsuli és ámbra egy igazi természetközeli, harmonikus, ám határozott illat formájában emeli ki a szantálfát, úgy hogy az nem válik abszolút uralkodóvá, hanem szépen, a többi összetevővel egységbe olvadva örvendeztet meg minket illatával.

Les Parfums de Rosine Ballerina No 2 illata egy nagyon érdekes bemutatása a szantálfának. Megvannak benne a Ballerina No 1 vonásai, a rózsa itt is mindvégig érezhető, sőt rajtam leginkább a rózsa mutatkozik meg. A szantálfa és málna adják mellé a kíséretet, így itt nem olyan erős a szantál, de nagyon szépen olvad bele a púderes, írisz-ibolya-vanília hármasába. Egy nagyon gyengéd, nőies, finom, lágy illat született ebből a kompozícióból. Tetszik a koncepció, hogy a szantált így is ki lehet fejezni, ilyen púderes-gyümölcsös környezetben. Ártatlanságot, törékenységet sugároz, amolyan tündérmesébe illő illat.

rosine-2-s

Nektek van kedvenc szantálos illatotok?

Szylwy



1 thought on “Szédítő szantálfa”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter