Mutasd be a parfümgardróbodat! – Katica gyűjteménye

Újabb csodás gyűjteménybe kukkanthatunk be, Katica fiatal anyuka és egy izgalmas blogot vezet, emellett pedig szenvedélyesen szereti a parfümöket. Élvezet olvasni sorait arról, hogyan alakult ki ez a szenvedély nála!

Mióta tart parfümszenvedélyed és honnan jött?

Valószínűleg így születtem, mivel nálunk a családban sosem volt téma a kencefice, meg az illatszerek. 🙂 Anyukám sohasem használt parfümöket, azonban emlékszem, hogy mindig imádtam, amikor apukám készülődött valahová, mert kellemes, férfias  arcszesz és dezodor illat maradt utána a lakásban. A másik, szintén gyerekkori emlékem, amikor a barátnőmmel magunkra kentük az édesanyja Németországból kapott méregdrága krémparfümjét. Volt is belőle botrány. 🙂

Melyek a legkorábbi illatemlékeid, mik voltak azok?

Nem is tudom behatárolni ezt, mivel az illatok mindig rendkívül fontosak voltak számomra: a friss papír illata, a piruló hagyma illat, a friss bergamott aromás fekete tea illata, a friss fűszereké, az anyukám által használt öblítő illata a frissen mosott ágyneműn, nagymamám almás-fahéjas sütiének illata, amely szelíden körülölelte az egész lakást karácsonykor, apukám révén az egymással harmonizáló férfi arcszesz és dezodor illata…

Minden emlékem valamilyen illathoz kötődik. Gyakran előfordul, hogy nem is konkrét eseményekre emlékszem, sokkal inkább illatokra, aromákra, érzésekre. De ha már parfüm, gyerekkorom divatos illatai voltak a Priscilla Presley, meg a Gabriella Sabatini parfümök. A legjobb barátnőm Indian Summert használt, amit imádtam rajta, igazán illett hozzá. Nekem pedig Boleróm volt Gabrielától, zsenge kislány koromban.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Emlékszel még az első parfümödre?

A legelső igazi, nagybetűs parfümömet tizennyolc éves koromban kaptam egy hódolómtól. 🙂 Ez pedig nem volt más, mint Laura Biagiotti Laurája. Imádtam! Igazán puccos, elegáns dámának éreztem magam tőle, és éjjel-nappal locsoltam magamra. 🙂 Ami érdekes, hogy a ruháimon még mosás után is érződött az illata. Egyébként nemrégiben újra megszaglásztam egy parfümériában, és bátran mondhatom, hogy még mindig virágzik ez az illat. Olyan tiszta, annyira ártatlan… Csodálatos! Azt hiszem, újra magamévá teszek egyet. 🙂

A gyűjteményed hány darabot számlál és melyik a kedvenced belőle? Miért?

Nem mondhatnám, hogy impozáns gyűjteménnyel rendelkezem, de rajta vagyok az ügyön. 🙂 Egyelőre mindössze tizenegy parfümöcskével rendelkezem. Minden egyes üvegcse, akár egy könyv, egy-egy történetet mesél nekem. Egyébként a repertoáromból jelenleg a Givenchy Hot Couture, és a Guerlain Shalimar áll legközelebb a szívemhez. A Hot Couture-t azért kedvelem, mert szerintem egy rendkívül elegáns, finom, nem hivalkodó édes virágillat, ami könnyűszerrel beleilleszthető a hétköznapokba, viszont alkalmi parfümként is simán megállja a helyét. A Shalimar pedig… ő maga a Királynő! A parfümök királynője. Egy igazi nagyvad, aki hódításra termett. Édes, csábító, végletes… képtelenség szó nélkül elmenni mellette.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Van-e olyan parfümöd, amelyhez különös emlék, élmény kötődik.

Nem is annyira különös, sokkal inkább kedves élmény jutott eszembe. Jó néhány évvel ezelőtt, még laza szingli lányként egy izgalmasnak ígérkező randevúra készülődtem, és előtte még beugrottam egy kedves barátnőmhöz, hogy leellenőrizze, megfelelő leszek-e az alkalomra. Miután elégedetten nyugtázta, hogy oké vagyok, az YSL Cinemával koronázta meg a külcsínt. Vagy egy litert rám fújt belőle, de valahogy annyira szeretetteljesen tette mindezt, hogy ez a parfüm azóta is erre a nagyon kedves, jelenleg már Olaszországban élő barátnőmre emlékeztet. Néhány év múlva, mikor kicsit már rendeződött az anyagi helyzetem, azonnal le is csaptam egy ilyen parfümre.

Vásároltál már hirtelen felindulásból parfümöt, vagy rendeltél ismeretlenül? Ha igen, mi lett a sorsa ezeknek a parfümöknek? Használod/tad őket?

Egyetlen egyszer vásároltam hirtelen felindulásból, és nem bántam meg. 2010-ben volt szerencsém Genfben eltölteni jó néhány hónapot másodmagammal. Egyik nap, amíg a kedvesem a továbbképzésen csücsült, unalmamban tettem egy kellemes sétát a környéken. Láss csodát, egyszer csak száz Euro hevert előttem a földön. Tényleg szinte csodával határos, hiszen nem fújta el a szél… Én pedig magamhoz vettem és hová máshová vezetett volna az utam, mint egy közeli kis parfümériába. Ott elkezdtem ismerkedni a parfüm felhozatallal. Szaglásztam, szimatoltam… de valahogy egyik sem beszélt hozzám. Kicsit már elegem volt, de nagyon el akartam verni azt a madárlátta száz Eurót. Amikor már végképp feladtam volna, egyszerre ott volt előttem a Lanvin Eclat D’Arpége illata. Éppen tavaszodott és éppen ez az illat kellett nekem, ami nem volt más, mint maga a tavasz. Több üvegcsével is elfogyasztottam már belőle és nem tudom megunni. Nem egy tartós illat, de ez a kis könnyed parfüm számomra Genf, a tavasz, a napsütés.

Pár gondolat a parfümhasználati szokásodról: milyen gyakran teszel magadra parfümöt? Mi határozza meg, hogy mit viselsz? Vannak külön alkalmakra illataid? Van olyan parfüm, amit már többször megvettél?

 Minden nap használok parfümöt, még akkor is, ha csak itthon vagyok, és nem tervezek elmenni sehová sem. Ilyenkor valami könnyed, édeskés, de nem túl gejl virágillatot viselek. A The Body Shop Moringás testpermetét, illetve mostanában a Givenchy Hot Couture-t, vagy a Lanvin Eclat D’Arpége-t. Bár ez utóbbival most nagyon spórolok, mert már csupán néhány csepp van belőle. Alkalmakra többnyire valamelyik nagyvadat vetem be: Nina Ricci Ricci Ricci-jét, a Shalimart, a Chanel No5-ot…

Mit szól a családod, barátaid, környezeted a parfümszenvedélyedhez? Van esetleg vicces sztorid?

 Húúú… hááát, én ebben a tekintetben kicsit olyan vagyok, mint egy zugivó. J Titokban gyűjtögetek, nehogy az emberem rajtakapjon. J Mivel egyelőre nincs hatalmas gyűjteményem, ezért nem okoz gondot eldugni a szekrényem jótékony rejtekébe. Ez mondjuk egyébként sem árt nekik, hiszen így nincsenek kitéve a közvetlen hőnek és fénynek.

Hogyan választod ki a parfümjeidet, hogyan bukkansz rájuk? (rákeresel a neten, máson érezd, kapod, kipróbálod egy parfümériában…stb…)

Többnyire a Fragranticán a Krémmánián böngészgetek, és persze rendszeres olvasója vagyok a Parfümblognak is. 🙂 Általában a vaníliás, édes, orientális illatok vonzanak, illetve minden, amiben bergamott van, valamint jázmin minden mennyiségben, ylang-ylang, fekete ribizli, málna… Aztán egy szép hosszú listával indulok vadászatra. Néha tutira hülyének néznek. 🙂

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hol szoktál parfümöt vásárolni? Volt már, hogy belefutottál hamis parfümbe? Mi a véleményed a parfümcseréről?

Nagyon ritkán, szökőévben egyszer vásárolok csupán parfümériában. Ott leginkább csak megszaglászok egy-egy illatot. De jobban szeretek inkább mintákat rendelni, mivel rájöttem, egyetlen illatmustra nem elegendő a döntéshez… illetve csak nagyon ritkán. Megvannak a jól bevált lelőhelyeim, megbízható netes webáruházaim és szerencsére még sosem kellett csalatkoznom. Sohasem botlottam még hamis parfümbe, mindig igyekszem rendkívül körültekintően vásárolni. Parfümöt még sohasem cseréltem, és őszintén szólva nem is igazán vonz ez a biznisz. De nincs kizárva, hogy egyszer még erre is sor kerül.

Vannak olyan parfümök, amelyeket kifejezetten nem szeretsz, kerülöd, nem bírod elviselni az illatát?

Nem szeretem a fanyar, citrusos, szúrós illatokat, és azt sem bírom elviselni, ha egy parfüm rám telepszik, ahelyett, hogy finoman körülölelne. Ezt mondjuk a férfiakról is bátran elmondhatom. J Na de, hogy a témánál maradjak, egyszer régen vettem egy Escada Sentiment illatot. Napokon keresztül visszajártam az üzletbe. Szagolgattam, ízlelgettem… Azonban miután hazavittem, elkezdett fojtogatni. Húúú, de tömény volt a kis drága. Egyszerűen muszáj voltam megszabadulni tőle, így a legjobb barátnőmnél landolt. Ez volt az egyetlen parfüm az életemben, ami erre a sorsra jutott.

Mi a parfümvágyad, mi lesz a következő darab, amit beszerzel?

Egy egészen hosszú listám van ezekről. 🙂 Nyárra mindenképp be fogok szerezni egy-egy üvegcsével a Van Cleef & Arpels Oriens-ből és a Midnight in Paris illatából. Ez utóbbi most akkora szerelem, hogy belehalok, ha nem lesz az enyém. 🙂 A Guerlaintől gyakorlatilag jöhet bármi, de most a Terracottára és a L’Instant-ra pályázom tőle elsősorban. Mostanság felkeltették az érdeklődésemet a Montale illatok, a napokban megyek megismerkedni velük, és ha szerelembe esem, akkor bizony jön haza velem a kis drágaság. Mindezek mellett izgatottan várom, hogy kipróbálhassam végre Yves Rocher Rose Oud-ját, illetve a Dolce Gabbana Rosa Excelsa illatát. Piszkálja a fantáziámat Serge Lutens A la nuit illata, valamint hatalmas űr tátong a kis gyűjteményemben, amíg nem lesz enyém egy 1998-as Dior Hypnotic Poison, és egy YSL Opium.

Parfümgardrób tulajdonosa: Juhos Katica

Itt pedig Anna és Bernadett parfümgardróbjába leshettek be, megéri, ki ne hagyjátok!!!

Mi pedig továbbra is várjuk olvasóink jelentkezését, ha kedvet kaptak ahhoz, hogy meséljenek parfümkollekciójukról. Jelentkezni az info@parfumblog.hu címen lehet. Bárkit szívesen várunk!

Andrea



2 thoughts on “Mutasd be a parfümgardróbodat! – Katica gyűjteménye”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter